spot_img
spot_img
spot_img

Alegeri pentru Parlamentul European: politica UE ne influențează viața de zi cu zi

Articole similare

Alegerile europarlamentare care au loc duminică în România și în celelalte state membre UE nu stârnesc un interes egal cu cel generat de votul pentru alegerile locale sau parlamentare, motiv pentru care dezbaterea pe teme europene a fost mai degrabă discretă în țara noastră. Potrivit unei analize hotnews.ro, votul pentru europarlamentare este important, deoarece cei 720 de euroaleși au un rol important în elaborarea politicilor UE care ne influențează viața de zi cu zi.

Misiunea următorului Parlament European

Prima sarcină crucială a Parlamentului nou ales va fi să aprobe sau să respingă Comisia Europeană, executivul UE, mai exact, cabinetul format din 27 de persoane care va conduce blocul comunitar în următorii cinci ani.

Cele două instituții și Consiliul European – liderii și miniștrii statelor membre – vor lua în următorii cinci ani o mulțime de decizii care ne vor influența în mod direct viața de zi cu zi.

Europarlamentul aprobă de asemenea bugetul UE și votează acordurile internaționale și extinderile blocului.

Parlamentul European pe care îl alegem acum va co-decide împreună cu guvernele UE asupra viitorului buget al UE pentru perioada 2028-2034. Bugetul actual pe șapte ani este de aproximativ 1.100 de miliarde de euro.

Următorul buget pe termen lung ar putea fi majorat și, cu siguranță, va trebui să modifice prioritățile de cheltuieli pentru a lua în considerare posibila extindere a UE pentru a include Ucraina, Republica Moldova și Balcanii de Vest.

Alegătorii de pe continent vor alege în total 720 de membri ai Parlamentului European – europarlamentari.

Dar, în realitate, vorbim despre scrutine separate în fiecare țară, deci 27 de runde de alegeri. Cu cât țara este mai mare, cu atât mai multe mandate va avea în Parlamentul European. România are spre exemplu 33 de europarlamentari. Germania are 96, Franța 81, în timp ce Malta, Cipru și Luxemburg au doar șase de fiecare.

Alegătorii votează pentru lista unui partid, urmând ca europarlamentarii aleși să se atașeze unui grup politic paneuropean de aceeași culoare politică.

În principiu, europarlamentarii PNL vor merge în grupul popularilor europeni (PPE), cei ai PSD în Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților (S&D) – chiar dacă candidează împreună în România, eurodeputații USR merg spre grupul Renew, iar cei ai AUR nu se știe deocamdată, deși și-ar dori să meargă spre grupul Conservatorilor și Reformiștilor (ECR).

Ce subiecte s-au dezbătut în campanie?

În timp ce fiecare țară are propriile probleme naționale – mai ales că unele țări precum România, Bulgaria sau Ungaria organizează și alte alegeri, în aceeași zi, există câteva teme generale:

  • Războiul Rusiei în Ucraina și modul în care se pot spori capacitățile de apărare ale UE;
  • Inflația și creșterea economică anemică a UE;
  • Echilibrul dintre politicile de mediu și interesele din agricultură și industrie;
  • Competitivitatea UE pe scena mondială;
  • Migrația.

    Cât câștigă un europarlamentar?

    Salariul lunar brut al unui europarlamentar este de 10.075 de euro și de 7.853 euro net, după deducerea impozitelor UE și a contribuțiilor la asigurările sociale. Deoarece statele membre pot impune taxe naționale suplimentare, cifrele nete finale depind de regimul fiscal al țării de origine a deputatului, explică site-ul Parlamentului European.

    Foștii deputați au dreptul la pensie la împlinirea vârstei de 63 ani. Pensia reprezintă 3,5 % din salariul lor pentru fiecare an complet în funcție și 1/12 din salariu pentru fiecare lună întreagă suplimentară, însă nu depășește 70% în total.

    Există însă și o indemnizație pentru cheltuieli generale în valoare de 4.950 de euro pe lună, o sumă forfetară care le permite deputaților să acopere cheltuieli precum închirierea de birouri în statul în care au fost aleși, achiziționarea de laptopuri, birotică, telefoane mobile/abonamente și abonamente la internet.

    Dincolo de aceste sume, există și o diurnă. Este vorba despre 350 de euro pe zi care acoperă cazarea, masa și cheltuielile conexe în fiecare zi în care un eurodeputat se află la Parlamentul European în activitate oficială.

    De menționat că plata asistenților parlamentari este separată de sumele de mai sus. Eurodeputații își aleg în mod liber asistenții. Aceștia sunt remunerați dintr-o alocare bugetară stabilită la 28.696 de euro pe lună.

    Toți deputații au dreptul la aceeași sumă și nu primesc ei înșiși fondurile. Nu pot angaja rude apropiate, iar asistenții nu trebuie să desfășoare activități care ar putea crea un conflict de interese.

    Sursa: hotnews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Mai multe articole