spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Alianța Maghiară din Transilvania: „Cseke Attila să returneze de urgență banii încasați de la Exim Banca Românească!”

Articole similare

Organizația județeană Bihor a Alianței Maghiare din Transilvania transmite, printr-un comunicat de presă, că ministrul UDMR Cseke Attila ar trebui să returneze indemnizația încasată de la Exim Banca Românească, ca semn de „minima decență”.

Redăm comunicatul:

Risipirea banului public sub „supravegherea” reprezentanților UDMR din județul Bihor la Exim Banca Românească:

Premierul Ilie Bolojan a adus în atenția publicului un caz care a stârnit indignare generală: Exim Banca Românească – bancă aflată în proprietate majoritară de stat – plătește lunar o sută douăzeci de mii de euro chirie pentru sediul său situat în centrul Bucureștiului (Palatul Kiseleff) către o firmă privată. Această firmă, la rândul ei, închiriază clădirea de la o instituție de stat – Regia Autonomă de Administrare a Patrimoniului Protocolului de Stat – la jumătate de preț.

Ceea ce puțini cunosc este faptul că această afacere a avut loc sub ochii reprezentanților proeminenți ai UDMR din județul Bihor, actualmente șefii Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA): Cseke Attila și șeful său de cabinet, Szabo Jozsef, care au fost membri în Comitetul Interministerial de Finanțări, Garanții și Asigurări (CIFGA) al Exim Banca Românească. Potrivit declarației sale de avere din 2024, Cseke Attila a încasat 112.838 de lei, iar Jozsef Szabo, conform declarației din 2023, a primit 214.930 de lei – pentru activitatea de reprezentare a ministerului pe care îl conduceau. De altfel, CIFGA ar trebui să fie organul de decizie cu privire la activitatea desfășurată de Exim Banca Românească, în numele și contul statului.

În contextul actual, marcat de o criză politică și morală prelungită în România, agravată de dificultăți economice și de trai, în care cetățenii sunt împovărați de creșteri continue de prețuri și impozite, este perfect justificată indignarea publică față de astfel de afaceri care au ca unic scop deturnarea banului public, golirea bugetului de stat și, implicit cauzează adâncirea crizei economice.

Este cu atât mai revoltător faptul că, pentru a-și face imagine, ministrul Cseke apare săptămânal în fața publicului cu noi propuneri de reformă, în condițiile în care, la rândul său, când a avut posibilitatea, nu a ezitat să se autoservească din banii contribuabililor. Respectiv, că acele propuneri de reformă, deși sună bine, efectul lor financiar, comparat cu bugetele administrațiilor locale și a MDLPA, este practic zero, de exemplu în cazul desființării ATOP-urilor din subordinea consiliilor județene, pentru care economia totală pentru întreaga țară este de doar 22 de milioane de lei anual.

În consecință, ne întrebăm: dacă într-adevăr poartă grija banului public, cum au putut Cseke Attila și Szabo Jozsef să-și exercite atribuțiile în cadrul CIFGA al Exim Banca Românească fără să observe această situație inacceptabilă, care persistă din 2013? Având în vedere că este clar că nu și-au îndeplinit responsabilitățile, iar probabilitatea ca aceștia să-și asume neglijența sau să-și dea demisia este redusă, organizația județeană Bihor a Alianței Maghiare din Transilvania solicită un minim de decență: returnarea de urgență a indemnizațiilor încasate de la Exim Banca Românească!

Organizația județeană Bihor a Alianței Maghiare din Transilvania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole