spot_img
spot_img
spot_img

Amenzi pentru absențe școlare fără motiv serios

Amenzile vor fi date de poliția locală.

Articole similare

Polițiștii din România fac primii pași spre punerea în aplicare a legii care le permite să amendeze părinții ai căror copii lipsesc de la școală fără motive întemeiate. Legea există de mulți ani. Dar singurii pedepsiți până acum pentru absențele școlare au fost elevii, prin scăderea notei la purtare. Nu la fel stau lucrurile în alte state. Părinții primesc amenzi de sute de euro dacă decid să plece în vacanță în afara vacanțelor școlare. Chiar sunt întorși din aeroport dacă nu pot justifica urgența deplasării cu copilul.

În primăvara anului 2022, opinia publică din România era șocată de faptul că o familie de români a fost interogată de Poliție, pe un aeroport din Germania, cu privire la lipsa copilului de la școală. Informația a fost prezentată eronat de mai multe publicații. Acestea au scris atunci că polițiștii germani au alertat autoritățile din România pentru ca familia să fie amendată. Adevărul, prezentat ulterior de edupedu.ro, a fost că familia de români trăia în Germania. Copiii învățau acolo, iar polițiștii au notificat autoritatea școlară pentru amendarea familiei.

Pentru multe țări din Europa, și nu numai, o astfel de situație reprezintă normalitatea. Copiii pot lipsi de la școală doar în situații justificate (boală, evenimente deosebite sau diverse urgențe). Dacă părinții îi iau de la școală pentru a merge în vacanțe în timpul școlii, când cazările și zborurile sunt mai ieftine, primesc amendă.

În România, într-un an școlar, copiii au dreptul la 40 de ore de învoire, pentru alte motive decât cele medicale. Numărul maxim de învoiri nu poate depăși 20% din numărul orelor alocate unei discipline.

Notificare înainte de amenzi

Legea prevede aplicarea de amenzi în cazul în care un copil absentează mai mult. Până acum, totul a rămas la nivel de teorie. Un prim pas a fost făcut totuși în primăvara anului 2023 la Arad. Acolo, zeci de părinți au primit notificări că vor fi amendați cu sume până la 1.000 de lei pentru absențele nemotivate ale copiilor.

O inițiativă similară s-a înregistrat la Craiova, tot la începutul anului 2023, unde Poliția Locală a trimis școlilor o adresă prin care le anunța că este împuternicită să aplice amenzi familiilor care nu asigură frecvența școlară a copiilor înscriși în învățământul obligatoriu.

Lege clară, aplicare strâmbă!

Realitatea este că, în România, preocuparea autorităților vizează mai degrabă abandonul școlar în comunitățile defavorizate, și nu absențele ocazionale. Avem una dintre cele mai mari rate de abandon din Uniunea Europeană (15,6%), cauza principală fiind sărăcia, dublată de dezinteresul față de educație al unor familii, precum și de lipsa unor măsuri eficiente de ale statului român pentru a se lupta concret cu această problemă.

Ordinul 4183, emis de Ministerul Educației, arată că părinții sunt obligați să asigure frecvența școlară pe perioada învățământului obligatoriu. Altfel, vor fi sancționați cu amendă cuprinsă între 100 și 1.000 de lei. Dacă nu dispun de acești bani, pot face muncă în folosul comunității. Constatarea contravenţiei şi aplicarea amenzilor contravenţionale se realizează de către Poliția Locală, la sesizarea consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Mai multe articole