spot_img
spot_img
spot_img

Autostradă între România și Ungaria

Guvernele de la București și Budapesta își unesc forțele pentru a construi autostrăzi care să lege cele două țări.

Articole similare

Conform planurilor guvernamentale, anunțate recent de la Budapesta, până la sfârșitul anului 2026, cu ajutorul cooperării cu Guvernul României, o autostradă va conecta Nyíregyháza (oraș aflat la granița cu România) cu Satu-Mare.

Compania care se ocupă de proiect a reușit să înceapă construcția primei secțiuni de autostradă. Aceasta are 28 de kilometri.

Construcția se va realiza în două etape. Valoarea investiției între autostrada M3 și granița dintre România și Ungaria este de aproximativ 175 miliarde de forinți, a transmis ministrul maghiar al Construcțiilor și Transporturilor, János Lázár.

În continuare, va fi construită și cealaltă secțiune de autostradă de 17,5 kilometri până la graniță, cu o investiție de 150-160 miliarde de forinți, a mai spus ministrul.

Vara trecută, aproape toate investițiile au trebuit să fie oprite. Resursele Guvernului maghiar au trebuit să fie realocate „obiectivelor strategice”, a adăugat el.

Cel mai important dintre aceste obiective va fi exploatarea caracterului Ungariei de “regiune de frontieră”, adică de a juca rolul de “țară punte” între culturile europene și asiatice la granița a două lumi, Est și Vest, Nord și Sud și, prin urmare, este foarte important să se conecteze diferitele regiuni ale Bazinului Carpatic, a subliniat Lázár.

El a spus că cea mai mare investiție de autostradă a Ungariei din ultimii ani a fost construcția autostrăzii Košice-Miskolc. Ungaria ar dori să continue acest program prin conectarea Nyíregyháza de Satu-Mare, dar și de Arad sau alte regiuni din zonă.

De ce e importantă această autostradă?

Primarul UDMR al municipiului Satu-Mare, Gábor Kereskényi, a declarat că, pe partea română, a fost finalizat studiul de fezabilitate. Este vorba despre o secțiune de autostradă de 14 kilometri care leagă granița și șoseaua de centură Satu-Mare. Săpăturile arheologice au fost finalizate. Planul tehnic este în curs de pregătire și a început și procedura de expropriere.

Kereskényi a mai spus că guvernul ungar sprijină în mod expres aderarea României la Schengen.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Mai multe articole