spot_img
spot_img
spot_img

Banii, principalul motiv de ceartă în cuplu

Femeile cheltuiesc mai mult pe dorințe personale, iar bărbații pe hobby-uri.

Articole similare

Circa 78% dintre participanții la un studiu spun că situația financiară este un motiv de ceartă în cuplu. Pentru 65% dintre respondenți, planificarea banilor pentru situații neprevăzute este cea mai presantă dorință.

Alte concluzii ale studiului:
– 1 din 2 persoane intervievate susține că bărbatul trebuie să plătească la prima întâlnire.
– Doar 1 din 5 români mai consideră zestrea ca fiind relevantă în relația lor. Cele mai importante argumente pentru zestre rămân proprietățile (casă, terenuri, pământ).
– De regulă, bărbatul câștigă mai mult, dar utilitățile și vacanțele sunt plătite în mod egal.
– Deși clară tendința de a cheltui în mod egal bani pe hobby-uri și dorințe personale, încă se păstrează percepția cum că femeile cheltuiesc mai mult pe dorințe personale (31%) și bărbații mai mult pe hobby-uri (25%).
– Datoriile apropie cuplurile. Majoritatea spun că ele trebuie gestionate împreună (66%).
– Deciziile de investiții riscante se iau mai degrabă împreună (58%).

Educația financiară consolidează relațiile de cuplu.

„Nu am fost surprinși să descoperim că banii pot fi un factor de tensiune în relațiile de cuplu, însă am remarcat deschiderea tot mai mare a românilor către educație financiară pentru consolidarea relației.

Majoritatea cuplurilor clasice, cu venituri comune sau dependente de un singur partener, se confruntă cu vulnerabilități financiare, corelându-se cu niveluri mai scăzute de educație și venituri.

În ansamblu, studiul surprinde o serie de progrese evidente în ceea ce privește educația financiară la nivel de cuplu, ceea ce ne bucură să observăm, însă reliefează și o serie de comportamente perimate, care evidențiază nevoia de a sprijini aceste comunități în dezvoltarea unei mai bune înțelegeri și gestionări a resurselor financiare comune”, arată Adina Vlad, sociolog și fondator Unlock Market Research.

Un român din trei ascunde bani de partener.

Studiul mai arată că 80% dintre cupluri declară că își pun veniturile la comun și gestionează bugetul familiei printr-o discuție comună. Acest lucru arată nivel ridicat de transparență și colaborare în relații. Însă expunerea la educație financiară este încă moderată – 46% dintre respondenți care caută periodic informații financiare. O treime dintre cei intervievați au ascuns informații despre bani față de parteneri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole