spot_img
spot_img
spot_img

Black Friday, pe 8 noiembrie. Sfaturi pentru cumpărături online sigure

93% dintre români sunt familiarizați cu Black Friday.

Articole similare

Platformele de comerț online se pregătesc pentru ziua de 8 noiembrie, când are loc Black Friday, unul dintre cele mai populare evenimente în România. 93% dintre români sunt familiarizați cu acest eveniment de shopping, iar dintre aceștia, aproximativ șase din zece și-au planificat achiziții, potrivit unui studiu Kantar România citat de hotnews.ro

În 2023, Black Friday a generat încasări de aproape 450 de milioane de euro în toată luna noiembrie atât în online, cât și în magazinele fizice. În 2024, va atinge borna de 500 de milioane de euro, după cum estimează analiștii. Potrivit acestor calcule, comanda medie plasată de Black Friday va fi de aproximativ 500 de lei.

Centrul European al Consumatorilor din România – ECC Romania -, direcție a Autorității Naționale pentru Protecțiația Consumatorilor (ANPC), care instrumentează și soluționează pe cale amiabilă reclamații transfrontaliere, reamintește cele mai importante recomandări pentru cumpărăturile online, pentru a fi în siguranță și bine pregătiți pentru campania de reduceri Black Friday.

1. Verificați dacă magazinul online este sigur

Înainte de a începe cumpărăturile online, aruncați o privire atentă asupra site-ului de pe care doriți să faceți achiziția. Verificați structura site-ului, datele de contact și citiți cu atenție termenii și condițiile generale.

2. Verificați dacă reducerea este reală

În perioadele de promoție, operatorul economic trebuie să afișeze atât prețul redus, cât și pe cel inițial. Reducerea trebuie să se aplice la cel mai mic preț practicat în ultimele 30 de zile și poate fi exprimat în valoare absolută sau în procent.

3. Nu cedați presiunii

Magazinele online pot încearca să influențeze comportamentul de cumpărare al consumatorului fie prin afișarea unei numărători inverse, fie prin afișarea unor sintagme de tipul ”au mai rămas doar trei articole”.

4. Alegeți o metodă de plată sigură:

  • Dacă plătiți online, asigurați-vă că aveți o conexiune la internet securizată
    • Asigurați-vă că adresa site-ului este marcată cu ”https” și simbolul lacătului închis
    • Nu salvați detaliile dvs. bancare pe telefonul mobil, pe computer sau pe orice platformă de cumpărături
    • Setați o sumă maximă pentru plățile unice pentru cardul dvs. de credit
    • Evitați plățile prin transfer bancar

5. Folosiți-vă de garanția legală

Beneficiați de o garanție legală de conformitate, de minimum 2 ani, pentru toate bunurile noi sau folosite (mobilier, mașină, calculator, electrocasnice etc.) achiziționate de la un vânzător cu sediul în România sau în Uniunea Europeană, dar și pentru produsele digitale, serviciile și conținutul digital.

Nu uitați! Atunci când faceți cumpărături online, aveți la dispoziție o perioadă de 14 zile pentru a vă răzgândi și a returna produsul, fără a fi necesară invocarea unui motiv.

„Pentru achizițiile efectuate de pe platforme din afara Uniunii Europene, consumatorii trebuie să fie extrem de precauți, deoarece ANPC nu poate interveni în cazul problemelor legate de tranzacție, livrare sau calitatea produselor. Vă recomandăm să verificați cu atenție reputația comerciantului și condițiile de vânzare, pentru a evita experiențe neplăcute. Protecția consumatorilor, prin reglementările UE, se aplică doar în cazul achizițiilor de la comercianți cu sediul în Uniunea Europeană”, declară Sebastian Hotca, președintele interimar ANPC.

ECC Romania face parte din Rețeaua Centrelor Europene ale Consumatorilor (ECC-Net) care include 29 de centre din toate cele 27 de state membre ale UE plus Islanda, Norvegia. Centrele oferă informații, consiliere și asistență gratuite și personalizate consumatorilor care au probleme cu tranzacțiile transfrontaliere efectuate într-o altă țară din cadrul Rețelei.

Foto: pxhere.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole