Primăria comunei Dobârlău a publicat astăzi un anunț de interes public: începe Programul „Rabla pentru sobe” prin care cetățenii își pot schimba, cu bani de la stat, soba veche cu una nouă, eficientă energetic. Programul este gestionat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). Primarul comunei Dobârlău, Bogdan Barbu, ne-a oferit detalii despre program.
covasna45.ro: A început programul „Rabla pentru sobe” cu primul pas, înscrierea primăriilor în sistemul AFM. Ce urmează?
Bogdan Barbu: Da. Toate primăriile interesate s-au înscris pe platforma AFM, așa cum am făcut și noi, urmând ca, în perioada următoare, să fie publicată lista comunelor care vor beneficia de această finanțare. Programul este o oportunitate reală pentru primării, mai ales pentru cele din mediul rural. Oamenii pot să înlocuiască sobele vechi și ineficiente cu unele moderne, mai puțin poluante și mai eficiente energetic. Comuna Dobârlău a depus documentația necesară în prima etapă de evaluare. În etapa următoare, urmează analiza solicitărilor depuse de către unitățile administrativ teritoriale din zona montană și publicarea pe site-ul AFM a listei eligibile. Urmează depunerea de către cetățeni a solicitărilor în platforma online.

Astăzi am făcut și noi anunțul oficial pentru comunitatea noastră. E bine de știut că se pot achiziționa sobe, termosobe, șeminee, termoșeminee, precum și coșuri de fum (ceramice sau metalice) și că sunt acoperite și serviciile de instalare – montaj.
La nivelul primăriei am pregătit procedura și lucrăm deja la documentație pentru a ne asigura ca rata de absorbție a fondurilor să fie 100%. Vom implementa acest program pentru a aduce beneficii reale locuitorilor noștri în sezonul rece.
covasna45.ro: Oamenii trebuie să se înscrie într-o aplicație de pe site-ul AFM. Ce se întâmplă cu cei care nu au telefon mobil de tip smartphone sau internet?
Bogdan Barbu: Ne-am gândit și la cetățenii care nu dețin un smartphone sau nu sunt familiarizați cu tehnologia. În acest caz, primăria va oferi sprijin direct, dar având în vedere faptul că acest proiect este de tip concurențial, oricât de mult autoritatea publică locală și-ar dori să intervină în acest proces, nu este posibil. Pe această cale facem apel către toți cetățenii de bună credință ce doresc să ajute persoanele interesate de proiect, să o facă. Pentru alte detalii echipa de implementare este alaturi de ei. Este important pentru noi ca nimeni să nu fie lăsat deoparte, iar accesul la program să fie cât mai simplu și echitabil pentru toți.
covasna45.ro: După ce sunt înscriși și potențialii beneficiari, ce urmează? Care sunt pașii?
Bogdan Barbu: Administrația Fondului pentru Mediu va pune la dispoziția Primăriei comunei Dobârlău lista persoanelor care s-au înscris în aplicație, urmând ca acestea să se prezinte la sediul primăriei cu dosarul complet, cu documentele prevăzute în prezentul ghid după cum urmează:
- Act de identitate valabil
- Certificat de atestare fiscală privind obligațiile la bugetul de stat
- Certificat de atestare fiscală privind taxele și impozitele locale
- Extras de carte funciară – nu mai vechi de 60 de zile
- Declarație pe propria răspundere că solicitantul nu a fost condamnat pentru infracțiuni împotriva mediului
- Acordul cu o proprietarilor dacă imobilul este deținut cu un coproprietar
- O cerere tipizată.
Ulterior verificării criteriilor de eligibilitate, a asumării în scris că vor suporta din surse proprii contravaloarea de minim 30% a cheltuielilor eligibile ale proiectului și își asumă faptul că vor efectua montarea cu un operator autorizat, se va încheia un contract de finanțare între solicitant și comuna Dobârlău.
covasna45.ro: Deci vorbim despre un decont, omul trebuie să aibă acei bani…
Bogdan Barbu: Da, este vorba de decont. Produsele vor fi achiziționate integral din surse proprii, urmând ca plata să fie decontată ulterior.
Spre exemplu, cetățeanul va cumpăra un echipament de încălzire, un coș de fum și va achita manopera montării, totul în valoare de 15.000 lei. Depune la primărie documentele justificative în acest sens, iar după efectuarea verificărilor se vor transfera in contul pus la dispoziție suma maximă de 10.000 de Ron. Acesta este suma maximă ce poate fi decontată, in procent de maxim 70% din valoarea cheltuielilor eligibile

covasna45.ro: Există interes pentru program?
Bogdan Barbu: Da, există un interes crescut din partea cetățenilor. Foarte mulți oameni își doresc să înlocuiască sobele vechi cu unele noi, mai sigure și mai performante. În ultimele zile, am primit numeroase solicitări de informații la primărie.
covasna45.ro: Ce fel de sisteme de încălzire sunt în comuna Dobârlău? Adică putem vorbi despre un număr mare de sobe ineficiente energetic?
Bogdan Barbu: Majoritatea gospodăriilor din comuna Dobârlău folosesc sisteme tradiționale de încălzire, sobe pe lemne. Acesta este un sistem de încălzire predominant în satele și comunele din județul Covasna și da, din păcate, vorbim de un număr mare de sobe ineficiente energetic. Dar sperăm că numărul acestora va scădea în urma implementării programului.