spot_img
spot_img
spot_img

Brand-ul „Lemn secuiesc”, înregistrat la Oficiul UE pentru proprietate intelectuală

APAPET este persoană juridică şi funcţionează ca organizaţie profesională.

Articole similare

Asociația Proprietarilor și Administratorilor de Păduri din Estul Transilvaniei (APAPET) a înregistrat la Oficiul Uniunii Europene pentru proprietate intelectuală trade mark-ul „Lemn secuiesc”. Certificatul a fost emis pe 2 august, la 6 luni de la depunerea solicitării.

Președintele executiv al Asociației, Melles Előd (șeful Ocolului Silvic Gheorghieni) a explicat, pentru covasna45.ro, motivul acestui demers.

Această inițiativă a pornit de la proprietarii de păduri, care încă de acum zece ani și-au certificat pădurile. Avem păduri certificate FSC din punct de vedere al managementului forestier încă din 2014. Cu această nouă inițiativă ne dorim ca lemnul care provine din regiunea noastră să aibă această marcă de autenticitate. De ce? Pentru că în viitorul apropiat va fi introdusă noțiunea de carbon foot print – amprenta de carbon – ceea ce înseamnă că fiecare activitate și produs va avea o amprentă de carbon care va fi cuantificată. Vom vedea în anii următori tot mai des aceste calcule. Și atunci nu vrem să vină producători de mobilă realizată cu lemn din Ucraina sau din China care să îi dezavantajeze pe cei care lucrează cu lemn local. Prin urmare, lemnul va fi certificat și va fi de aici. Și eu sper că oamenii de aici îl vor folosi cu prioritate. Mai ales că vorbim despre o resursă regenerabilă”.

Melles Előd

Cei de la APAPET nu au stabilit încă un Regulament pentru noul brand. Board-ul APAPET va decide, în viitoarea ședință, sub ce formă va fi aplicat și dacă acesta va avea forma unei ștampile ce va apărea pe fiecare buștean sau pe produsele ce ies din gatere – cherestea, grinzi etc. Melles Előd este convins că vor fi mai multe astfel de brand-uri regionale în viitorul apropiat.

Gratuit pentru procesatori

Procesatorii de lemn din regiune (gatere, producători de case din lemn sau de mobilier) au primit cu entuziasm ideea, mai spune șeful APAPET, precizând că aceștia au cerut ca la ședința referitoare la Regulamentul de aplicare să fie invitați și ei. Ședința ar urma să aibă loc la începutul lunii viitoare. Merită spus că Asociația nu va percepe o taxă de utilizare a brand-ului de către producătorii locali.

„Consider că trebuie să fie gratuit pentru că proprietarii de păduri din APAPET vor fi avantajați, având în vedere că ei livrează materia primă”, mai explică Melles.

Calitatea va fi verificată

Din punctul de vedere al Asociației, „ștampila” Lemn secuiesc nu este o intervenție în piață. Fiecare e liber să cumpere de unde vrea și ce vrea.

Nu putem opri pe nimeni să cumpere lambriu din Finlanda, mai ales dacă e mai ieftin. Noi vrem să arătăm și să punem semnul de egalitate între amprenta de carbon scăzută și folosirea resursei locale. Deci acest sigiliu, acest trade mark ne va arăta nouă, celor de aici, că acel produs este fabricat din lemn de aici, din pădurile noastre. Vedeți, și produsele secuiești care sunt pe piață, mă refer la cele alimentare, chiar dacă au prețul un pic mai mare, sunt apreciate și cumpărate, pentru că există și o garanție a calității și a provenienței materiei prime. Ne dorim și pentru lemnul secuiesc acest lucru. Și adaug că va exista, ca și condiție, o verificare a calității”.

APAPET este persoană juridică şi funcţionează ca organizaţie profesională, autonomă, neguvernamentală şi apolitică a administratorilor şi proprietarilor de păduri din Estul Transilvaniei, reprezentând, susţinând şi apărându-le interesele economice, tehnice, comerciale şi sociale în relaţiile cu autorităţile publice şi cu alte persoane juridice şi fizice, pe plan naţional şi internaţional.

Porzsolt Levente, șeful OSR Zagon

Din Asociație fac parte 14 membri – ocoale silvice private și asociațiile de proprietari care le conduc – din județele Covasna, Harghita și Mureș. APAPET este condusă de doi președinți – Tamás László și Porzsolt Levente, șeful Ocolului Silvic Zagon din Covasna.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole