spot_img
spot_img
spot_img

Bremen este, oficial, cel mai ecologic oraș din Uniunea Europeană

Ziua Organică a UE a fost lansată de Parlamentul European.

Articole similare

Orașul german Bremen a primit, ieri, premiul pentru „Cel mai bun oraș ecologic” din UE, în cadrul ceremoniei EUOrganic, desfășurată la Bruxelles.

Bremen a implementat încă din 2015 politici de încurajare și susținere a fermelor bio. Astăzi, multe dintre instituțiile publice, fie că sunt grădinițe, școli sau spitale, folosesc doar produse locale de la fermierii lor. Implicarea în reușita programului a fost mare și din partea societății civile, care și-a dorit un stil de viață mai sănătos, bazat pe fructe, legume, lactate și carne din zona lor, fără aditivi și fără pesticide.

Câștigătorii ediției 2024 a Premiilor Organice ale UE sunt:

Premiul pentru cel mai bun fermier ecologic de gen feminin a fost acordat doamnei Reinhilde Frech-Emmelmann din Austria. Frech-Emmelmann a fondat ReinSaat GmbH în 1998, la o fermă biodinamică Demeter în St. Leonhard am Hornerwald, Austria Inferioară. Ferma este specializată în producția de semințe organice, fără OMG-uri, cu peste 800 de soiuri rezistente, promovând biodiversitatea și agricultura sustenabilă în toată Europa.

Premiul pentru cel mai bun fermier ecologic de gen masculin a fost acordat lui Benny Schöpf din Germania. Schöpf este principalul cultivator de legume la Kartoffelkombinat, cea mai mare fermă de tip cooperatist susținută de o comunitate din Germania. Aceasta furnizează săptămânal legume organice pentru 2.300 de gospodării, prioritizând condițiile de muncă echitabile și practicile durabile și promovând un sistem economic agricol alternativ.

Premiul pentru cea mai bună regiune ecologică a fost decernat regiunii South Savo din Finlanda. South Savo a dezvoltat o cultură puternică a agriculturii ecologice de-a lungul a 40 de ani de colaborare între fermieri, cercetători și autoritățile locale. Cu 200 de ferme organice, regiunea promovează practici durabile, conservând calitatea apei și biodiversitatea și, totodată, găzduiește Institutul Finlandez de Cercetare Organică.

Premiul pentru cel mai bun oraș ecologic a fost decernat pentru proiectul BioStadt Bremen din Germania. Cu peste 30% din ferme certificate ecologic, orașul promovează sisteme alimentare sustenabile prin proiecte comunitare și inițiative inovatoare de agricultură, încurajând cetățenii să genereze schimbări locale. BioStadt Bremen lucrează pentru a converti toată alimentația municipală din școli, creșe și spitale la 100% produse organice până în 2025.

Premiul pentru cea mai bună firmă de tip IMM procesatoare de alimente ecologice a fost acordat Cooperativei Agricole Gino Girolomoni din Italia. Situată în regiunea Marche, această cooperativă este specializată în producția de paste ecologice, continuând misiunea fondatorului său, Gino Girolomoni. Cu 80 de hectare de teren agricol ecologic și unități de procesare alimentate cu energie regenerabilă, aceasta produce anual 9 milioane de tone de paste, sprijinind peste 300 de fermieri și 60 de muncitori locali.

Premiul pentru cel mai bun retailer de alimente ecologice a fost acordat SAiFRESC din Spania. Fondată de trei fermieri în 2011, SAiFRESC a făcut tranziția către agricultura ecologică, revitalizând agricultura în Huerta de Valencia. Cu 30 de hectare de teren ecologic, produc 70 de produse organice, vânzând 90% din recoltă local și reducând ambalajele. Inițiativa promovează o economie circulară și oferă ateliere educaționale despre agricultura ecologică.

Premiul pentru cel mai bun restaurant/serviciu alimentar ecologic a mers la Kalf & Hansen din Suedia. Fondat în 2014 de Rune și Fabian Kalf-Hansen, acest lanț de restaurante oferă bucătărie nordică 100% organică, de sezon. Cu două restaurante, servicii de catering și mese ecologice pe trenurile suedeze, Kalf & Hansen prioritizează aprovizionarea locală, sustenabilitatea și mesele organice accesibile, construind relații puternice cu producătorii locali.

Pentru această ediție au fost primite aproape 100 de aplicații din întreaga UE, cu 24 de candidați selectați din 11 țări. Premiile Organice ale UE includ 7 categorii și 8 premii individuale, recunoscând proiecte inovatoare, sustenabile și inspiratoare care aduc o valoare semnificativă producției și consumului organic. Competiția este organizată de Comisia Europeană, Comitetul Economic și Social European, Comitetul Regiunilor, COPA-COGECA și IFOAM Organics Europe, cu sprijinul Parlamentului European și al Consiliului.

Ziua Organică a UE a fost lansată de Parlamentul European, Consiliu și Comisia Europeană în 2021 ca o nouă inițiativă pentru a celebra și promova agricultura ecologică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole