Membrii Consiliului UE pentru Agricultură și Pescuit – AgriFish – reuniți ieri, la Bruxelles, au luat act de o solicitare comună a Bulgariei și României privind importul de miere din Ucraina.
Redăm fragmente din solicitarea oficială:
„Sectorul apicol are o importanță economică, ecologică și culturală semnificativă pentru Bulgaria. Clima favorabilă și varietatea mare de plante îi creează condiții bune dezvoltare. Producția de miere din țară are o istorie lungă, tradiții și este adânc înrădăcinată cultura sa. Bulgaria este printre cei mai importanți producători de miere din Europa, așa cum este mierea bulgară caracterizat de înaltă calitate și gust bogat, ceea ce îl face bine primit la nivel internațional pieţelor.
Apicultura din țara noastră oferă surse importante de venit pentru multe familii și întreprinderile mici.
Pe lângă provocările cu care se confruntă sectorul din Bulgaria în ultimii trei ani (schimbări climatice, urbanizare și industrializare, probleme cu utilizarea pesticidelor în agricultură producție, vulnerabilitate la boli și paraziți etc), există și dificultăți cu concurența mierii importate din Ucraina în volume crescute la prețuri considerabil mai mici.
Acest lucru în practică are deja impactul negativ și anul acesta producătorii au raportat grave perturbări ale pieței.
În ultimii trei ani, cantităţile importate au crescut semnificativ, adică a fost importată aproape de două ori mai multă miere ucraineană – de la 518 de tone în 2021 la 973 de tone în 2022. Pentru 2023 situația este similară – importul din Ucraina continuă să crească și ajunge la 1.060 de tone, iar între ianuarie și octombrie 2024 ajung la 1.136 de tone.
În România au intrat, în opt luni, 2.000 de tone de miere din Ucraina
Sectorul apicol din România se confruntă cu provocări similare ca și Bulgaria. Din datele statistice disponibile la nivelul Ministerului Agriculturii, rezultă că în perioada ianuarie – august 2023 importul de miere din Ucraina a fost de 1547,38 tone, iar în perioada ianuarie – august 2024 a fost de 2.002,44 tone.
Nivelurile ridicate fără precedent ale importurilor din Ucraina plasează în situație dificilă producătorii de miere în Bulgaria și România. Acest lucru creează condiții pentru scăderea viabilității fermelor din sector, care joacă un rol important în furnizarea de locuri de muncă alternative pentru populație în cel puțin zonele rurale dezvoltate.
Având în vedere cele de mai sus, pentru a preveni distorsiunile economice mai semnificative și de durată și pentru a stabiliza piața mierii îndemnăm Comisia să ia măsuri de protecție conform la art. 4, alin. 1 din Regulamentul (UE) 2024/1392 al Parlamentului European și al Consiliul privind importul de miere din Ucraina în Bulgaria”.
Fermierii sunt și ei îngrijorați de acordul UE – Mercosur
În ceea ce privește negocierile comerciale UE-Mercosur, anumiți miniștri au subliniat, în cadrul Consiliului, necesitatea asigurării unui tratament echitabil fermierilor din UE.
Proiectul de acord de liber schimb dintre Uniunea Europeană și statele Mercosur – Argentina, Brazilia, Uruguay și Paraguay – presupune eliminarea taxelor vamale, ar permite importul de produse agricole – carne, zahăr, miere etc – obținute cu norme de mediu și sanitare diferite față de cele existente la nivel european.
În Franța, circa 300 de agricultori au deversat ieri pământ pe o șosea și au înfipt cruci pentru a reprezenta moartea agriculturii franceze, sector pe care îl consideră amenințat de acest acord pe care UE îl negociază, de ani buni de altfel, cu statele din Mercosur. Sindicatele vorbesc de concurență neloială și de destabilizarea filierelor europene.
Au fost proteste și ale fermierilor belgieni, zilele trecute.
În acest context, o serie de state membre au cerut Comisiei să ofere fonduri suplimentare pentru a ajuta fermierii din regiunile și sectoarele cele mai afectate să facă față perturbărilor recente ale pieței. În plus, anumiți miniștri au subliniat necesitatea de a dispune de instrumente mai puternice de gestionare a crizelor și de a crește dimensiunea rezervei de criză și flexibilitatea acesteia.