spot_img
spot_img
spot_img

Campioana din Chiuruș: Molda, fiica lui Edin și a Karinei de Humor

Provine din Canisa de Dealul Ionului din Suceava.

Articole similare

Oficial, numele e B-Molda. E o femelă tânără din rasa ciobănesc românesc de Bucovina care a primit acum câteva zile calificativul Excelent la evaluarea arbitrilor, la expoziția de club și bonitare. A fost tocmai la Suceava, din Chiuruș, Covasna, dar a meritat efortul. S-a întors cu titlu, cu o cupă frumoasă și a primit o grămadă de laude și mângâieri. Cum e și normal.

Pentru crescătorii de câini, astfel de evaluări sunt firești, dacă nu chiar necesare: rasa e definită prin criterii stricte, altfel cum s-ar departaja de „restul”?

Vorbim despre măsurători. Lungimea urechilor, a botului, a cozii. Poziția. Dinții. Sunt multe criterii necesare care îți asigură drept de reproducere și diverse calificative care cresc valoarea câinelui și atestă caracteristicile genetice ale rasei respective”, explică, pentru covasna45.ro, Vasile Cantimir, proprietarul Moldei și al altor câțiva ciobănești de Bucovina.

Ca orice câine de rasă, Molda are un întreg istoric, ce se întinde pe mai multe generații. Provine din Canisa de Dealul Ionului din Suceava, din părinți campioni. Mama este Karina de Humor, tatăl este Edin de Valea Suhei. Sună a titluri nobiliare și, pe undeva, chiar sunt. Acești câini au beneficiat de reproduceri controlate strict, de-a lungul timpului, au fost tratați, vaccinați, îngrijiți, hrăniți într-un anume fel…

Încă de mică Molda a făcut impresie bună la expoziții. A adunat deja câteva calificative de Excelent. Ultima, la Suceava, zilele trecute, unde a obținut locul 3 din 28 de câini.

Sunt câini foarte activi, de care trebuie să te ocupi. Ei sunt câini de lucru, ciobănești. Trebuie plimbați, trebuie să alerge”, ne mai explică Vasile.

Orice mișcare faci, Molda și „gașca” sunt cu ochii pe tine. Vasile și familia sa au patru ciobănești de Bucovina. Putem spune că e, de departe, cea mai sigură curte din Chiuruș.

Sunt foarte ocrotitori. Au grijă de tot, sunt iubitori de copii. Mereu atenți la ce e în jur. Dar, odată ce au ieșit pe poartă, s-au liniștit... ”.

Molda e acum aptă pentru reproducere, iar Vasile țintește sus pentru campioana lui. Caută un „soț” pe măsură, care să asigure pui așa cum scrie la carte. Adică la pedigree.

Noi investim foarte mult în câini. De la medicație, vaccinuri, vitamine. Plus că pentru a obține drept de montă este obligatoriu testul de displazie care costă în jur de 1.600 de lei. Dar… creșterea câinilor e o pasiune și, ca orice pasiune, are costurile ei. Așa cum e, de exemplu, pescuitul”, spune Vasile.

Are de unde alege pereche pentru Molda, pentru că în România sunt destule canise. Chiar și în județul Covasna sunt. De exemplu, una e la Mărtănuș (sat care ține de Brețcu), alta e la Întorsura Buzăului.

Până atunci, însă, Molda își vede de treabă – păzește curtea, șura, stiva de lemne și se joacă cu ceilalți „bucovineni” – Anon, Afina și Codruța.

Un câine special

Rasa Ciobănesc românesc de Bucovina e considerată una dintre cele mai vechi din România, iar cei de la Asociația Chinologică îl descriu ca pe un câine „temerar, impozant și mândru”. E utilizat pentru turmele de oi şi bovine, ca excelent câine de pază.

Stând mai mult pe munte, la stâne și apărând oile de urși și lupi, ciobănescul de Bucovina nu a avut mult timp un statut special. Primul standard a fost elaborat in 1982 si ani buni rasa a fost recunoscută doar de autoritățile chinologice din România. La sfârșitul lunii aprilie 2019, la reuniunea Adunării Generale a Federației Chinologice Internaționale, ciobanescul de Bucovina a fost însă recunoscut și de acest for, așadar e o rasă omologată definitiv la nivel internațional. Este încadrată în grupa a II-a Pinscher-Schnauzer, Molossoizi, „căței de cireadă și de munte”.

Câinele la nevoie se cunoaște

Vasile și soția sa, Zsuzsa, s-au ales cu un câine atunci când au avut nevoie să le păzească cineva noua proprietate, casa din Chiuruș. Până să se mute efectiv, au avut de făcut lucrări de renovare și depozitaseră în șură mobilier și tot felul de lucruri. Și-au dat rapid seama că aveau „musafiri nepoftiți”, așa încât au vorbit cu rudele despre nevoia unui paznic… Un cumnat i-a recomandat ciobănesc de Bucovina. S-au „pricopsit” cu doi – mamă și pui.

„Sunt impresionați și ne-am atașat de ei din prima clipă. După un timp, am mai vrut unul. Și apoi încă unul. Am învățat despre rasă, am învățat multe dintre obligațiile unui stăpân de câine, am învățat de la ei ce înseamnă devotamentul și dragostea necondiționată. Sunt magnifici”, mărturisește Vasile.

Cei doi copii, Ianis și Irisz, sunt obișnuiți cu „uriașii” alb-negru, nu s-au temut nicio clipă de ei și se joacă mereu cu ei. Iar puii sunt superbi: niște ghemotoace pufoase ce seamănă cu puii de urs panda. Cum să nu-i iubești?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole