Ministrul Sănătăţii anunţă că va lansa o dezbatere publică, în care va implica biserica, pe tema procedurilor privind transferul unui pacient aflat în stadiul terminal, pentru care resursele terapeutice pentru vindecare sunt epuizate, din Terapie Intensivă în secțiile de îngrijiri paliative.
Potrivit definiției Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), îngrijirea paliativă este o abordare care îmbunătățește calitatea vieții pacienților și a familiilor acestora. Este vorba despre pacienții care se confruntă cu probleme asociate unei boli care amenință viața. Îngrijirile paliative previn și alină suferința prin identificarea precoce, evaluarea corectă și tratament adecvat al durerii și al altor probleme de natură fizică, psiho-socială și spirituală.
Îmbunătățirea calității vieții pacienților adulți și copii cu boli cronice progresive sau incurabile (oncologice și non-oncologice) se poate realiza prin asigurarea accesului acestora la îngrijiri paliative de bază și specializate.
România are 3000 de paturi pentru îngrijiri paliative. Ar fi nevoie de cel puțin 4000 de paturi.
„Opinia mea, ca medic, este că trebuie să avem această dezbatere şi o să vă spun cine trebuie să fie actorii şi să provoc eu această dezbatere publică, ca şi ministru al Sănătăţii, trebuie să fie societăţile profesionale, trebuie să fie organizaţiile de pacienţi şi trebuie să fie şi Biserica în această discuţie”, a spus Alexandru Rafila pe un post de televiziune.
Rafila a insistat pe ideea că trecerea unui pacient în stadiul terminal dintr-o secţie de Terapie Intensivă în una de îngrijiri paliative nu echivalează cu eutanasia.
„E bine ca Biserica să fie parte la această discuţie tocmai ca să evităm interpretările publice care vor apărea legate de o astfel de situaţie, adică să putem să avem o reprezentare cât mai largă a societăţii şi să se înţeleagă că discutăm de un pacient care nu mai are resurse să-şi revină şi nu discutăm despre eutanasie. Eutanasia, din punctul meu de vedere, în România, trebuie scoasă din discuţie pentru că acceptanţa socială în România pentru aşa ceva cu siguranţă nu există”, a arătat ministrul.
Propunerea lui Rafila vine în contextul scandalului de la Spitalul Sf. Pantelimon din București, unde două doctorițe de la secția ATI au fost acuzate de procurori de omor calificat premeditat în cazul unui pacient.