Casa ceaiului din Valea Crișului

Articole similare

Pe malul lacului de la Valea Crișului – acel lac creat în locul fostei mine – există o construcție atipică… Un fel de clădire din panouri metalice despre care nu ai spune că ar avea cine știe ce în interior… Și totuși, adăpostește o adevărată „peșteră a lui Alladin”. Un loc cum rar găsești în județul Covasna.

Vorbim despre Demmers Tea Haus, adică sediul companiei de ceaiuri Demmers, dar și un loc unde au loc o mulțime de evenimente legate de ceai.

Următorul astfel de eveniment va avea loc chiar curând, între 16 și 21 decembrie. Va fi a șasea ediție a Târgului de Crăciun „Christmas Tea Party” și veți găsi acolo multe atracții: de la cele mai bune ceaiuri, la idei faine de cadouri, demonstrații de preparare de ceai, gustări, concert.

O poveste aromată

Povestea ceaiurilor Demmers a început în 1981, când londonezul Andrew Demmer, un pasionat de lumea ceaiurilor, a deschis prima ceainărie „Demmers Teehaus”, la Viena. Ceaiurile oferite de el au câștigat rapid popularitate, astfel încât ceainăria din centrul vechi al Vienei a devenit primul model al ceainăriilor Demmers Teehaus. Astăzi ceaiurile lor se găsesc în peste 1.200 de locații din toată lumea.

Cheia succesului a fost și rămâne calitatea ceaiurilor, pentru că în punguțele frumos colorate sunt plante culese manual de pe plantații necontaminate. Plantele trec prin analize riguroase în laboratoare, astfel că vorbim despre cele mai curate și de calitate ceaiuri.

Demmers a extins așadar afacerea și a francizat-o, că nu se putea ocupa el de toate. În România, Demmers Tee Haus a funcționat o vreme la Cluj, apoi s-a mutat cu sediul central la Valea Crișului, pe malul lacului. De distribuție, magazin online și evenimente se ocupă un cuplu foarte simpatic – Laszlo și Luciana – și o mică echipă.

Când intri la ei, impresia e că ești în India sau în orice caz într-o altă țară. Decorul e neobișnuit pentru zona noastră, iar accesoriile par din filme. Aici au loc evenimentele despre care vorbeam. Inclusiv târgul care începe pe 16 decembrie.

O parte din clădire este ocupată cu ceaiuri și accesorii pentru ceai.

Mii de plicuri, pungi, cutii, obiecte. De aici, prin intermediul magazinului online, pleacă în mii de case, hoteluri, baruri și restaurante ceaiuri cu toate aromele lumii. Au peste 300 de soiuri și vând anual milioane de punguțe cu ceai. Și, ca să știti: în România, la fiecare 3 secunde cineva savurează un ceai Demmers.

 „O băutură similară cu vinul”

Luciana poate vorbi ore în șir despre ceai. A fost în toată lumea și a văzut plantații, a asistat la numeroase ceremonii de preparare a ceaiului și face și ea asta, în diferite ocazii.

Ceaiul e o băutură similară cu vinul. Chiar și recipientul din care se bea are o influență. Noi cunoaștem ceaiul ca fiind o băutură caldă, din plante, pe care o bei când ești bolnav, când ești răcit. Dar sunt foarte multe specialități din Japonia, din China care se prepară cu apă la o anumită temperatură, planta – Camellia sinensis – se infuzează de mai multe ori și de fiecare dată are altă intensitate, altă savoare.

Ca și vița de vie, și ceaiul provine de la această plantă, doar că sunt multe soiuri. Ceaiul matcha, care este acum foarte la modă, înseamnă de fapt o pudră verde, dar povestea e destul de spectaculoasă. Planta e de cea mai bună calitate. Înainte de recoltare se acoperă cu frunze de bambus și e menținută la întuneric pentru a produce foarte multă clorofilă. Prin urmare, are o super-intensitate, are anti-oxidanți și L-teanină (o cofeină „sănătoasă”). Se culeg doar frunzulițele din vârf, cele mai tinere și se macină pe o piatră, rezultând această pudră care un gust ce nu prea există în cultura noastră. Un gust ușor marin, ușor vegetal”.

La restaurantele de lux ceaiul se servește deja alături de diferite preparate.

Mai nou, oamenii care au grijă de sănătatea lor și au un anumit stil de viață, limitează pe cât posibil consumul de alcool, de mâncăruri grele sau cafea. Și atunci ceaiul înlocuiește alcoolul și cafeaua, fără a fi în vreun fel dăunător organismului. Și acest lucru încercăm noi să îl facem, această educație de a include ceaiul ca mod de lifestyle”, explică Luciana pentru covasna45.ro.

E foarte senzorial ceaiul. Este ceremonial. Este legat de cultură, de istorie, de gastronomie, de economie, de diplomație. E liniștitor și are gust bun. Ce poți cere mai mult?”

 Dacă vreți să vedeți și să aflați mai multe despre ceaiuri, dacă vreți să faceți cuiva un cadou frumos, dacă vreți să gustați mai multe tipuri de ceai, sunteți așteptați între 16 – 21 decembrie, între orele 12.00 – 20.00, la Lakeside, Valea Crișului nr. 461. N-o să vă pară rău!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole