spot_img
spot_img
spot_img

CCR a scos-o pe Diana Șoșoacă din cursa spre Cotroceni

Primul tur al alegerilor prezidențiale este programat pe 24 noiembrie.

Articole similare

Curtea Constituțională a României a invalidat, sâmbătă seară, candidatura Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale, după o contestație făcută de Amalia Bellantoni, fosta președintă a SOS Călărași.

Hotărârea CCR este definitivă, președinta SOS fiind exclusă din cursa prezidențială.

Liderul PSD și candidat la președinție, Marcel Ciolacu, a spus, ca reacție, că „funcțiile trebuie câștigate la urne prin vot popular, pentru că aceasta este esența democrației”.

Marcel Ciolacu: „CCR trebuie să prezinte rapid motivarea”

Hotărârea CCR în cazul doamnei Diana Șoșoacă pare la prima vedere, în lipsa unei motivări, disproporționată în raport cu principiul democratic fundamental de a alege și de a fi ales.

Rolul principal al CCR este de a apăra candidații și dreptul lor de a fi aleși, nu de a fi o barieră pentru participarea lor în alegeri. Voi susține întotdeauna că funcțiile trebuie câștigate la urne prin vot popular, pentru că aceasta este esența democrației.

Sub aceste aspecte, consider că CCR trebuie să prezinte rapid motivarea care a stat la baza acestei hotărâri și aceasta să conțină argumente legale și constituționale puternice.

Altfel, vorbim de o vulnerabilitate a sistemului democratic din România care va impune o discuție serioasă în societate cu privire la necesitatea unei ample reforme a Curții Constituționale”, a transmis ieri liderul social-democrat.

Sondajele comandate de PNL şi USR dezvăluie că o mare parte dintre votanţii Dianei Şoşoacă îl indică pe George Simion ca opţiune secundară de vot, relatează știripesurse.ro. Datele primite de USR şi consultate de News.ro arată că 42,7% dintre votanţii SOS România, pe lângă Diana Şoşoacă, ar pune ştampila şi pe George Simion dacă ar avea şi a doua opţiune de vot. De asemenea, candidatul USR Elena Lasconi ar fi votată de 15,4% din electoratul SOS România, în timp ce Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă şi Mircea Geoană adună fiecare în jur de 6% din voturile Dianei Şoşoacă.

Reacție extremistă

Cum era de așteptat, Diana Șoșoacă a izbucnit după decizia Curții Constituționale care i-a invalidat candidatura la alegerile prezidențiale. Într-un live pe o rețea de socializare, aceasta a avut o reacție halucinantă împotriva evreilor, îndemnând la antisemitism.

Nici măcar nu am fost citată. Este imposibil așa ceva. Nu știu nici măcar cum arată citația, ceea ce înseamnă că s-au încălcat grav toate drepturile procesuale. Solicit românilor să ieșiți în stradă! Așa ceva este inacceptabil. Singurul naționalist care putea să câștige aceste alegeri… Deci asta înseamnă că evreii au acționat împotriva României. Îi acuz pe evrei de implicare în procesul constituțional. Nu se poate așa ceva!”, a declarat Șoșoacă, într-o transmisiune live pe Facebook.

Tot într-un live susținut pe contul de socializare al prietenului său, Luis Lazarus, ea a continuat în aceeași manieră: „Nu pot să spun decât trăiască Legiunea și Căpitanul care au fost omorâți de aceeași putere jidănească care a acționat și acum. Rușine tuturor”, a spus Diana Șoșoacă.

Candidații la președinție

Primul tur al alegerilor prezidențiale este programat pe 24 noiembrie, iar cel de-al doilea pe 8 decembrie.

Biroul Electoral Central a respins candidatura lui Miron Cozma, dar și pe cea a Dianei Șoșoacă. Potrivit G4Media, Șoșoacă a depus din nou dosarul candidaturii sale pentru președinția României, la Biroul Electoral Central, sâmbătă seara, după ce judecătorii Curții Constituționale au acceptat o contestație împotriva candidaturii sale.

Pentru alegerile de la sfârşitul lunii noiembrie şi-au depus candidaturile (în ordinea înregistrării lor la Biroul Electoral Central):

  • George Simion – Alianţa pentru Unirea Românilor
  • Elena Lasconi – Uniunea Salvaţi România
  • Călin Georgescu – candidat independent
  • Nicolae Ciucă – Partidul Naţional Liberal
  • Kelemen Hunor – Uniunea Democrată Maghiară din România
  • Mircea Geoană – candidat independent
  • Cristian Diaconescu – candidat independent
  • Cristian Terheş – Partidul Naţional Conservator Român
  • Ana Birchall – candidat independent
  • Marcel Ciolacu – Partidul Social Democrat
  • Ludovic Orban – Forţa Dreptei
  • Silviu Predoiu – Partidul Liga Acţiunii Naţionale
  • Oana Creţu – Partidul Social Democrat Unit
  • Sebastian-Constantin Popescu – Partidul Noua Românie
  • Alexandra-Beatrice Bertalan-Păcuraru – partidul Alternativa pentru Demnitate Naţională
  • Ciprian-Romeo Mega – candidat independent
  • Răzvan-Nicolae Constantinescu – Partidul Patrioţii Poporului Român.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole