Judecătorii Curții Constituționale au decis să respingă sesizarea USR și a Forței Dreptei pe legea care majorează salariile primarilor.
Practic, cu un an înaintea alegerilor generale, primarii vor fi motivați cu o creștere a indemnizațiilor cu aproximativ 2.000 de lei.
„Votul Curţii a fost cu o mare majoritate. Prin urmare, legea declarată constituţională, în mod procedural, e înaintată preşedintelui care urmează să fie înaintată preşedintelui României, care urmează să o promulge, evident în condiţiile în care nu formulează solicitare de reexaminare”, a declarat după ședință Marian Enache, preşedintele CCR.
Proiectul de lege a fost inițiat de parlamentarii PSD, PNL și UDMR.
Creşterea salariilor s-ar aplica doar pentru administraţia publică locală, respectiv pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene. Bani mai mulți ar urma să primească și personalul din administrațiile locale, pentru că salariile acestora sunt stabilite în funcție de indemnizația viceprimarului sau a vicepreședintelui Consiliului Județean.
Coaliția a motivat necesitatea creșterii salariale prin faptul „că s-a creat o nedreptate din cauza înghețării în ultimii patru ani a salariilor bugetarilor din administrația locală”.
Proiectul de lege a fost adoptat în septembrie 2022 de către Parlament și a fost contestat de către USR și Forța Dreptei la Curtea Constituțională, deoarece actul normativ nu indica sursa de finanţare, aşa cum prevede art. 138 alin. (5) din Constituţie.
Trebuie menționat faptul că 96% din primăriile din România au cheltuielile totale mai mari decât veniturile. În România, 3059 din cele 3185 de localități sunt pe minus cu banii. Ele depind de sumele primite de la bugetul de stat. În aceste condiții, o dezbatere serioasă cu privire la comasarea localităților este esențială.