spot_img
spot_img
spot_img

Ce se întâmplă în Întorsura Buzăului în 2025? Interviu cu Raul Urdă

Orașul are patru noi cetățeni de onoare.

Articole similare

Dinspre Întorsura Buzăului vin vești bune la început de an, pentru că o mulțime de proiecte faine vor continua și în 2025. Primarul Raul Urdă ne-a răspuns la câteva întrebări și ne-a oferit detalii.

Covasna45.ro: Care ar fi cel mai important proiect de investiții în 2025?

Raul Urdă: În primul rând, dorim să continuăm investițiile începute în 2024. Proiectul de iluminat public este cel mai important, a schimbat imaginea orașului. A luminat cerul, cum spunem noi. Se va continua pe sectorul 2, cu încă 800 de metri de rețea publică îngropată în subteran, alături de rețelele deja trecute în subteran, cele de curent și telecomunicații.

Vom continua lucrările la baza sportivă, unde în 2024 am reușit să finalizăm vestiarul – s-au făcut reparații capitale la vestiar – și tot terenul de joc este nou, cu gazon artificial. Acum trebuie să investim în continuare pentru a reface tribunele, pista de alergare, gardurile împrejmuitoare. De asemenea, toate cele 8 contracte prin PNRR sunt în derulare în diverse etape.

Cel mai mare proiect este cel din „Anghel Saligny”, pe care l-am semnat deja, și care e pentru extinderea rețelei de apă și canalizare din oraș.

Urmează să facem licitația pentru a atribui această lucrare, care sperăm să înceapă efectiv în primăvară. Și, de asemenea, trotuarele în zona centrală, de la spital până la Strada Morii, sperăm să le facem în acest an. Sperăm să fie încheiat totul și cu bazinul de înot, realizat prin Compania Națională de Investiții, dar acolo va trebui să detaliem din alt punct de vedere – cum ne va afecta Ordonanța „Trenuleț”… pentru că aici ne va afecta.

Nu știm dacă vom putea angaja personal pentru bazinul de înot. Vom avea bazinul gata, funcțional, dar, din cauza ordonanței, s-ar putea să nu avem angajați. Cam acestea sunt, în mare, principalele investiții din anul 2025.

Covasna45.ro: Există un proiect prin PNRR referitor la infrastructura pentru transportul public. Adică stații inteligențe de autobuz, camere de supraveghere, semafoare. Sună interesant, ne puteți da câteva detalii?

Raul Urdă: Da, avem într-adevăr în licitație publică un proiect în valoare de 370.000 de euro prin care vom face un centru de coordonare GPS al autobuzelor, stații inteligente, un panou de afișaj stradal în centrul orașului și alte stații normale de autobuz. Sperăm să vină ofertanți și să semnăm contractul.

Covasna45.ro: O altă investiție e legată de dotarea cu mobilier pentru școli, echipamente digitale și materiale didactice. Când vor ajunge ele, la modul concret, la elevi?

Raul Urdă: Materialele electronice sunt deja în școli, de câteva luni, mai avem în licitație mobilierul și partea de dotări pentru atelierele școlare. Sperăm să vină firme care să liciteze, pentru că, sincer, e a treia sau a patra oară și nu vine nimeni să depună oferte.

Covasna45.ro: Având în vedere că există reduceri de buget, vom mai avea în 2025 „Întorsura Fest” și „Ciobănașul”?

Raul Urdă: Datorită proiectelor care au fost depuse și câștigate, în cei mai mulți ani „Întorsura Fest” și „Ciobănașul” au adus bani bugetului local și nu au cheltuit bani din bugetul local. Adică am avut finanțare de la Secretariatul General al Guvernului și de la Ministerul Culturii și sperăm să obținem finanțare și în acest an, alături de sponsorii județeni și locali. Cu siguranță „Întorsura Fest” se va ține. Și „Ciobănașul”, poate cu un buget mai mic, dar cu siguranță se va ține și acesta.

Covasna45.ro: Ați rezolvat problema câinilor maidanezi?

Raul Urdă: Da, problema câinilor maidanezi s-a rezolvat de două luni. Am aderat la o asociație  – alături de alte 53 de primării – care are un adăpost pentru câinii comunitari. Până astăzi, au ridicat vreo 80 de câini. În primele două luni…

Covasna45.ro: Ați acordat recent câteva titluri de Cetățean de Onoare și ați vorbit inclusiv despre refacerea unei fabrici. Despre ce este vorba?

Raul Urdă: Titlurile au fost înmânate pe 30 decembrie 2024, în cadrul unei ședințe festive a Consiliului Local.

(Cei mai noi patru cetățeni de onoare ai Întorsurii sunt Gheorghe Baciu, fost primar al orașului, medicul Iliuță Vasile, Constantin Bularca, meșter de hamuri și Munteanu Gabriel Nicolae, patron fabrică termopan – nota redacției).

Au primit distincții, alături de cei patru cetățeni de onoare aprobați în luna august, și toți consilierii locali din fostul mandat. O plachetă de mulțumire pentru întreaga activitate. Unul dintre cetățenii de onoare este cel mai mare angajator al orașului, cu o firmă care fabrică ferestre din geam termopan. Printre altele, a cumpărat fosta fabrică de cabine de tractoare de la Întorsura Buzăului, fostul IPT, cum îi spunem noi, localnicii. El s-a apucat deja de renovarea acestei fabrici care ajunsese într-o stare accentuată de uzură și sperăm să dea în continuare de lucru cât mai multor cetățeni din Întorsura Buzăului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole