Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a admis o plângere formulată de Asociația ACCEPT și de mai multe persoane împotriva statului român prin care s-a sesizat încălcarea Articolului 8 din Convenția Curții care prevede „dreptul la respectarea vieţii private şi de familie”.
Hotărârea vine după ce 42 de persoane au dat în judecată statul român din cauza lipsei de recunoaștere și protecție legală pentru familiile lor, formate din persoane de același sex. Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării(CNCD), Csaba Asztalos, a declarat că decizia CEDO nu este „o surpriză”, iar România ar trebui să adopte legislația privind parteneriatul civil.
Asztalos s-a declarat însă sceptic în rezolvarea problemei în an electoral.
Decizia a fost pronunțată de CEDO în cazul Buhuceanu și Ciobotaru și al altor 20 de familii formate din persoane de același sex.
În decizie, CEDO a constatat că România a încălcat articolul 8 din Convenție în privința „vieții private”, cât și al „vieții de familie”.
Florin Buhuceanu și Victor Ciobotaru, doi parteneri de același sex, au dat în judecată statul român în urma refuzului stării civile de a recunoaște relația de familie dintre ei. În acest demers li s-au alăturat alte 20 de familii formate din persoane de același sex.
Cazul a reunit 42 de petenți, cel mai mare număr de persoane gay și lesbiene care au solicitat protecția vieții lor private la CEDO până acum.
Aceste cupluri au primit din partea oficiilor de stare civilă un refuz argumentat în baza interdicțiilor din Codului Civil privind recunoașterea legală a relațiilor între persoane de același sex. În baza acestui refuz, Asociația ACCEPT a chemat statul român în judecată, în fața Curții Europene a Drepturilor Omului, pentru a cere obligarea României la legiferarea parteneriatului civil în baza articolului 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.
În altă cauză, Adrian Coman și Clai Hamilton au dat în judecată România la CEDO pentru încălcarea dreptului lor la căsătorie, nediscriminare, viață de familie și acces la justiție. Procesul a început în martie 2021. Cei doi au fost recunoscuți ca soți de către Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), dar și de către Curtea Constituțională a României (CCR). Cu toate acestea, politicienii au ignorat cele două decizii.
Asa ceva nu va fi reunoscut in Romania!
partidul care si-ar asuma asa ceva nu va mai face pragul electoral.
Oare o sa functioneze argumentul cu „asa cere CEDO”?
Cind cresc taxe, preturile la rovinieta sau energie, dam vina pe UE: „asa ni s-a cerut”.
Ce vom face acum?
Decit sa faca asa ceva, clasa politica e dispusa sa renunte la toti banii din UE.
Cred ca iesim si din UE.
Doar n-om renunta la familia traditionala.