Un Centru de recuperare pentru copii cu dizabilități a fost inaugurat ieri, la Întorsura Buzăului, după trei ani de lucrări. Cu acesta, județul Covasna are în total zece centre de zi în care sunt oferite servicii pentru o gamă mai largă de nevoi – de la consiliere și sprijin, la suport pentru persoanele cu tulburări din spectrul autist sau dizabilități. Cele zece centre sunt în Sfântu Gheorghe, Chilieni, Baraolt și Târgu Secuiesc.
De ieri, Întorsura Buzăului are acest nou centru, creat în urma unui parteneriat dintre Consiliul Județean Covasna, Consiliul Local Întorsura Buzăului, Fundația Sera și Direcția Generală de Asistență Socială Covasna. A costat 660.000 de euro, din care cofinanțarea județului Covasna a fost 85.000 euro.
Vor avea aces aici în jur de 70 de copii, pentru care vechiul centru, care funcționa în incinta siptalului, devenise prea mic. Ca să aibă acces fiecare, se creau liste de așteptare.

Beneficiarii serviciilor sociale acordate în Centrul de recuperare pentru copilul cu dizabilități Întorsura Buzăului sunt:
- copii/tineri cu nevoi speciale, care provin din sistemul de protecţie al D.G.A.S.P.C. Covasna, cât și copii/tineri care sunt crescuți în familie, din orașul Întorsura Buzăului și din zona Întorsura Buzăului. Selecţia lor se realizează pe baza unor evaluări psihologice şi medicale, respectiv pe baza efectuării unei evaluări complexe şi a propunerii Compartimentului de Evaluare Complexă din cadrul D.G.A.S.P.C. Covasna.
- familiile copiilor şi tinerilor cu nevoi speciale, respectiv familiile din comunitate care au copii/tineri cu nevoi speciale şi care beneficiază de programe de educaţie şi suport;
- profesioniştii care lucrează cu beneficiarii (asistenţi sociali, psihologi, psihopedagogi, educatori de specialitate, etc.); aceştia pot beneficia de programe de specializare si perfecţionare în domeniu, de consultanţă şi asistenţă tehnică.
Noul centru are următoarele categorii de personal: asistent social, psiholog, doi fiziokinetoterapeuți, un kinetoterapeut, doi psihopedagogi, un educator cu studii superioare și doi educatori cu studii medii.

Servicii oferite
Centrul de la Întorsura Buzăului oferă servicii de zi de recuperare – reabilitare funcțională pentru copii și tineri cu vârste între 0 și 18 ani.
Concret, este vorba despre:
- Terapie psihologică specifică
- Terapie ABA (analiză comportamentală aplicată)
- Logopedie
- Kinetoterapie
- Masaj de recuperare
- Terapie educațională
- Socializare și acordarea suportului necesar prin consilierea familiilor / aparținătorilor legali / persoanelor de referință ale copiilor.
Condiţiile de acces/admitere în centru sunt următoarele:
a) acte necesare obligatorii: cererea familiei/reprezentantului legal, certificatul de naştere/cartea de identitate a beneficiarului, cartea de identitate a părinţilor/reprezentantului legal, adeverinţe de venit ale părinţilor/reprezentantului legal, adeverinţă de la medicul de familie, ancheta socială, elaborată de asistentul social al Centrului. În funcție de caz sunt necesare și următoarele acte: planul de servicii, elaborat de Biroul de Evaluare Complexă a D.G.A.S.P.C. Covasna, hotărârea de încadrare într-un grad de handicap, propunerea medicului specialist, scrisori medicale;
b) criterii de eligibilitate: copii şi tineri cu nevoi speciale, ai căror participare în programul de recuperare se realizează prin recomandarea Biroului de Evaluare Complexă al D.G.A.S.P.C. Covasna sau prin recomandarea unui medic specialist;
c) în urma consultării documentelor prezentate de către familia/reprezentantul legal al potenţialului beneficiar şi a evaluării iniţiale, realizate de către specialiştii Centrului, echipa pluridisciplinară ia decizia de a derula procesul de integrare în program şi se întocmeşte un raport de evaluare iniţială. Raportul este prezentat familiei/ reprezentantului legal, după care se efectuează o evaluare detaliată (anchetă psihosocială şi evaluare psihologică). Pe baza evaluărilor specialiştii Centrului întocmesc un raport de evaluare, iar asistentul social (responsabilul de caz) al Centrului întocmeşte un referat prin care solicită emiterea unei dispoziţii, prin care directorul general al D.G.A.S.P.C. Covasna aprobă participarea potenţialului beneficiar în programul de recuperare. După primirea dispoziţiei se încheie contractul de furnizare de servicii între furnizorul de servicii şi beneficiarul serviciilor.

În județul Covasna sunt înregistrate 7.090 de persoane cu dizabilități, adulți și copii.