„Ștrand aveți?” – este întrebarea pe care o pun cei care vor să vină pentru prima dată în vacanță în orașul – stațiune Covasna. Când aud că nu, sunt dezamăgiți și mulți renunță. Ei bine, în toamna lui 2025 răspunsul va fi, în sfârșit, „Avem!”
Exact acum doi ani se semna contractul de finanțare pentru proiectarea și execuția Centrului Balneoclimateric Multifuncțional din orașul Covasna, la sediul Companiei Naționale de Investiții. Erau acolo ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, vicepremierul de atunci, Kelemen Hunor, șefii CNI și, bucuros tare, primarul orașului Covasna. Un moment atât de așteptat! Putem spune că era pur și simplu un vis împlinit pentru cei din oraș, în frunte cu Gyerő József, primarul.
Azi, viitorul centrul wellness e parțial ridicat. Acum se lucrează la etajul pe care vor sta viitoarele tobogane cu apă și piscinele pentru cei mici. Va arăta senzațional, pentru că vei sta în jacuzzi și, dacă te vei uita în jur, vei vedea numai păduri.
Locul a fost ales special pentru această panorama verde. În plus, lângă centru e și pârtia de schi, adică un argument turistic în plus. Centrul va fi gata anul viitor, în toamnă.
Un vis în care puțini au crezut
Ca orice mare proiect, și centrul wellness a părut multora o fantasmagorie. De unde bani în Covasna să faci ceva atât de scump?
Când auzeau că, totuși se va face, mulți dădeau din mână plictisiți. „Lăsați, că am mai auzit și nu s-a făcut nimic…”
Ce-i drept, în contul din bancă al Primăriei Covasna nu era un leu pentru așa ceva. Abia dacă adunau pentru co-finanțări la proiectele în derulare. Cu toate acestea, s-au apucat să facă documentele pentru centrul wellness ca și cum ar fi avut banii pregătiți și puși bine, undeva. S-a intubulat teren, s-a făcut studiul geo, s-a făcut alt studiu. O mie de hârtii. Poate că, cine știe, într-o zi vor fi bani și atunci să fim pregătiți, și-au zis ei, ca oamenii gospodari. Că dacă nu, acei bani se duc la Oradea, la Craiova sau altundeva.
Când munca „are rost”
Și iată că banii au venit! Chiar pentru acest centru din Covasna, micul orășel celebru pentru tratamentele sale de recuperare cardiovasculară, dar cam „sarit” de la investiții guvernamentale. 12 milioane de euro alocă statul român, prin CNI, pentru noul „ștrand”. Ca să dăm Cezarului ce-i al Cezarului, în Guvern – ca și la semnare – era la acel moment și UDMR. Kelemen Hunor a venit să vadă construcția, zilele trecute.
Și a spus că atunci când a semnat era „o hârtie”. Dar clădirea de azi arată că munca lor „are rost”.
Odată ce s-a semnat finanțarea, și oamenii au început să creadă…
Proiectul a suferit câteva modificări, pe parcurs. Și mai sunt câteva chestiuni care nu au fost prinse în „desenul” initial. Dar care ar merita făcute, ca să fie totul impecabil.
Cert este că Centrul va avea bazin semi-olimpic, vor fi mai multe bazine mai mici interioare, va avea restaurant cu o terasă impresionantă. Vor fi tobogane și piscine atât în exterior, cât și în interior, la etaj. Va fi hammam, dar și zonă de spa, saună și cameră pentru tratamente corporale. Ce nu va fi?
Tehnic, este o construcție complicată. Clădirea este ridicată în cinci trepte și stă pe piloți forați. Câți? 4 kilometri și jumătate! Adică 450 de bucăți a câte 10 metri.
Piloții forați sunt un tip de fundație specială, care necesită tehnologii moderne și studii geotehnice ample. Ei efectiv ancoreză construcția.
Practic, vorbim despre mai multe etaje dispuse pe suprafețe enorme. Se pleacă de la demisol, unde vor fi încăperi tehnice. La parter – care este cumva și el „în aer”, vor fi restaurantul, bucătăria, terasă, vestiar, recepție.
La etajul 1 vor fi terase și partea de spa. Inclusiv mai multe saune.
La etajul 2 vor fi toate bazinele, inclusiv cea semi-olimpică. Dar vor fi și baruri pe exterior – Infinity Pool, tobogane, piscine pentru copii. Această parte încă nu a fost construită, este în lucru acum.
Și, pentru că e într-o zonă cu păduri și cu tradiție în prelucrarea lemnului, noua construcție va fi îmbrăcată în lemn.
Lucrările, inclusiv proiectarea, au fost stabilite să dureze 26 de luni.
„O investiție majoră, care se anunță a fi un proiect frumos și complex”, spuneau cei de la firma de construcții care a câștigat licitația, la scurt timp după ce au semnat documentele. Vorbim despre firma KÉSZ România, parte a grupului maghiar cu același nume.
Guvernele vin și pleacă, grupul KÉSZ rămâne
Mihály Varga a fondat acum 33 de ani firma KÉSZ (numele vine de la Könnyűszektur-épító és Szolgáltató Kft. ) și a început modest. An după an, a dezvoltat afacerea și nu i-a fost mereu ușor. Când a prins primul contract pentru Occident, a observat că acel contract avea câteva zeci de pagini, nu doar 3, cum era obișnuit… A preluat „de afară” un nou mod de gândire, o nouă cultură a muncii.
A devenit inovativ, dar înțelept. Spune că atunci când urci, să-i saluți pe toți cei pe lângă care treci, pentru că nu e exclus să îi reîntâlnești, la coborâre… Are pregătire în construcții și tâmplărie și a făcut o firmă puternică și respectată. Presa maghiară scrie despre ei că „guvernele vin și pleacă, grupul KÉSZ rămâne”.
Prezenți în România din 2001, constructorii maghiari au lucrat în peste 200 de proiecte – rezidenţiale, industriale, comerciale sau office.
Un proiect frumos al lor este și Aqua Park-ul din Oradea, Nymphaea Aquapark Wellness & Thermal SPA.
KÉSZ are un portofoliu care cuprinde lucrări în mai multe zone din Europa Centrală și de Est. De altfel, au sucursale în Serbia, România, Germania, Ucraina. Și urmează să se extindă și în țările nordice. Cel mai nou proiect al lor este Corallis, adică 230 de apartamente situate în partea de nord a Bucureștiului.
Ca o pată de culoare, KÉSZ Group a câștigat premiul pentru cel mai atractiv loc de muncă din industria construcțiilor și a imobilelor din Ungaria, conform studiului Randstad Employer Branding Survey.
Echipa care lucrează la centrul wellness din Covasna e formată din ingineri tineri, pasionați de munca lor.
„Portofoliul și lucrările de referință ale KÉSZ sunt diverse, dar probabil că centrele SPA sunt cele mai complexe. Lucrările de proiectare pentru centrul wellness din Covasna au fost finalizate, iar execuția a început. Se promite că va fi un proiect foarte frumos, într-un oraș apropiat de inimile multora dintre noi”, spuneau ei acum ceva timp.
KÉSZ va preda centrul „la cheie”. Adică se vor ocupa inclusiv de brățările pentru clienți și de prosoape. De flori, accesorii, podele, chei. De tot.
Lângă centru, hotel de 4 stele
Pentru ca oferta turistică să fie completă, lângă noul centru va fi construit un hotel de 4 stele. Licitația a fost câștigată de „vecinii” din Zăbala, Zabola Estate. Hotelul va fi „legat” de centru printr-o pasarelă.
Altă categorie de turiști
Ideea acestui complex este să schimbe tipul de turist care vine în Covasna. Adică să vină aici nu doar cei care fac tratamente, prin Casa de Pensii sau Casa de Asigurări de Sănătate și care sunt, în general, oameni în vârstă, bolnavi și relativ modești financiar, care nu cheltuie bani în oraș. Chiar dacă sunt mulți, aportul lor la economia Covasnei e infim. Și-atunci era nevoie de o ofertă pentru cei cu potențial financiar. Cei care vor „ștrand”. Odată cu centrul, e de așteptat să vină la Covasna familii cu copii, oameni sănătoși care vor să se mențină sănătoși. Un fel de turism de prevenție pentru cei mai cu dare de mână.
„O să rămâneți în istoria orașului… O să scrie acolo, pe Wikipedia, la acest centru, numele dvs”, i-am spus primarului Gyerő József. A zis că nu de-asta s-a zbătut să îl vadă făcut, ci pentru comunitate. „Dar”, a continuat el zâmbind, „e plăcut să lași ceva în urma ta”.
Nu am inteles ceva. In text scrie:
KÉSZ are un portofoliu care cuprinde lucrări în mai multe zone din Europa Centrală și de Est. De altfel, au sucursale în Serbia, România, Germania, Kiev.
De ce Kiev si nu Ucraina?
Asta e planul? Ramane doar Kiev-ul?
Bine ca nu au scis Rusia.
Macar Kievul sa ramana!
Nu e cazul să ne inflamăm pentru atât de puțin. Am corectat, a fost o scăpare neintenționată.
O mică eroare nevinovată. Am corectat, mulțumim!
aoleu, strica imaginea orasului saracii si batranii. facem complex pentru bogati dar ne batem in piept ca e pentru comunitate..
Probleme mari avem domnilor in oras, curatenia, praf, transport local, transport regional. De fapt nu prea avem mare lucru, bine ca va fi un centru spa. Ce facem cu drumul de acees pana la Spa care are 2 m latime?
Ce să facem, domnule Ion, mergem pe jos, mergem cu bicicleta, că nu ne-am născut cu fundulețul în mașină, în orașul ăsta până mai acum câțiva ani nu mergea nimeni cu mașina, doar bogații de care ziceți. Ăia doi metri care sunt ajung bine, mersi. Sănătate!