Clusterul Balneoturistic „Transylvania”, ce reunește mai multe asociații, universități, autorități și companii ce activează în domeniul balneo, medical și turistic, a aniversat ieri, la Hotel Ozone din Tușnad, 10 ani de la înființare.
Au fost prezenți membrii fondatori ai Clusterului și partenerii acestuia, printre care:
- Fundația Amfiteatru
- Asociația Clusterelor din România-CLUSTERO
- Asociația Stațiunilor Balneare și Balneoclimaterice din România
- Organizația Patronală a Turismului Balnear din România
- Asociația Română de Balneologie
- Asociația de Turism Medical
- Autoritatea Națională pentru Turism.
Din județul Covasna au participat atât medici, cât și manageri de turism sau reprezentanți ai autorităților județene și locale: dr. Tatar Marta (Spitalul de Cardiologie Covasna), Narcisa Diaconu (SC Turism Covasna), Deák Gyöngyvér (director executiv al Asociației pentru Dezvoltarea Turismului în Județul Covasna), membrii Clusterelor AgroFood, „Transylvania Textile and Fashion”, Pro Wood, Green Energy.
Activitate intensă
În cei 10 ani de activitate, Clusterul „Transylvania” a reușit să creeze o bază de date sub formă de hartă digitală cu principalele resurse terapeutice ale României, a creat parteneriate, a organizat școli de vară, conferințe, evenimente, a colaborat cu factorii de decizie din Guvern în diferite proiecte și politici publice. România are inclusiv o Strategie pentru dezvoltarea turismului balnear.
În ceea ce privește harta digitală Balneomap, aceasta conține 121 de localităţi şi 500 de de izvoare, ape termale, ape minerale şi lacuri cu nămol.
Un eco-sistem balnear bogat
„Medicina balneară din România, prin factorii naturali terapeutici existenți, oferă remedii naturale atât în profilaxia unor boli, dar și în tratamentul multor afecțiuni cronice. Acesteco-sistem balnear, prin bogăția în cantitate, calitate, varietate de izvoare mineralo-medicinale naturale putem spune că reprezintă un spațiu privilegiat. Elemente terapeutice atât de utile și benefice trebuie folosite în tot potențialul lor, prin valorificarea integrativă a tuturor factorilor naturali sanogeni”, explică dr. Gabriela Dogaru, prim-vicepreședinte al Asociației Române de Balneologie.
Atu-urile medicinei balneare sunt multiple
Dr. Dogaru a oferit câteva exemple:
- Ameliorarea sănătății fizice – ameliorare durere, mobilitate, mers;
- Ameliorarea sănătății psihice – anxietate, somn;
- Ameliorarea/creșterea calității vieții;
- Educația pentru sănătate prin activități- fizice, mișcare, stil de viață mai sănătos;
- Creșterea funcționalității pacientului, autonomia, eliminare stres, prevenire recidive;
- Dezvoltarea unei „atitudini sănătoase” orientate spre alimentație, exerciții, stimulare cognitivă;
- Susținerea bolnavilor cronici în timpul perioadelor critice precum intrarea în pensie sau în etapele îmbătrânirii.
„Eu consider stațiunile balneare din țara noastră un loc al îmbătrânirii sănătoase și active. De asemenea, pentru mine, balneologia înseamnă Sănătate, Știință, Artă”.
E nevoie de sprijinul statului
La rândul său, Nicu Rădulescu, preşedinte al Organizaţiei Patronale a Turismului Balnear din România (OPTBR), a spus că este nevoie de pregătirea tinerilor pentru sectorul balnear românesc, pentru că există potential.
„În istoria balneară a României, statul a sprijinit extraordinar acest sector. Este de altfel cel mai important sector turistic în care statul ar trebui să se implice. Atât legislativ, cât și prin sprijinirea primăriilor din zonele balneare. Nu trebuie să uităm că investițiile în acest domeniu se fac pe resurse și că aceste resurse nu ni le ia nimeni. Rămân aici, la noi, depinde de noi cum le exploatăm”.
Clusterul Regional Balneoturistic „Transylvania” a fost creat în 2014 și în prezent are 50 de membri. Activitatea de bază a clusterului este integrarea rezultatelor membrilor, facilitarea cooperării între aceștia, reprezentarea intereselor la nivel național și internațional, dezvoltarea unui concept de dezvoltare a turismului balnear în Regiunea Centru care își propune să reflecte o abordare multidisciplinară respectând principiile dezvoltării sustenabile.