spot_img
spot_img
spot_img

CNP-ul fiscal va deveni funcțional de la 1 iulie 2025

Articole similare

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a explicat că noul Cod de Procedură Fiscală va intra în vigoare de la data de 1 octombrie. Până atunci vor avea loc discuții cu mediul de afaceri, dar și în interiorul coaliției, iar la 1 octombrie noul Cod de Procedură Fiscală va fi adoptat.

Intenționăm ca, după ce am discutat cu mediul de afaceri și Coaliția de guvernare, pe baza discuțiilor cu mediul de afaceri a agreat acest mecanism, cu 1 octombrie să intre în vigoare. De ce? Pentru că avem creanțe care sunt neîncasate la buget în valoare de 175 de miliarde de lei ale persoanelor fizice și juridice la un loc“, a declarat Marcel Boloș, la Digi 24.

Principala modificare: Apare CNP-ul fiscal

Ministrul a explicat că CNP-ul Fiscal este o măsură prin care se va crea un identificator unic fiscal pentru toți cetățenii români. Acesta va fi utilizat în declarațiile fiscale și în facturi, ca alternativă la CNP-ul contribuabilului persoană fizică. Astfel, persoanele fizice care transmit documente fiscale la ANAF vor putea folosi acest cod unic de identificare fiscală în locul CNP-ului. De asemenea, în baza acestui CNP Fiscal, la finalul anului, ANAF va da înapoi cetățeanului taxele plătite în plus, bani care vor putea fi virați în contul personal sau vor putea fi utilizați pentru a achita alte impozite.

„În data de 29 iulie, împreună cu toate sindicatele și patronatele, am dezbătut problema acestui CNP Fiscal. Mediul de afaceri a fost de acord să eliminăm competitorii neloiali care nu-și plătesc taxele. Un om de afaceri care nu-și plătește taxele devine un competitor neloial pentru cei care o fac”.

„Nu este obligatoriu”

La 31 iulie, Ministerul Finanțelor a publicat în transparență decizională Proiectul de Ordonanţă pentru modificarea și completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală. În proiect, Finanțele propun introducerea Numărului de Identificare Digitală, ca alternativă la CNP – adică așa-numitul „CNP fiscal”.

Este opțional, nu este un instrument obligatoriu, trebuie să clarific odată pentru totdeauna acest lucru. Poate fi folosit în relația cu ANAF-ul de către orice contribuabil care dorește să își protejeze identitatea și nu dorește să furnizeze informații despre codul numeric personal sau alte date de interes personal. Pentru cei care participă la sistemul național de credit fiscal, pentru cei care prezintă bonuri fiscale care sunt din domenii de activitate cu risc de evaziune fiscală, ei pot să beneficieze de credit fiscal, respectiv o cotă-parte din valoarea acestor bonuri, fie li se rambursează celor care au prezentat bonurile sau poate fi folosit creditul fiscal pentru compensarea cu alte impozite și taxe. CNP-ul fiscal are acest rol, nu este obligatoriu, este folosit doar opțional de către contribuabili dacă aceștia, în relația cu fiscul, doresc să își păstreze identitatea personală sau participă la sistemul național de credit fiscal, caz în care acest cod de identificare fiscală trebuie pus pe bonul fiscal, trebuie introdus în casa de marcat fiscală pentru ca mai apoi, preluat în sistemul național să poată fi centralizat pe persoană și să poată omul să intre în drepturile pe care le conferă”, a mai precizat Boloș.

Evaziunea a luat amploare

Va fi funcțional de la 1 iulie 2025. Este un termen stabilit cu mediul de afaceri și convenit pentru a intra în vigoare, este rezultatul discuțiilor pe care le-am avut cu mediul de afaceri, le-am explicat inclusiv avantajele pentru ei, pentru că până la urmă competitorii neloiali sunt principalii dușmani ai contribuabililor cinstiți și ei sunt primii care vor avea de suferit pentru că vor trebui să elibereze aceste bonuri fiscale la solicitarea cumpărătorilor. Cumpărătorul are dreptul de a intra în posesia bonului fiscal și a obține creditul fiscal, fiind o formă de protejare a intereselor statului și de a combate acest fenomen de evaziune fiscală care a luat amploare la nivelul României”, subliniază ministrul. 

Nu mai poți vinde o proprietate dacă ai datorii la stat

Totodată, cei care vând o proprietate vor fi obligați să își achite toate datoriile către stat. Aceeași regulă se va aplica și în cazul donării unei case. Am mai scris despre această prevedere, AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole