Primarul comunei Ozun a semnat ieri, la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, contractul de finanțare care asigură bani pentru continuarea lucrărilor la rețeaua de gaze naturale. Început în 2021, contractul s-a împotmolit, din lipsă de fonduri. Ieri, însă, s-au deblocat banii. Nu doar Ozun era în această situație, ci și alte 17 localități din țară.
„Peste 44.000 de familii vor avea gaz în casă datorită faptului că am reuşit, după un an şi jumătate, să deblocăm aceste 18 proiecte esenţiale. Impactul lor va fi semnificativ pentru respectivele comunităţi: oamenii nu vor mai fi nevoiţi să-şi încălzească apartamentele cu lemne sau să îndure frigul iernilor grele. Există şi efecte financiare pozitive: evităm riscul de a pierde 600 de milioane de lei care deja au fost investiţi din fonduri europene şi penalităţi. Tocmai din acest motiv am alocat peste 1,18 miliarde de lei pentru a finanţa finalizarea acestor proiecte şi a veni în sprijinul oamenilor care trăiesc în aceste comunităţi, cu o soluţie mai bună decât încălzirea cu lemne”, a declarat Marcel Boloş.
Potrivit datelor MIPE, cele 18 proiecte vor permite conectarea a 44.238 de gospodării la infrastructura modernă de distribuţie a gazelor naturale; 71.528 persoane îşi vor încălzi locuinţele cu gaze naturale; aproximativ 839,6 km de reţea de transport şi distribuţie a gazelor naturale extinsă; 44 UAT-uri sprijinite pentru a avea reţea de transport şi distribuţie a gazelor naturale.
Primarul comunei Ozun a declarat, pentru covasna45.ro, că acest contract va acoperi alimentarea cu gaze naturale pentru 90% din comună.

„Este vorba despre 53 de kilometri de rețea și 1846 de branșamente în cinci din cele șapte sate ale comunei. Mai puțin în Măgheruș și Lisnău Vale, unde numărul locuitorilor e foarte mic, iar distanța era destul de mare”, spune Eniko Bordas.
Contractul are o valoare de 35 de milioane de lei, din care prima tranșă, de 15 milioane de lei, a fost accesată prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM). Ieri s-a semnat pentru 13 milioane de lei (TVA inclus), bani ce provin din Fondul de Mediu, și mai rămân în jur de 7 milioane de lei, ce vor fi virați anul viitor.
Comuna Ozun are, conform recensământului din 2021, 4.213 locuitori, împărțiți în șapte sate: Lisnău, Lisnău-Vale, Măgheruș, Ozun, Lunca Ozunului, Sântionlunca și Bicfalău.