Ziua de 15 martie este una de sărbătoare pentru maghiarii din întreaga lume. Guvernul de la Budapesta a declarat-o drept Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, iar ceremoniile organizate în această zi au caracter oficial recunoscut și în România, precum și în mai multe țări.
Semnificația acestei zile ține de Revoluția de la 1848. În acel an, sub impresia revoluțiilor de la Paris și de la Viena, maghiarii au organizat demonstrații masive în Buda și în Pesta și au formulat o serie de revendicări sociale și naționale.
Vă prezentăm programul ceremoniilor organizate în județul Covasna cu ocazia zilei de 15 martie 2023:
Aita Mare
La ora 11.00 are loc o depunere de coroane la biserica din Aita Medie și la ora 13.00 la Biserica Cetate Fortificată din Aita Mare.
Baraolt
Pe 14 martie au loc mai multe momente comemorative, o parte fiind organizate de Parohia Reformată Baraolt. Astfel, vor fi depuse coroane de flori la placa memorială Kossuth Lajos și la placa memorială 1848 – 1849 de pe partea laterală a turnului romano-catolic. Tot pe 14 se vor depune coroane la placa memorială de lângă intrarea în fabrica de lactate, iar de la ora 17.00 la Cimitirul Zathureczky. De la ora 19.00 locuitorii din Baraolt sunt așteptați la un spectacol muzical și poetic susținut de Societatea Ultima Sacra și Teatrul Itinerant din Brașov.
Pe 15 martie au loc Comemorarea festivă și depunerea de coroane la memorialul Lajos Baikó. De la ora 13.00 e organizată Parada drapelului, la intersecția cu Vécer, iar de la ora 19.00 începe un program festiv organizat de grupul de canto BUJKA.
Bixad
Și la Bixad au loc evenimente ce marchează această zi importantă a comunității: slujbă religioasă, depunere de coroane la monumentul din școală și apoi un spectacol la căminul cultural.
Bodoc
La ora 11:00 se oficiază o slujbă religioasă în Biserica Reformată, urmată de depuneri de coroane la monumentul din curtea bisericii. Programul festiv de depunere de coroane continuă la monumentul central.
Bățani
De la ora 10.30 are loc o procesiune de la școală spre centru, slujbă festivă în biserica reformată, apoi spectacol.
Belin
Începând cu ora 12:00, în fața Bisericii Unitariene, lângă statuia lui Sándor Farkas Bölön, Primăria și Biserica Unitariană organizează o sărbătoare comună. De la ora 17:00 în căminul bisericii va avea loc un program festiv susținut de Societatea Ultima Sacra din Budapesta.
Boroșneu Mare
La Boroșneu se va oficia o slujbă în Biserica Reformată de la ora 11.00, urmată de câteva momente festive.
Brateș
Și în satele comunei Brateș se marchează aniversarea Revoluției. Au loc slujbe și scurte programe comemorative în Telechia, Pachia și Brateș, începând cu ora 10.00.
Brețcu
Cei din Brețcu vor fi la parada organizată la Târgu Secuiesc, iar de la ora 15:30 va avea loc un spectacol festiv și la centrul cultural local. Și locuitorii din Cernat vor veni la Târgu Secuiesc, dar atât în Cernatu de Jos, cât și în Cernatu de Sus se marchează această zi cu momente festive organizate la ora 11.00, respectiv 14.00.
Calnic
La Calnic va avea loc o ceremonie comemorativă la biserica unitariană începând cu ora 11.00, urmată de depunerea de coroane de flori la monumentul din fața căminului cultural.
Chichiș
De la ora 11:00, elevii școlii Áron Gábor din Chichiș vor susține un scurt recital în Biserica Reformată, în cadrul unei slujbe speciale dedicate Zilei Maghiarilor.
Comandău
Ceremoniile încep la ora 10.00, cu depuneri de coroane în parcul de peste drum de Primărie. Va urma un program festiv, cu participarea elevilor.
Dalnic
La Dalnic comunitatea va lua parte la o slujbă, de la ora 11.00, apoi se vor depune coroane în curtea școlii.
15 martie în orașul Covasna
Orașul Covasna a pregătit un program plin în acest an, în care se marchează 175 de ani de la Revoluția de la 1848. Începând cu ora 13.30 locuitorii sunt așteptați la intersecția străzilor Ghe. Doja și Calvin, unde începe o spectaculoasă paradă călare.
De la ora 15.00 are loc o comemorare festivă în centrul orașului, la care vor ține scurt discursuri primarul József Gyerő și deputatul Csaba Könczei. De la 16.30 se vor depune coroane în Cimitirul Reformat. Seara, de la ora 19.00, are loc o seară de gala la Centrul Cultural orășenesc.
Ghidfalău
Câteva momente festive vor fi organizate și la Ghidfalău. Elevii vor depune coroane de flori la statuia lui János Czecz (rămas în memoria colectivă drept cel mai tânăr general al Revoluției maghiare de la 1848). La Biserica Reformată va fi oficiată o slujbă, după care se vor depune coroane la memorialul din centrul comunei. Și în satele aparținătoare Angheluș și Fotoș vor avea loc scurte momente comemorative. La ceremonii va fi prezent și secretarul de stat din Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Levente Porzsolt.
Ghelința
Cei din Ghelința vor fi parte a paradei de la Târgu Secuiesc, atât cu călăreți, cât și cu căruțe. La întoarcere, vor merge la biserică, unde se vor ține scurte discursuri, iar elevii vor prezenta un moment artistic. Vor urma depunerea de coroane și apoi un spectacol la centrul cultural.
Ilieni
Și la Ilieni va fi organizat un moment festiv în centrul comunei, începând cu ora 12.00.
Malnaș
Comuna Malnaș aniversează ziua de 15 martie și în satul Valea Zălanului, începând cu ora 9.00, printr-o depunere de coroane la monumentul din localitate. În Băile Malnaș se depun de asemenea coroane, apoi e oficiată o slujbă. Ziua continua cu un spectacol susținut de elevi la căminul cultural.
Mereni
La Mereni, de la ora 10.00 va avea loc un moment festiv la Memorialul Eroilor, apoi un spectacol al elevilor, la școală.
Micfalău
De la ora 10:00 se oficiază o slujbă în Biserica reformată, urmată de o procesiune spre Biserica romano-catolică pentru depunerea unei coroane de flori. Elevii au pregătit un program festiv în căminul cultural.
Moacșa
La Moacșa, cu începere de la ora 11.00 au loc un moment festiv și depunere de coroane la statuia lui Áron Gábor, cu participarea fanfarei.
Ozun
Satele componente ale comunei Ozun participă la ceremoniile prilejuite de Ziua Maghiarilor. Astfel, la Bicfalău, elevii iau parte la un program comemorativ, începând cu ora 12.00, în fața Bisericii Reformate.
La ora 13.00 va avea loc o slujbă de pomenire în biserica reformată din Lisnău și coroane de flori vor fi depuse în fața bisericii. În Sântionlunca, la ora 15:00, eroii Revoluției vor fi pomeniți într-un un program festiv în biserica unitariană, cu participarea elevilor, a Grupului de cântece „István Székely” și Asociației FIA.
La Ozun va avea loc un program festiv în biserica reformată, cu participarea elevilor de la Școala Primară „Sándor Tatrangi”. Urmează depunerea de coroane în piața din fața bisericii și a primăriei, cu participarea Fanfarei Atlantis. Husarii tradiționali din Ozun vor face o
paradă în toate cele patru locații.
Sânzieni
Cei din Sânzieni vor lua și ei parte la parada de la Târgu Secuiesc, apoi, de la ora 16.00, au în program un spectacol tradițional la centrul cultural local.
Poian
Ziua începe devreme, la ora 9.00, cu depunere de coroane în fața școlii, după care se pleacă spre Târgu Secuiesc. La întoarcere are loc și aici un spectacol. La parada de la Târgu Secuiesc vor fi și cei din Lemnia.
15 martie la Sfântu Gheorghe
La Sfântu Gheorghe au loc cele mai multe evenimente care comemorează Revoluția din 1848-1849 și lupta maghiarilor pentru libertate.
Pe lângă tradiționala paradă, depunerea de coroane de flori și spectacolul din piața principală care începe la ora 16.00, în acest an e organizat și un concurs de discursuri, un atelier de confecționare a cocardelor și o cursă comemorativă.
De asemenea, sunt marcați cei 175 de ani de la Revoluție prin două concerte. Pe 15 martie, Sepsiszentgyörgy Classical Singers Symphonic va concerta în sala principală a Teatrului Tamási Áron, iar pe 16 martie publicul poate asculta un concert susținut de nou înființatul Székelyföld Nagyprodukció Társulat, în același loc.
Marți, 14 martie, Asociația Fitness le urează „Bun venit!” fanilor sportului: organizează o cursă de alergare pentru amatori, care începe la ora 17:00. Participanții la evenimentul sportiv pornesc din fața clădirii Școlii „Ady Endre” din cartierul Gării, de unde aleargă pe o distanță de 8,5 km în oraș. Participanții ating plăci memoriale, statuile și clădirile legate de Revoluția din 1848-49, precum și placa memorială a maestrului armurier János Kiss, statuile lui Áron Gábor și Nicolae Bălcescu, placa memorială a lui Áron Gábor, statuia lui Mózsa Berde sau bustul lui Lajos Kossuth.
Pe 15 martie, pe pietonala din Centru va avea loc o paradă festivă: vor defila husarii tradiționali. Antal Árpád-András, primarul orașului Sfântu Gheorghe, și Varga Judit, ministrul Justiției din Ungaria, vor ține discursuri. Adorjáni Zoltán Dezső, episcopul Bisericii Evanghelico-Luterane Române, va binecuvânta comunitatea.
Pe scena principală vor urca, pe rând: elevii de la Liceul „Mikes Kelemen”, de la Liceul de Artă „Sándor Plugor”, de la Colegiul Reformat, de la Colegiul „Mikó Székely”, precum și Fanfara pentru tineret „András Kováts” din Réty, Corul Unit și Ansamblul de dans popular Kincschersékok”.
La 15 martie nu vor lipsi depunerile de coroane la monumentele din Sfântu Gheorghe, Chilieni și Coșeni.
Pe 16 martie , la finalul seriei de programe festive, publicul poate participa la o producție specială: „Să fim prizonieri sau liberi?” în sala principală a teatrului. Piesa muzicală se potrivește anului comemorativ Petőfi 200. Repertoriul include atât poezii recitate, cât și puse pe muzică, dar vor fi interpretate și melodii remarcabile din opera rock „István, a király”. Pe lângă cântecele tematice din 15 martie, se vor asculta și muzică populară, dar și imnurile naționale maghiare și secuiești. Acestea vor fi interpretate de soliștii și trupa rock ai Sepsi Chamber Band, Kincskerősék Néptancejüttes și Corul VOCES.
Restricții de circulație
Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe anunţă mai multe restricţii de circulație pentru ziua de miercuri, 15 martie, cu ocazia comemorării Revoluţiei şi Războiului de Independenţă din 1848–1849.
Astfel, pe traseul marşurilor către centrul oraşului, circulaţia rutieră va fi oprită după cum urmează:
Traseul nr. 1: str. Armata Română spre Piaţa Libertăţii de la ora 14:00.
Traseul nr. 2: str. Stadionului spre Piaţa Libertăţii de la ora 14:30.
De asemenea, circulaţia pe str. Libertăţii şi str. Gróf Mikó Imre va fi închisă între orele 15:30 şi 18:00, cu eliberarea anticipată a locurilor publice de parcare din seara zilei de 14 martie, începând de la ora 19:00.
Pe durata manifestărilor, circulația autovehiculelor va fi restricționată, organizatorii beneficiind de sprijin de specialitate din partea Poliției Municipiului Sfântu Gheorghe, Gruparea de Jandarmi Mobilă Braşov, Inspectoratul de Jandarmi Județean Covasna și al Poliției Locale Sfântu Gheorghe.
Târgu Secuiesc, 14 și 15 martie
La Târgu Secuiesc manifestările au început deja de câteva zile. Pe 14 martie elevi ai mai multor școli din oraș și comunele din jur, precum și invitați din Debrețin, vor susține diverse programe artistice în onoarea și memoria Revoluției de la 1848.
Ceremonia de la Târgu Secuiesc presupune o paradă a școlilor, a husarilor, a reprezentanților satelor. Va continua cu spectacol, de la ora 12.00. Gazdă este primarul orașului, Tibor Bokor, iar invitați la evenimentul din acest an sunt ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, și Potápi János Árpád, secretar de stat responsabil cu politica națională, Budapesta. Va fi și un mesaj al premierului maghiar Viktor Orbán ce va fi transmis de consulul general al Ungariei la Miercurea Ciuc, Tóth László.
Turia
La ora 9.00 se va porni spre parada de la Târgu Secuiesc, apoi se va depune o coroană de flori în faţa bisericii catolice.
Vârghiș
La ora 11.00 va avea loc o slujbă în biserica unitariană, urmată de un program festiv la monumentul central.
Valea Crișului
La ora 10:00 va avea loc o ceremonie comemorativă la biserica din Valea Crișului, după care, o procesiune călare însoțită de fanfară se va deplasa până la memorialul din fața căminului cultural, unde vor fi depuse coroane de flori.
Zăbala
Programe festive: 9:00 Peteni, 11:00 Pava, 13:00 – Surcea, 15:00 Zăbala, 16:00 Parcul Mikes, 17:00 Tamașfalău.
Zagon
La ora 10, comemorarea va începe cu o slujbă la Prăpăuți, urmată de o ceremonie de depunere de coroane în piaţa principală. La Zagon, slujba începe la ora 12:00, urmată de o paradă de cai, cu fanfară.
Surse foto: Primăria Baraolt, Consiliul Județean Covasna, Primăria
Sfântu Gheorghe, Primăria Târgu Secuiesc