Locuitorii din Ghidfalău au fost convocați de noul primar ales la o consultare publică, pe 6 noiembrie, de la ora 14.00, în sala de consiliu a Primăriei, pentru a discuta despre strategia culturală a comunei. După cum se arată în textul invitației, oamenii sunt chemați să își spună opinia cu privire la dezvoltarea identitară a locului, cu accent pe conservarea tradițiilor și dezvoltarea spirituală în contextul în care peste tot se discută doar de asfalt și canalizare.
„Este vorba despre o strategie de dezvoltare comunitară, care ține în special de partea culturală. Toți primarii se ocupă de asfalt, de canalizare. Eu vreau să spun și să arăt că sunt lucruri mult mai importante pentru o comunitate. Și acestea țin de conservarea identității, de valorile spirituale. Pentru că identitatea culturală e mai importantă decât asfaltul. Asfaltul nu generează cultură. Dar cultura poate genera asfalt”, a declarat, pentru covasna45.ro, Porzsolt Levente.
Câteva idei
Pentru a crea o strategie culturală, cei din Ghidfalău pornesc de la ce au deja: grupuri de copii care fac dansuri populare, refacerea fanfarei comunei, dezvoltarea unui concept de turism istoric pornind de la personalitatea lui Czetz János, general pașoptist născut în Ghidfalău. De altfel, a fost ridicată și o statuie în memoria generalului, în curtea școlii din Ghidfalău, școală care îi și poartă numele.
Nevoit să emigreze după 1849 în Argentina, János Czetz a jucat un rol semnificativ în realizarea hărţilor militare ale ţării sale de adopție, iar ulterior s-a alăturat armatei argentiniene şi a organizat facultatea de inginerie militară, care îi poartă şi astăzi numele.
Și biserica fortificată este o atracție turistică în sine. De origine medievală, situată la marginea de vest a localităţii, biserica este unul dintre monumentele cele mai de seamă ale regiunii. Se presupune că inițial a fost construită o biserică în secolele XIII-XIV, cu un sanctuar în formă de semicerc. O rămășiță a acelei constricții este nava bisericii de astăzi, cu ferestre înguste în stil roman, care nu s-a schimbat în mărime de-a lungul secolelor.
O altă idee de dezvoltare pe zona turistică a comunei este crearea de trasee pentru biciclete care să unească Ghidfalău de Sfântu Gheorghe. De asemenea, primarul are în vedere și crearea de puncte gastronomice locale, în care preparatele speficine gospodăriilor din comună să fie promovate la scară mai largă.
„Este o consultare deschisă și așteptăm să plecăm de acolo cu multe idei pe care să le punem în practică. Comunitatea din Ghidfalău merită să se dezvolte în această direcție, pentru că are ce arăta. Pe de altă parte, numai așa ne putem conserva spiritul, tradițiile și identitatea. Pentru mine acest lucru e prioritar”, a mai subliniat primarul.
Întâlniri cu oamenii
Pe lângă strategia de dezvoltare culturală, primarul din Ghidfalău și-a propus să se consulte periodic cu oamenii din comună. El a stabilit deja primele întâlniri la Zoltan, Fotoș, Angheluș și Ghidfalău.