Decizia de interzicere a centralelor pe gaze în apartamentele noi din România a fost amânată de Guvern.
Documentul a rămas în stadiul de avizare. Noul ministru al mediului, Mircea Fechet, spune că subiectul mai trebuie aprofundat.
În luna iunie, Mircea Fechet declara că încă nu s-a luat o decizie privind termenul la care centralele de apartament vor dispărea. În weekend, ministrul a subliniat că problema nu mai reprezintă un interes pentru Ministerul Mediului.
Mircea Fechet cere ca milioanele de locuințe care se încălzesc cu lemne să treacă la încălzirea cu gaz.
„Există o nevoie certă de a finanța eficientizarea energetică a locuințelor și, până la centrale de apartament, aș vorbi despre 3,5 milioane de gospodării care încă se încălzesc cu lemn de foc, unele dintre ele având acces la rețeaua de gaze naturale și care ar putea să pună în viitor presiune mai mică pe fondul forestier, dacă or să treacă de pe încălzirea cu lemne pe încălzirea cu gaz, care este mai puțin poluantă”, arată ministrul.
Oprirea vânzării de centrale individuale pe gaz în UE începând cu 1 ianuarie 2029 apare în draftul de modificare a directivei actuale Ecodesign. Tema va fi discutată în cadrul unui forum de consultare al Comisiei Europene. Textul noii reglementări ar trebui să fie finalizat în cursul acestui an pentru a fi publicat în 2024.
Potrivit unei analize a Asociației Energia Inteligentă, la nivelul Uniunii Europene există 65 de milioane de centrale termice individuale montate. Astfel, înlocuirea gazului ca formă de încălzire nu va fi nici ușoară și nici rapidă. Iar mulți proprietari nu au bani pentru înlocuirea lor cu mult mai scumpele pompe de căldură.
Câte centrale pe gaz sunt în România?
Potrivit unui document al Ministerului Energiei, România are în prezent un total de circa 8,5 mil locuințe cu centrale pe gaz. Dintre acestea, sunt locuite aproximativ 7,5 milioane. Cca. 4,2 milioane sunt locuințe individuale, iar circa 2,7 milioane de locuințe sunt apartamente în blocuri.