Cum vii dinspre Teliu, pe dreapta, în Mărcuș, Cristian Dogaru și-a deschis un gater. De vreo opt ani, face cherestea și grinzi și uluci de gard și multe alte chestii din lemn. Nu e o afacere mare, dar multe case din zonă, din județele Covasna și Brașov, sunt făcute cu lemn de la Alcris Timber. Așa se numește firma.
Dar nu e nici o afacere mică. E suficient de „încăpătoare” ca să dai aici peste muncitori români, secui și …din Sri-Lanka.
Ruwan, Kallum și Indika au venit din Sri-Lanka să muncească aici așa cum românii au plecat la muncă în occident. Fiecare fuge unde îi e mai bine…
Au ajuns greu la Mărcuș, au muncit vreo doi ani să strângă bani pentru a intra în programul agențiilor de plasare de la ei de acasă. Și au străbătut aproape 7000 de kilometri pentru jobul din satul Mărcuș, comuna Dobârlău, județul Covasna.
Firma le asigură tot ce au nevoie și s-au integrat.
Au casă, masă și salariu. Firma le-a construit o casă de lemn și au tot ce le trebuie. Își gătesc singuri. Cristian Dogaru le-a dat o mașină, unul dintre ei are permis, și se duc la cumpărături la Dobârlău, la Brașov. Sunt budiști, preferă orezul în locul pâinii. Și zâmbesc mereu…
„Sunt serioși și harnici”, spune Cristian. Ruwan mă invită să le văd căsuța, bucătăria. Vorbim în engleză. E tânăr, poate 30 de ani. Îmi arată o fotografie cu soția lui și cei doi copii pe care i-a lăsat acasă. E o încercare grea…
Ceilalți doi, Kallum și Indika, sunt cumnați. Și ei au copii și soții în Sri Lanka. Toți trei fac economii și trimit aproape toți banii acasă.
Sri-Lanka e o țară măcinată de probleme. Criză economică, epidemie de febră dengue, conflicte interne. Sărăcie.
Anul trecut, Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI) a acordat aproape 109.000 de avize de angajare pentru lucrători străini. Anul acesta, piața muncii din România solicită încă 100.000.