spot_img
spot_img
spot_img

e-Factura, obligatorie din 2024 în relațiile dintre firme

Măsura ar trebui să combată fraudarea în materie de TVA.

Articole similare

e-Factura va fi obligatorie din 2024 pentru relațiile între firme, adică B2B (business-to-business), confirmă ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

„De la 1 ianuarie, toată lumea raportează facturile fiscale în format electronic. Iar după aceea etapă, va fi a doua, de la 1 iulie, în care informațiile din factură le vom putea folosi mai apoi pentru a ajunge la momentul în care Fiscul trimite decontul precalculat la contribuabili, așa cum se întâmplă toate statele normale”, a spus el.

Potrivit acestuia, este vorba despre „decont precompletat de la impozitul pe pe profit, în baza informațiilor pe care le avem din facturile pe care le vom prelucra de la 1 iulie în format electronic”.

„Acesta este scopul nostru pentru a face pasul adevărat spre ceea ce înseamnă controlul creanțelor bugetului și al stăpânirii evaziunii fiscale”, a explicat el.

La ce ajută e-Factura?

Facturarea electronică (e-Factura) ar permite autorităților fiscale să verifice coerența dintre TVA declarată și TVA datorată în timp util și în mod automat.

O astfel de verificare automată ar îmbunătăți semnificativ competențele analitice ale autorităților fiscale române.

„În plus, introducerea facturării electronice obligatorii ar fi un instrument puternic pentru urmărirea în timp real a lanțurilor de fraudare în materie de TVA, permițând autorităților fiscale să ia măsuri imediate pentru a identifica și pentru a stopa participarea persoanelor impozabile la astfel de activități frauduloase”, menționează decizia Consiliului UE prin care România poate aplica acest sistem.

Conform sursei citate, România consideră că introducerea măsurii speciale ar aduce beneficii și persoanelor impozabile, prin digitalizarea proceselor de facturare și prin reducerea sarcinii lor administrative, asigurând, în același timp, un mediu concurențial echitabil pentru persoanele impozabile.

„Digitalizarea proceselor de facturare ar permite plăți mai rapide, economii legate de costurile de transmitere, prelucrarea rapidă și ieftină a datelor cuprinse în facturi și costuri reduse de arhivare pentru persoanele impozabile. Introducerea măsurii speciale ar conduce la eliminarea obligației actuale de raportare a informațiilor privind livrările și prestările interne, reducând sarcina administrativă pentru persoanele impozabile”, se mai spune în document.

Momentan, e-Factura se aplică în relația mediului de afaceri cu statul (B2G) pentru bunurile cu risc fiscal ridicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole