spot_img
spot_img
spot_img

Episcopia Covasnei și Harghitei celebrează 30 de ani de la înființare

Sunt organizate mai multe evenimente.

Articole similare

Episcopia Covasnei și Harghitei celebrează 30 de ani de la înființare printr-o serie de manifestări culturale și de spiritualitate ortodoxă.

Într-un comunicat transmis Agerpres, reprezentanții eparhiei subliniază că această episcopie este o „instituție divino-umană cu un rol hotărâtor în păstrarea și afirmarea identității culturale și spirituale a românilor numeric minoritari din județele Covasna și Harghita”.

Evenimentele au început deja, pe 24 septembrie, la Catedrala Episcopală din Miercurea-Ciuc, cu Sfânta Liturghie oficiată de Episcopul Andrei al Covasnei și Harghitei, la care au participat toți preoții activi și pensionari din eparhie.

Rugăciunea a fost urmată de o conferință susținută de părintele Ioan I. Ică Jr. de la Facultatea de Teologie „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu.

Simpozion clerical

În 26 septembrie, la Catedrala Ortodoxă – Paraclis Episcopal din Sfântu Gheorghe, se va desfășura simpozionul cu tema „Episcopia Ortodoxă a Covasnei și Harghitei – 30 de ani în slujba culturii românești și credinței strămoșești”.

Clericii vor prezenta comunicări despre activitățile culturale, sociale și spirituale organizate de Protopopiatele Sfântu Gheorghe și Buzăul Transilvan în cei 30 de ani de la înființarea Episcopiei.

Vor mai susține prezentări arhiviștii, bibliotecarii și cercetătorii de la Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” și de la Centrul European de Studii Covasna-Harghita.

Va fi prezentată Biblioteca digitală Eurocarpatica a Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” al Episcopiei Covasnei și Harghitei.

Sesiune de comunicări științifice

În zilele de 27 și 28 septembrie, la sediul aceluiași centru și la Hotel Park din Sfântu Gheorghe va avea loc a 30-a Sesiune Națională de Comunicări Științifice „Românii din sud-estul Transilvaniei. Istorie. Cultură. Civilizație”.

Participă 60 de cercetători (istorici, etnografi, teologi, profesori universitari, sociologi, preoți, profesori, publiciști) din principalele centre culturale ale țării.

Programul include lansarea a 12 cărți și a publicației Acta Carpatica nr. 10, anuarul românilor din sud-estul Transilvaniei, editat de Centrul European de Studii Covasna-Harghita, Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” și Asociația Ștefadina din București.

În cadrul simpozionului vor mai fi vernisate expoziții și se va acorda Premiul „Vasile Lechințan” pentru lucrarea „Jurnalul meu din comunism”.

În încheierea lucrărilor va fi publicată o sinteză a problemelor dezbătute și a propunerilor ce urmează a fi transmise administrației publice centrale în vederea soluționării lor.

Rugăciune și comuniune

În data de 28 septembrie, în Curtea Catedralei Ortodoxe – Paraclis Episcopal din Sfântu Gheorghe, va avea loc ceremonia de sfințire a bustului Protopopului Aurel Nistor (1882-1974), realizat de Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” – Centrul de Cercetări Istorice „Pr. Dumitru Bălașa” din Râmnicu-Vâlcea.

Din programul liturgic face parte și hramul Catedralei Episcopale din Miercurea-Ciuc, serbat în data de 1 octombrie, la pomenirea Acoperământului Maicii Domnului. Preasfințitul Părinte Andrei va oficia Sfânta Liturghie împreună cu Mitropolitul Laurențiu al Ardealului și cu mai mulți membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Manifestările sunt cofinanțate de Secretariatul General al Guvernului prin Serviciul Dezvoltare Comunitară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole