spot_img
spot_img
spot_img

Episcopul Covasnei și Harghitei oficiază mâine Liturghia la Biserica din Deal

Slujba se încheie la ora 11.30.

Articole similare

Prea Sfințitul Părinte Andrei, episcopul Covasnei și Harghitei, va oficia mâine Liturghia Arhierească la Biserica „Sf. Gheorghe” din Deal, cu ocazia hramului lăcașului de cult. Pe 23 aprilie Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.

Slujba începe la 09.30 și se încheie la 11.30. Ca de fiecare dată, vor fi alături de preoții Ovidiu Mureșan și Macarie Mircea Coliban cei din comunitate, dar și preoți de la parohiile ortodoxe din județ și membri ai Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi din oraş.

Părintele Ovidiu Mureșan. Foto: Samuel Coșcodar

După slujbă, se vor acorda distincții unor persoane implicate în viața comunității românești. În acest an vor fi recompensați Gabriela Buciu (medic stomatolog), Doina Stroe (funcționar în Instituția Prefectului Covasna), Gheorghe Druțu, epitrop la Catedrala Ortodoxă din oraș și coregraful Ion Gheorghe, coordonator al Ansamblului de dansuri pentru copii „Speranța”.

O „biserică pentru frații din Sfântu Gheorghe”

„Biserica din Deal” sau „Biserica veche” din Sfântu Gheorghe are o istorie lungă. Ziarul „Lumina” relatează că primul lăcaş a fost ridicat pe locul actualei biserici în 1790, cu hramul Sfântului Nicolae, iar primul preot a fost Zosim Popoviciu. Era din lemn, în mijlocul cimitirului şi avea un turn-clopotniţă care a fost zidit din piatră la 1802. Pisania de la intrare spune că acestui turn de piatră i s-a adăugat actuala biserică în 1871. Zidirea nu ar fi fost posibilă fără implicarea Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei. 

Andrei Şaguna redacta o circulară în 1870 prin care făcea apel la colectă în toată Mitropolia Ardealului „pentru a-i sprijini pe fraţii români ortodocşi din Sfântu Gheorghe în ridicarea unei biserici de zid în locul celei de lemn, de dimensiuni mai mari, pentru a face faţă creşterii numărului de credincioşi”. Au contribuit, conform documentelor, comunităţi din Braşov, Cluj, Vâlcele, dar sunt consemnate şi donaţiile comunităţilor din Poiana Sărată, Breţcu şi Purcăreni pentru achiziţionarea catapetesmei.

Reparaţii capitale au fost făcute după cutremurele din 1977 şi 1990, iar tavanul a fost refăcut sub formă de boltă. A fost pictată în frescă de pictorul Gheorghe Munteanu. Iconostasul este împodobit cu icoane pictate în anul 1872 de pictorul Gheorge Marinescu din Reşiţa şi de pictorul Gheorghe Stoienescu din Bucureşti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole