Sântilia – Nedeia Mocănească din Covasna s-a bucurat de prezența a mii de oameni, printre care și o delegație consistentă din orașul Călărași, Republica Moldova. Un oraș cu care stațiunea Covasna e înfrățită de mai mulți ani.
Victor Ambroci, primarul din Călărași, a urcat chiar și pe scena Nedeii, alături de Gyerő József, edilul – gazdă, și a spus câteva cuvinte frumoase atât despre colaborarea dintre cele două primării, cât și despre evenimentul la care asistă în premieră.

Delegația a fost compusă din aproximativ 40 de persoane, dintre care 20 sunt membri ai Consiliului Local al Tinerilor din orașul Călărași. Un consiliu format din elevi de liceu care se implică, voluntar, în proiecte ale comunității și formează o punte de legătură între cei de vâsta lor și administrația publică locală.
Nouă ani de „frăție”
Orașele Covasna și Călărași au deja o vechime de 9 ani de la semnarea Acordului de înfrățire. Timp în care au avut loc mai multe activități comune, în special culturale și educaționale.

„Un punct important a fost prezența dansatorilor noștri la evenimente organizate în Covasna – ansamblurile Codrenii sau Haiducii. Am venit de Centenar, la sărbătoarea Marii Unirii, cu o delegație din Consiliul Local.
Am putea spune că avem ceva în comun – în apropiere noi avem stațiunea balneoclimaterică Codru, renumită prin tratamentele și procedurile sale. Ca și la Covasna, se fac și la noi băi cu apă minerală naturală, există și o pădure în preajmă, un lac, aer curat și toate creează, ca și aici, condiţii pentru un tratament eficient şi odihnă.
Revenind la colaborarea dintre orașele noastre, aș adăuga și acțiunea de strângere de cărți în limba română de care am beneficiat din partea comunității covăsnene. Pot să vă spun că urmărim ce face aici domnul primar și vedem în Covasna un oraș care se dezvoltă. Am mai venit aici și eu, și consilierii, și ne simțim ca acasă”, a declarat, pentru covasna45.ro Victor Ambroci.
Preocupat de tradiții
Chiar dacă e interesat de nevoile tinerilor – ca dovadă, a instalat o masă de ping pong pentru cei pasionați de acest sport și va instala și internet gratit în centrul orașului – primarul din Călărași susține și tradițiile și portul popular. În orașul său există un Muzeu de Istorie și Etnografie unde au loc deseori acțiuni de promovare a patrimoniului cultural imaterial.


Este, probabil, unul dintre motivele pentru care delegația lor a ținut să participe la Nedeia Mocănească din Voineștii Covasnei. Au fost impresionați să vădă o asemenea „desfășurare de forțe”, atâtea costume tradiționale și o comunitate care își conservă atât de frumos obiceiurile străvechi.
O nouă ediție de succes
Așa cum se știe, pe 26 și 27 iulie a avut loc o nouă ediție a Sântiliei – sărbătoarea comunității românești din Voineștii Covansei. A fost organizată de Asociația Cultural-Creștină „Iustinian Teculescu” și Asociaţia Judeţeană a Crescătorilor de Ovine Covasna, cu sprijinul Primăriei Covasna, al Consiliului Județean Covasna, al Casei de Cultură a Orașului Covasna și al Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni.


Mii de oameni au fost prezenți la Nedeie și s-au bucurat să asiste la obiceiurile de nuntă, la spectacolele de folclor și să guste din preparatele tradiționale.
