Ministrul Economiei Ştefan Radu Oprea, anunţă, în urma unei întâlniri cu reprezentanţi ai Consiliului Consultativ al Turismului, că ministerul pe care îl conduce are în lucru propuneri legislative pentru combaterea fenomenului închirierii pe platforme on-line a structurilor de cazare neclasificate.
„M-am întâlnit cu partenerii din Consiliul Consultativ al Turismului pentru a discuta provocările pe care le au în acest moment. O preocupare pentru hotelieri este combaterea fenomenului închirierii pe platforme on-line a structurilor neclasificate. Avem în lucru propuneri legislative pentru combaterea acestora. Discutăm împreună toate ideile pentru că hotelierii simt concurenţa neloială, însă rezultatul trebuie să fie unul echilibrat care să susţină dezvoltarea turismului în România”, precizează ministrul.
Concret, Ministerul Economiei vrea să reglementeze situația celor care obțin venituri din închirierea locuințelor în sistem airbnb sau a celor care cazează turiști, pe care „îi agață” fluturând cheile pe marginea drumului, în special pe litoral. Ministerul de resort are în lucru propuneri legislative pentru combaterea fenomenului închirierii pe platforme on-line a structurilor de cazare neclasificate, astfel că cei care au astfel de anunțuri pe platforme de profil, nu vor mai putea să le posteze până ce nu obțin o licență.
Potrivit documentelor suspuse spre dezbatere publică, aproximativ 20.000 de locuințe închiriate în sistem airbnb – 9% din piața închirierilor la nivel național se duce pe aceste platforme online de închiriere, asupra cărora Ministerul Finanțelor și Ministerul Turismului nu au încă o bună gestiune.
„Persoanele care dețin locații care nu sunt hoteluri sau nu sunt declarate la ANAF încasează bani fără să îi declare”, a explicat consultantul fiscal Veronica Duțu, la Știrile B1 TV.
„Persoanele fizice care desfășoară activitate de cazare turistică în camere situate în locuințe proprietate personală, indiferent de numărul de locuințe și locul în care sunt situate acestea, vor solicita certificat/certificate de clasificare pentru un număr cumulat de maximum 7 spații de cazare, cu maximum 14 locuri”, se precizează în proiectul de lege suspus dezbaterii.
„În acest moment, dacă ai un apartament de închiriat, poți să promovezi un anunț pe aceste platforme online, fără să fii obligat să obții această licență. În Germania de exemplu nu poți posta un astfel de anunț până ce nu obțin aceasta licență“, a explicat consultantul fiscal pentru B1 TV.
Prin inițiativa legislativă se va interzice promovarea „structurilor de primire turistice neclasificate, atât de către operatorii economici care administrează astfel de structuri, cât și de către entitățile care dețin diverse forme/instrumente de publicitate. De asemenea, se interzice administratorilor oricăror forme de publicitate, contractarea serviciilor de publicitate și implicit promovarea pentru activitatea specifică agențiilor de turism de ofertare și comercializare a pachetelor de servicii în domeniul turismului sau a elementelor componente ale acestora, fără ca beneficiarul acesteia să facă dovada deținerii unei licențe de turism”.
De asemenea, „operatorul economic este obligat să prezinte în materialele de promovare, de publicitate, în oferte, pe firmă, pe indicatoare și/sau pe paginile de internet, informații reale și corecte cu privire la denumirea, tipul structurii turistice, categoria de clasificare și/sau serviciile prestate, capacitatea de cazare și/sau alimentație publică, conform certificatului/certificatelor de clasificare obținut/obținute”.
O altă reglementare este închirierea pe airbnb doar cu acordul vecinilor.
„Dacă ai un apartament la bloc, ai nevoie de acordul vecinilor să poți închiria, probabil la fel cum este acum pentru societățile comerciale. Aceste persoane fizice trebuie să obțină un certificat de clasificare atunci când vor să își închirieze apartamentul, pensiunea sau alte proprietăți (…). O altă măsură este obținerea certificatului de clasificare inclusiv pentru persoanele fizice care au activitate de alimentație (…). Este interzisă promovarea serviciilor turistice în mediul online înainte de a obține licența de turism (…). Vor să impună prima dată obținerea licenței ca ulterior să ai posibilitatea să te promovezi“, a explicat Veronica Duțu.