Campania electorală pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale din acest an începe mâine (vineri), la ora 00,00, şi se va încheia pe data de 23 noiembrie, la ora 7,00.
Alegerile prezidenţiale sunt programate, în acest an, pe 24 noiembrie – primul tur de scrutin şi pe 8 decembrie – turul al doilea.
Pe 24 noiembrie, românii vor putea alege viitorul preşedinte al României dintre cei 14 candidaţi înscrişi în cursa electorală – 10 candidaţi propuşi de partide politice şi de către o organizaţie a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, precum şi 4 independenţi.
Ordinea pe buletinele de vot
Biroul Electoral Central a stabilit, prin tragere la sorţi, ordinea în care candidaţii vor fi înscrişi pe buletinul de vot la alegerile prezidenţiale.
Aceasta este următoarea:
- 1 – Elena-Valerica Lasconi – Uniunea Salvaţi România;
- 2 – George-Nicolae Simion – Alianţa pentru Unirea Românilor;
- 3 – Ion-Marcel Ciolacu – Partidul Social Democrat;
- 4 – Nicolae-Ionel Ciucă – Partidul Naţional Liberal;
- 5 – Hunor Kelemen – Uniunea Democrată Maghiară din România;
- 6 – Mircea-Dan Geoană – candidat independent;
- 7 – Ana Birchall – candidat independent;
- 8 – Alexandra-Beatrice Bertalan-Păcuraru – Partidul Alternativa pentru Demnitate Naţională;
- 9 – Sebastian-Constantin Popescu – Partidul Noua Românie;
- 10 – Ludovic Orban – Forţa Dreptei;
- 11 – Călin Georgescu – candidat independent;
- 12 – Cristian Diaconescu – candidat independent;
- 13 – Cristian-Vasile Terheş – Partidul Naţional Conservator Român;
- 14 – Silviu Predoiu – Partidul Liga Acţiunii Naţionale.
Pentru derularea campaniei electorale, Biroul Electoral Central a stabilit o serie de măsuri
Astfel, este interzisă acordarea sau formularea promisiunii de acordare a unor beneficii şi recompense de orice fel pentru participarea la vot.
Integritatea panourilor, afişelor electorale şi a altor materiale de propagandă electorală amplasate în locuri autorizate este asigurată de primar, cu sprijinul poliţiei locale sau, în localităţile unde poliţia locală nu este constituită, cu sprijinul efectivelor Ministerului Afacerilor Interne.
La alegerile pentru preşedintele României din anul 2024, primarii asigură competitorilor electorali panouri electorale distincte de cele amplasate pentru asigurarea locurilor de afişaj electoral la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din acest an.
Pe un panou electoral fiecare candidat poate aplica un singur afiş electoral.
Sunt interzise afişele electorale care combină culorile într-o succesiune care reproduce drapelul României sau al altui stat.
Totodată, este interzisă utilizarea în scop electoral a vehiculelor inscripţionate sau colantate cu sloganuri de campanie sau cu imagini ale candidaţilor, precum şi cu alte referiri la competitorii electorali, utilizarea vehiculelor care difuzează materiale audio, în mers sau staţionar, organizarea de spectacole, serbări, focuri de artificii, utilizarea de bannere, mesh-uri, corturi publicitare, pavilioane publicitare, panouri publicitare mobile, steaguri publicitare, calcane, ecrane publicitare, indicatoare publicitare direcţionale, structuri de publicitate autoportante, mijloace de publicitate, panouri publicitare, proiecte publicitare speciale, publicitate luminoasă şi oricare alte materiale electorale care nu sunt prevăzute la art. 36 alin. (2) din Legea nr. 334/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Este interzisă continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale.