spot_img
spot_img
spot_img

Interviu cu dr. Nicolae Enea, candidat la Consiliul Local Covasna: „Eu tot ce am promis, am realizat!” (P)

PSD Covasna are o listă cu 22 de candidați pentru CL Covasna.

Articole similare

Organizația PSD a orașului Covasna va avea, la alegerile locale din 9 iunie, doar listă de candidați pentru Consiliul Local, nu și candidat la funcția de primar. Lista pentru Consiliul Local este deschisă de respectatul medic Nicolae Enea.

Covasna45.ro: Candidați pentru un nou mandat de consilier local în Consiliul Local Covasna, din partea PSD. Cum de ați luat decizia de a rămâne activ politic?

Dr. Nicolae Enea: Nici în 2020 nu aveam de gând să candidez și nici acum… Dar… Președintele organizației județene PSD Covasna, Bogdan Barbu, mi-a propus prima poziție pe lista de consilieri județeni și să fiu candidatul PSD la funcția de președinte al Consiliului Județean. Pentru că sunt o persoană destul de cunoscută și oamenii știu ce am realizat. Dacă aș fi candidat pe județ, ar fi fost pentru mine o activitate mult prea intensă, pentru că aș fi mers prin sate, m-aș fi implicat. Am decis să rămân implicat doar la Covasna.

Pentru că la Covasna au venit cei din organizație, cei tineri, inclusiv președintele Mircea Cândea, și mi-au spus că au mers prin oraș și prin Voinești și au discutat cu oamenii și toți le-au spus cam același lucru: „Dacă vreți ca PSD să aibă șanse și să aveți un lider cu experiență în Consiliul Local, apelați la doctorul Enea. Transmiteți-i rugămințile noastre de a candida”. Și atunci am zis „Hai să-i ajut!”. Am acceptat și sunt primul pe lista de candidați la Consiliul Local. Avem o listă cu 22 de persoane, oameni competenți.

Covasna45.ro: Este o problemă aici, în județ, această împărțire a voturilor românilor. Sunt atâtea partide…

Dr. Nicolae Enea: În 2008, când am intrat în politica mai mare, să spun așa, am fost inițiatorul ideii ca toate partidele românești să fim pe aceeași listă. Am și făcut Alianța pentru Unitatea Românilor din orașul Covasna. Au acceptat PSD, PNL, PRM, dar nu a vrut PD-L-ul. Oricum, i-am bătut. Am luat 980 de voturi și ei au luat 300, ceva de genul ăsta. La Sfântu Gheorghe s-a mers pe aceeași idee, o Alianță românească. Dar aici e cu două tăișuri, să știți. Pentru că poți lua pe o listă comună doar cinci consilieri, și pe două liste poți să iei  șase. Pentru că vorbim despre redistribuire, unde, dacă iei un „rest” mai mare, intri consilier. În 2008, nou am luat 4 consilieri și PD-L, cu 300 și ceva de voturi, au luat doi, grație redistribuirii. A fost pentru prima dată când am fost 6 consilieri români.

Covasna45.ro: Poate o să fiți și acum…

Dr. Nicolae Enea: Poate. Dar… într-un oraș cum e Covasna, unde românii sunt doar o treime, să mergi cu trei candidați la primărie mi se pare ceva… anormal. PSD nu are candidat. Au cei de la USR și de la PNL. Plus UDMR. Dar din partea românească sunt 2. Eu vă spun că oamenii nu agreează această idee. Mi-au spus mulți. Eu o singură dată am candidat ca primar, în 2008, și am luat 1.000 de voturi, am fost la 30 de voturi de turul 2. UDMR a fost pe primul loc, cu 2.100 de voturi. Pe locul trei a fost un independent maghiar, primarul în funcție, care a luat în jur de 600 de voturi și a fost după mine. Pe locul 4 a fost PD-L, cu 400 și ceva de voturi. Deci nu m-am făcut de râs. Dar acum există riscul, cu doi candidați români, ca actualul primar să ia cât ei la un loc, în secțiile din Voinești. Trebuia să fi mers cu unul singur.

Covasna45.ro: Da, dar vorbim totuși de doctrine separate, nu poți amesteca progresismul cu ideile conservatoare, cu liberalismul…

Dr. Nicolae Enea: Vi se pare că la București sunt foarte separate, având în vedere că avem guvern PSD – PNL? La europarlamentare au listă comună. Ceea ce nu mi se pare în regulă. Un liberal convins nu va vota niciodată cu PSD. Așa cum cei care sunt social-democrați nu vor vota cu liberalii. Era mai bună ideea candidaturilor separate și crearea de alianțe post-electorale.

Covasna45.ro: Revenind… Cum vedeți peste 4 ani orașul Covasna?

Dr. Nicolae Enea: O să vedem cu toții un oraș mult schimbat în bine. Pentru că se va face Centrul wellness, vom avea bază sportivă, sediul Primăriei va beneficia de modernizare prin PNRR, cu anvelopare, cu tot ce trebuie. Toate școlile și liceul vor fi reabilitate, tot prin PNRR. Eu am un proiect pentru care am luptat și am câștigat 1,5 milioane de euro pentru spitalul orășenesc. Va fi anvelopat, geamurile vor fi schimbate. În acest moment se pierde foarte multă energie. Vom schimba acoperișul și vom pune panouri fotovoltaice. Sunt multe drumuri în proiectare.

Covasna45.ro: Mai puțin drumul spre Comandău…

Dr. Nicolae Enea: Odată și-odată se va face și acela, că trebuie făcut. E o zonă frumoasă acolo. Dar necesită bani foarte mulți.

Covasna45.ro: Care ar fi planurile dvs. pentru viitorul mandat?

Dr. Nicolae Enea: În primul rând am în vedere Cetatea Dacică. Am făcut deja o mare parte din drum, să spun așa, pentru care am luptat foarte mult. I-am făcut carte funciară, avem 3,3 hectare de teren alocate Cetății pentru care urmează scoaterea din fondul forestier. Și apoi putem aduce investitori.

Covasna45.ro: La ce vă referiți, ca investitori?

Dr. Nicolae Enea: Este nevoie de un drum bun de acces spre Cetate. Apoi, când ajungi acolo, să ai foișoare, bănci, chiar un chioșc cu apă minerală, o cafea, un suc. Tot spațiul acela trebuie aranjat frumos. Sunt terase, e mai complicat, dar nu fac eu, de capul meu, ci aducem un peisagist care va aranja totul în așa fel încât să nu stricăm ceea ce este, adică ideea de cetate, dar să facem în același timp un spațiu frumos, care să fie atractiv. Dacă te duci acum, nu prea ai ce vedea.

Este totuși un monument public de interes național. Pentru că și Sarmizegetusa a fost scoasă din fond forestier cu bani de la Guvern. Deci dacă te implici, și vrei, se poate… Dar trebuie să muncești mult. Nu pot să spun că aceste chestiuni în care mă implic mi-ar lipsi… Dar nu pot altfel! Pentru că, pe lângă serviciu, trebuie să mai face ceva. Dacă nimeni nu face nimic, rămâi de căruță. Din fericire, acum avem un Consiliu Local și un primar care sunt dispuși la investiții. Mulți se feresc să acceseze fonduri europene, deoarece e greu apoi cu implementarea. Dar, revenind la Cetate, eu vă spun că se va face. Eu tot ce am promis, am realizat!

Covasna45.ro: Da, sunt multe lucruri pe care le-ați făcut, se cunosc.

Dr. Nicolae Enea: Dați-mi voie să enumăr câteva proiecte de suflet pentru care am luptat: Sala Unirea, acordarea premiului Pro Urbe domnului Teacă Traian, Ziua Culturii Române, Ziua Limbii Române, Ziua Cetății Dacice, Zilele „Iustinian Teculescu”, Nedeia Mocănească, înfrățirea cu orașul Călărași din Republica Moldova. Nu aveam niciun oraș cu care să fim înfrățiți, în condițiile în care maghiarii aveau 3 sau 4. Constituirea Asociației „Pro Spitalul Olandez”

Covasna45.ro: Ce e această Asociație?

Dr. Nicolae Enea: Este vorba de o asociație în care sunt partenere cinci primării: Covasna, Comandău, Zăbala, Zagon și Boroșneu. Ele alocă în această fundație 50 de bani pe lună per locuitor. Se adună pe an cam 130.000 de lei. Fundația are deja 12 ani, timp în care cu acei bani am făcut multe. De exemplu, am instalat stații de oxigen la patul bolnavului, la camera de gardă, am cumpărat aparatură nouă cum ar fi ecografe, electrocardiografe. Acum investim alți bani, 350.000 de lei, în aparatură medicală. Acest spital a fost construit în 1990 de olandezi. Oficial, este secție exterioară a Spitalului de Cardiologie Covasna. O să vedeți cum va arăta! Anul viitor va fi altceva. În septembrie încep lucrările.

Continuând cu proiectele, vreau să amintim și cele două troițe, din care una este la Liceul „Kőrösi Csoma Sándor”. Eu am negociat locul de amplasare. Apoi busturile, pe care le știți – Avram Iancu, Eminescu și urmează al Regelui Decebal.

Apoi, ajutorul de minimis pentru investitori, Trusoul pentru nou-născuți, acordarea unui premiu pentru nunta de aur, demersurile pentru Cetatea Dacică și Centrul pentru donare de sânge. Din luna iulie vom reîncepe activitatea de donare de sânge. Va fi o facilitate: cei care donează de minimum trei ori pe an vor avea o scutire de 10 % la impozitul pe casa unde locuiesc și a terenului aferent casei.

Covasna45.ro: Am văzut că ați ales un cuvânt aparte pentru această campanie electorală: vatra.

Dr. Nicolae Enea: Da! Pentru că în limba noastră, vatră are multiple înțelesuri și este un cuvânt drag și cu multă profunzime. Este căldura căminului, este vatra strămoșească, este moștenirea noastră, de la o generație la alta. Vatra îi ține pe oameni unii lângă alții. Personal, consider că am fost și sunt un exemplu de covăsnean care am demonstrat prin fapte, prin familie, că am știut să am grijă de această vatră, la modul simbolic: s-o curăț, să scot tăciunii când a fost cazul, să mătur și să pun aluatul de pâine. Până la urmă, acestea sunt lucrurile care contează cu adevărat, iar covăsnenii știu exact ce spun, pentru că ei înțeleg.

Comandat de PSD, realizat de SC Art Consulting SRL, Cod AEP 21240002.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole