spot_img
spot_img
spot_img

Interviu cu Gyerő József: „Trebuie să schimbăm profilul turistului care vine în Covasna”

Primarul orașului Covasna e de profesie avocat.

Articole similare

Primarul orașului Covasna ne-a răspuns la mai multe întrebări: Ce fel de localitate este Covasna? Ce probleme au cei care vin în audiență? Cât costă viitoul centru wellness? Trece UDMR pragul de 5% la alegerile din toamnă? Și ce face Gyerő József în timpul liber?

Covasna45.ro: La o primă vedere, Covasna pare un amestec de sat, stațiune și oraș. Sunt turiști, sunt ceva magazine, dar și case cu găini, cu oi…

Gyerő József: Localitatea Covasna a fost comună până în anul 1952. La finele anilor 60, după ce s-a construit Spitalul de Cardiologie, s-a dezvoltat industria turismului balnear. Ulterior au fost construite și hotelurile. Acestea au fost construite peste izvoarele de apă minerală și cele de gaz mofetic. De aceea, funcția locativă se amestecă cu cea turistică. Deci noi nu avem o stațiune cum e Sovata, unde sunt separate orașul și stațiunea. La noi, în perioada comunistă, efectiv au fost plantate hoteluri în zonele cu apă minerală. Pe lângă funcția turistică, devenită pregnantă la nivelul economiei locale, s-a menținut și funcția locativă, cu oameni care locuiau în case sau blocuri. Consider totuși că la nivelul orașului serviciile publice sunt asigurate la standarde cât de cât decente. Avem o carență mare în asigurarea infrastructurii rutiere. Și mai sunt zone în care e nevoie să extindem rețeaua de apă și canalizare.

Covasna45.ro: Simțiți că nu mai este UDMR la guvernare, dacă vorbim despre bani, despre sprijin finaciar pentru aceste proiecte de dezvoltare?

Gyerő József: Dacă UDMR nu ar fi fost la guvernare, astăzi orașul Covasna nu avea în construcție niște obiective majore. Aici vorbesc despre centrul Wellness de lângă pârtia de schi. Un vis al covăsnenilor și al turiștilor de zeci de ani. Fiindcă turistul, când vine în stațiune balneară, își imaginează că pe lângă tratament merge și la ștrand. Am încercat prin mai multe căi, fie prin CNI, fie prin masterplan-ul investițiilor în turism, niciodată nu s-a reusit, chiar dacă eram pregătiți și cu teren și studiul de fezabilitate, cu tot. Când a venit UDMR-ul la guvernare, m-am dus la ministrul Dezvoltării, Cseke Attila. I-am explicat că nu este un moft, ci o nevoie. Suntem totuși o stațiune balneoclimaterică de interes național. UDMR ne-a susținut la CNI în a obține această finanțare. La fel și cu cele două obiective sportive care sunt de asemenea foarte importante – complex sportiv tip I, adică un stadion cu 500 de locuri, respectiv o sală de sport de 180 de locuri. Acestea aduc fonduri în extrasezon, că pot veni echipe sportive la pregătire. Deci 3 investiții obținute doar în perioada în care UDMR a fost la guvernare. Și încă ceva: blocul ANL!

Covasna45.ro: Când va fi gata centrul wellness și cât costă?

Gyerő József: Ar trebui să fie gata la finalul anului viitor. Costă 12 milioane de euro.

Covasna45.ro: Pentru că vorbeam despre UDMR… Mai faceți pragul de 5%?

Gyerő József: Într-adevăr, este nevoie ca noi, comunitatea maghiară din România, să facem 5%. Când ai reprezentare la nivel parlamentar și un rol asumat în guvernare, șansele noastre de a răzbi, de a ne dezvolta, de a avea un viitor mai bun sunt mult mai mari, clar. La nivelul orașului Covasna eu muncesc pentru a determina oamenii să vină la vot…

Covasna45.ro: Oamenii s-au cam săturat de politicieni. De aceiași politicieni, mai ales.

Gyerő József: Ok. Întrebarea e ce punem în loc. E uman să te saturi, dar ai alternative mai bune? Avem prezumția unei satisfacții în viitor, dacă schimbăm ceva? Sau criticăm doar așa, ca să spunem că nu e bine? Revenind la alegeri. Ideea e să adunăm cât mai multe voturi, astfel încât eu, ca primar, să am la cine merge la București ca să-mi sprijine inițiativele. Deși ele nu sunt pentru maghiari sau UDMR-iști, ci sunt pentru toată comunitatea locală și turiști.

Covasna45.ro: Una dintre atracțiile turistice ale orașului este Valea Zânelor. De ce nu sunt toalete?

Gyerő József: Dacă vorbim despre toaletele publice din orașul Covasna, vă pot spune că avem o toaletă publică în centru și una la piață. Care funcționează în condiții decente, pentru că putem să le curățăm. La Valea Zânelor există o toaletă, iar firma care a instalat mobilierul din lemn i-a făcut o îngrăditură, tot din lemn. Dar ca să ai o toaletă, trebuie să poți și să o cureți permanent. E un nivel de civilizație care lasă de dorit și vă rog să mă scuzați că spun asta, dar am constatat că cineva a reușit să-și facă nevoile pe tavan… Nu știu cum. Deci dacă asiguri toaletă publică, trebuie să asiguri și personalul de întreținere. În centru se curăță de două ori pe zi. La Valea Zânelor e mai greu. Dar există una, cum spuneam, în zona de mijloc. Nici nu pot să pun toalete peste tot, pentru că oamenii vin la picnic, la grătar. Așa cum am zis, nu avem nici personal să întreținem. Pe Valea Zânelor facem curățenie de două ori pe săptămână. Avem însă probleme cu urșii. Sunt niște urși imenși acolo. Vin noaptea și își bagă capul în tomberon și îl răstoarnă. Degeaba facem curat azi, că el vine noaptea și face mizerie. Profit de ocazie și rog cetățenii să nu lase resturi de alimente în coșurile de gunoi fiindcă urșii se vor obișnui și efectiv vor deveni parte din peisaj…

Covasna45.ro: E Covasna un oraș bogat? Având în vedere că sunt atâția turiști care vin…?

Gyerő József: Nu avem investitori mari… Specificul nostru este turismul balnear și de recuperare a sănătății. În mod predominant vin oameni bolnavi sau de vârsta a treia. Sigur că mai sunt și excepții. Dar aceste persoane care vin în mare majoritate nu sunt din categoria celor potente finaciar. Valoarea adăugată pe care o lasă în stațiune nu este foarte mare. Se plătesc tratamente, servicii de cazare și de hrană. Strategia noastră este să oferim și alt tip de servicii pentru alt tip de turist, care nu vine neapărat la tratament, ci la prevenție. Vine să fie într-un loc frumos. Și atunci tu trebuie să ai infrastructură potrivită: drumuri, teren de handbal, de fotbal, spa, ștrand. O să avem asemenea facilități. Noi trebuie să schimbăm profilul turistului. Și atunci valoarea adăugată pe care o lasă aici va crește.

Covasna45.ro: În orașul Covasna sunt oameni conservatori. Mulți apreciază liniștea idilică, nu vor agitație. Un centru wellness și tot ce înseamnă el  – se știe că nu toți cei care merg în stațiuni sunt oameni cu simț civic și cu respect pentru mediu – nu contravine acestui spirit conservator?

Gyerő József: Există întotdeauna această dilemă. Dacă te deschizi și oferi oportunități de dezvoltare pe toate planurile, riști să intervină schimbări la nivelul structurii sociale, la nivelul mentalității. Dacă nu oferi aceste posibilități și cumva încremenești în trecut, riști să ți se golească orașul, pentru că tinerii se orientează înspre locuri care le asigură aceste opțiuni. Și tu ca primar ai aceste două alegeri. Nu facem nimic, ca să rămână totul cum a fost, în frumusețea aia idilică… Sau faci. Dar tot acei oameni conservatori vin și-mi spun că vor asfalt pe stradă. A fost un moment în care, după ce am asfaltat o stradă, omenii au aruncat cu petale de trandafiri pe asfaltul cel nou. Poate că cei în vârstă spun că era mai frumos pe vremuri, când mergeau cu vaca la păscut. Dar fiii lor vor să meargă cu trotineta… Trebuie să vedem viitorul, nu trecutul. Trebuie să ținem tinerii aici, eventual să-i atragem și pe alții. Suntem într-o continuă evoluție… Vreau ca orașul Covasna să devină cunoscut la nivel internațional iar de beneficiile acestui lucru să se bucure covăsnenii.

Covasna45.ro: Spuneți-ne câteva dintre problemele cu care vin covăsnenii în audiență la dvs.

Gyerő József: În primul rând foarte mulți vin să solicite locuințe din fondul locativ de stat sau locuințe sociale. Peste 50 – 60 la sută vin cu această problemă. De aceea, reiau ideea legată de sprijinul primit cât UDMR a fost la guvernare: construim un bloc ANL, cu 16 apartamente pentru tineri.

Alții vin pentru probleme de utilități publice. Unde nu au canalizare, de exemplu. Vin mulți să ceară să le asfaltăm drumul. Mai avem o problem cu procedurile de reconstituire a dreptului de proprietate pe terenuri. E un principiu care ne obligă să soluționăm cererile în ordine cronologică. Și dacă numărul 5 are totul gata, dar numărul 4 nu, nu putem închide situația numărului 5…

Covasna45.ro: Ce se întâmplă cu clădirea neterminată din centru?

Gyerő József: A fost cumpărată la licitație publică de cetățeni din Israel care vor să facă un hotel cu bază de tratament. Ei veneau la tratatament aici, în Covasna. Intenția lor a fost comunicată înainte de pandemie. A venit pandemia, apoi războiul, acum atacul Iranului… Nu avem ce face decât să îi supraimpozităm. Mai avem o astfel de clădire în parc, care a devenit o junglă. Este a sindicatelor și spun că vor face o reproiectare și apoi o pensiune. Acum este un pericol public.

Covasna45.ro: Dacă tot am vorbit atâtea, spuneți-ne ce faceți în timpul liber, atât cât e?

Gyerő József: Eu am fost avocat și îmi place să citesc articole de specialitate juridică. Studii de jurisprudență, doctrină, drept administrativ, fonduri, ghiduri de finanțare. Îmi place foarte mult să schiez. Din păcate, anul acesta nu am deschis pârtia de schi de aici. În alți ani eră deschisă și două luni. Am un grup de prieteni cu care merg la fotbal la sala de sport din Voinești. Vara, când am timp, îmi place să pescuiesc. Dar în scop de relaxare, nu la nivel profesionist. Și încă ceva! Pe vremuri, am făcut Școala populară de artă și cântam la saxofon. Mai cânt și azi, mai ales atunci când ne strângem mai mulți prieteni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Mai multe articole