spot_img
spot_img
spot_img

Kelemen Hunor, despre pachetul fiscal: „improvizații”

„Unele măsuri sunt în regulă, dar altele sunt ca apa de ploaie.”

Articole similare

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a criticat pachetul de măsuri fiscale al Guvernului. Spune că e vorba despre ”improvizații” pentru a mai aduna bani la buget. Dar nici acestea nu sunt gândite foarte coerent.

Întrebat dacă este de acord cu pachetul măsurilor fiscale, Kelemen Hunor a spus că dacă anumite măsuri, dintre care unele propuse de UDMR, ar fi fost luate anul trecut, România ar fi avut un deficit bugetar mai mic.

„Vrei, nu vrei, la un moment dat se adeverește că un scaun cu 3 picioare este mai stabil ca un scaun 2 picioare. Dacă ceea ce noi am propus anul trecut legat de taxa de solidaritate ar fi fost acceptat, astăzi am avea mai puține probleme. Dacă anumite măsuri ar fi fost luate mai repede, deficitul era mai mic.

Reformele vor urma după 2024, după alegerile de anul viitor. Aici vorbim de improvizații pentru a mai aduna niște bani la buget. Aceste improvizații nu sunt gândite foarte coerent și foarte bine, că nu vedem care e impactul. Impactul va veni anul viitor”, a spus Kelemen Hunor.

„Deficitul bugetar ar putea depăși 6% din PIB”, spune Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a avertizat că deficitul bugetar ar putea depăși 6% din PIB. Acest lucru ar fi, pentru România, o problemă reală.

„Până nu reușești să aduni banii din evaziune fiscală, degeaba vii cu măsuri punctuale. Fiindcă nu se poate compensa ceea ce se pierde pe cealaltă parte, unde vorbim de zeci de miliarde de lei, care nu se adună anual la bugetul de stat.

Să lovești în întreprinderi mici nu este o cale, de acolo nu vei aduna foarte mulți bani. Să înființezi încă un organism în cadrul Ministerului de Finanțe care să îi controleze pe primari, nu vei putea aduna banii, fiindcă banii nu sunt la primari. Sunt povești. Iar mesajul este că nu putem avea încredere în comunitățile locale”, a menționat Kelemen Hunor.

Acesta a precizat că unele măsuri sunt în regulă, dar altele sunt ”ca apa de ploaie” și nu vor ajuta.

„Trebuie să vedem și problemele structurale. Până când nu ne atingem de acestea, nu vom reuși să reducem deficitul. Până când cheltuielile vor fi mai mari decât veniturile, până când nu reușim să adunăm veniturile la buget din TVA sau alte surse, până nu fiscalizăm agricultura și alte sectoare nefiscalizate, până nu digitalizăm ANAF și traseul impozitelor și taxelor către stat, către bugetul central, nu vom reuși să acoperim cheltuielile”, a explicat președintele UDMR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole