Seceta a cauzat probleme în alimentarea cu apă în mai multe zone din județ. Directorul general al Gospodăriei Comunale, Kozsokár Attila, ne-a răspuns la câteva întrebări pe această temă.
Covasna45.ro: Sunt probleme cu apa în mai multe zone din țară și s-a trecut chiar la restricții. Care este localitatea cu cele mai grave probleme privind alimentarea cu apă din județul Covasna? Și care e cauza?
Kozsokár Attila: La Sântionlunca (comuna Ozun), la blocurile de locuințe din Ozun, în Ghelința și în satul Zălan (comuna Bodoc) avem probleme la ora actuală. În perioadele de vară populația stropește cu apă potabilă și din această cauză, datorită capacității de transport limitat a rețelei de apă, nu putem să asigurăm pentru ceilalți consumatori apă pentru consumul menajer.
Covasna45.ro: Lipsa apei este cauzată și de alte probleme, cum ar fi cele de natură tehnică, sau sunt cauze naturale?
Kozsokár Attila: În majoritatea cazurilor lipsa de apă este cauzată de probleme tehnice sau de caracteristicile tehnice a rețelelor. Ne referim la conducte subdimensionate, la lipse de rezervoare de înmagazinare. În unele localități, cum ar fi Zălan, Sâncraiu, datorită configurației terenului apa potabilă este pompată la terenurile aflate la cote superioare prin stații de hidrofoare. În cazurile în care este întreruptă furnizarea energiei electrice, nu putem să furnizăm apă potabilă la consumatori. În aceste localități activitatea noastră depinde și de ceilalți furnizori.
La Covasna se poate întâmpla să fie lipsă de apă din cauze naturale. Aici avem captare de suprafață și, în cazul ploilor torențiale, turbiditatea apei este așa de ridicată încât nu putem să o tratăm la stația de apă în așa fel să ne încadrăm în parametri stabiliți de legislația în vigoare.
Covasna45.ro: Ce ne puteți spune, referitor la rezervele de apă, dacă se menține acest tip de climă și în următorii ani – cu precipitații rare, insuficiente, și secetă?
Kozsokár Attila: Majoritatea rezervoarelor sunt construite în anii 1980. Am început să facem demersuri pentru reabilitarea acestora. În majoritatea localităților unde operăm, puțurile de apă pot face față. Putem extrage apa necesară pentru satisfacerea populației și în viitor. La Catalina și la Ghelința este necesar să se execute foraje suplimentare, pentru că puțurile existente sunt suprasolicitate.
Covasna45.ro: Aveți în vedere investiții în rețelele de apă – extinderi și modernizări – pe termen mediu? Dacă da, unde?
Kozsokár Attila: Da, sigur. Avem în vedere modernizări și extinderi pe mediu scurt-mediu din surse proprii, cum ar fi:
- Reabilitarea rezervoarelor din Sf. Gheorghe.
- La Bodoc si Ghidfalău dorim să construim o conductă de aducțiune de la stația de apă Sf. Gheorghe și o conductă de refulare prin care am pompa apele uzate menajere în municipiul Sf. Gheorghe.
- Reabilitarea stațiilor de pompare ape uzate la Sf. Gheorghe și în comunele Ozun, Ghidfalău.
- Construirea unei conducte de aducțiune între Câmpul Frumos și Sântionlunca.
Pe termen mediu-lung, dorim să realizăm extinderi și modernizări din fonduri europene (PNRR, POIM, PDD etc) pe toată aria noastră de operare precum și la UAT-urile membre ADI Aquacov care încă nu ne-au predat activele pentru operare.
Covasna45.ro: Un mic procent din costul apei merge către investiții. Restul fondurilor pentru lucrări de unde provin?
Kozsokár Attila: Din fonduri atrase de la stat sau de la UE sau din fondurile proprii ale operatorului. Sunt și lucrări care sunt finanțate de autorități publice.
Covasna45.ro: Câte localități din județul Covasna nu sunt racordate la rețeaua de apă în acest moment? Dacă ar fi să faceți o estimare, când vom avea alimentare cu apă în tot județul?
Kozsokár Attila: Avem în operare 4 orașe (Sf. Gheorghe, Tg. Secuiesc, Covasna și Întorsura Buzăului) și 13 comune ( Chichiș, Ghidfalău, Bodoc, Valea Crișului, Ilieni, Arcuș, Ozun, Catalina, Brateș, Ghelința, Sânzieni, Barcani și Sita Buzăului).
Din cunoștințele noastre, majoritatea UAT-urilor au rețele de apă potabilă, chiar dacă nu în fiecare sat. Sunt și cazuri unde există rețele care nu dețin avize sau autorizații (11 UAT-URI).