spot_img
spot_img
spot_img

Langoșul și poarta secuiască, incluse pe lista Hungarikum, ca valori remarcabile

Odată cu decizia de ieri a Comitetului Hungarikum, numărul de articole din colecție a crescut la 89.

Articole similare

Poarta secuiască sculptată în lemn, cu motive tradiționale, și langoșul sunt, de ieri, incluse pe lista Hungarikum, ca valori de importanță națională deosebită pentru poporul maghiar.

Hungarikum este un comitet înființat în 2012 de Guvernul de la Budapesta, cu misiunea de a conserva patrimoniul material și imaterial maghiar de pretutindeni. Este un fel de UNESCO al Ungariei.

„O mică minune arhitecturală”

Pentru a fi inclus pe listă, un obiect trebuie propus de un comitet local. Astfel, pentru porțile secuiești și langoș, documentația pentru propunere a fost întocmită de dr. Szőcsné Gazda Enikő, etnograf al Muzeului Național Secuiesc. În nota sa explicativă, aceasta a subliniat că „poarta secuiască nu este o relicvă culturală a unei singure localități, ci o mică minune arhitecturală a comunității secuiești, un simbol al identității, construit în mod conștient și menținut până în prezent”.

Anunțul despre includerea celor două obiecte pe lista Hungarikum a fost făcut de președintele Consiliului Județean Covasna, Tamas Sándor, care a salutat decizia și a felicitat comitetul local pentru propuneri. Așa cum se știe, Tamas Sándor este un neobosit promotor al tradițiilor locale.

Poarta secuiască este un tip de poartă cu acoperiș, realizată cu o tehnică specifică de tâmplărie, care a fost dezvoltată din porțile orașului medieval, ale castelului și conacului. Din secolul al XVII-lea, această poartă, cu decorațiunile sale sculptate, a devenit un simbol al Ținutului Secuiesc și poate fi văzută în foarte multe sate din Covasna și Harghita, în special.

Pe de altă parte, tradiția plăcintelor langoș este strâns legată de cea a coacerii pâinii. În mod tradițional, lángosul este consumat uns cu brânză rasă, smântână și usturoi, după gust. Astăzi, putem alege dintr-o mare varietate de toppinguri dulci și sărate. 

Odată cu decizia de ieri a Comitetului Hungarikum, numărul de articole din colecție a crescut la 89.

Lista cuprinde castele, dansuri, natură, produse

Prin Comitetul Hungarikum a fost creat un cadru legal pentru identificarea, colectarea și documentarea valorilor naționale importante pentru poporul maghiar. În plus, s-a considerat că publicul larg trebuie să cunoască aceste valori, să le prețuiască și să le conserve pe cât posibil.

Conform definiției, Hungarikum se referă la un termen colectiv care denotă o valoare demnă de subliniat ce reprezintă cea mai înaltă calitate a produsului respectiv, cu atributele sale caracteristice: apartenența, unicitatea, natura deosebită și calitatea.

Hungarikum funcționeză prin comitete de specialitate, care fac propuneri. Comitetul cuprinde opt categorii, formate, la rândul lor, din cel puțin zece membri.  

Printre membri se numără specialiști în administrația publică, primari, profesori universitari, autorități muzeale, arhiviști, cercetători, experți în gastronomie, sportivi și alți profesioniști competenți în domeniul lor.

Pe lista Hungarikum sunt, așadar, mai multe categorii: de la sport, natură, gastronomie, la moștenire culturală. Dansurile,  palinca, kurtos-ul, paprika sau lichiorul Unicum sunt doar câteva dintre produsele incluse pe listă. În patrimoniul Hungarikum sunt incluse valori din toate comunitățile maghiare din Slovenia, Croația, Transilvania, Ucraina și, desigur, Ungaria.

Sursa: hungarikum.hu

Lista completă, AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole