spot_img
spot_img
spot_img

Laptele și mierea curg în România din …import

La lapte şi produse lactate, importurile au crescut cu un amețitor 1846% în ultimii 30 de ani.

Articole similare

România este o țară în care curge lapte și miere, cu precizarea că ele curg din import. Aducem în țară anual 220 de milioane de litri de lapte din toată Europa. Din Danemarca și Spania, până la mai apropiatele Belgia, Franța sau Grecia. Mai toate statele europene toarnă lăptic în cănile românilor. Cât despre miere, ea vine din îndepărtata Chină, de unde aducem anual în valoare de peste 3 milioane de euro.

La lapte şi produse lactate, importurile au crescut cu un amețitor 1846% în ultimii 30 de ani.

Deficitul anual a fost de peste 104 milioane euro/an, din care mai mult de 90% s-a acumulat în perioada de postaderare (media anuală fiind de aproape 215 milioane de euro), explică șeful INS, Tudorel Andrei.

La producţia de lapte, cinci ţări din Uniunea Europeană figurează între cele mai importante 20 de ţări pe plan mondial. Germania are o producţie totală de 33,1 milioane de tone/an, ceea ce reprezintă peste 8 mii litri/animal şi o producţie medie pe locuitor de aproape 400 litri, mai arată șeful INS. Franţa ocupă poziţia a doua la nivelul UE cu o producţie de 25,5 milioane de tone, producţia medie pe un animal fiind de 7,2 mii litri şi o producţie medie pe locuitor de peste 390 de litri.
Irlanda este ţara din Uniunea Europeană cu producţia medie pe locuitor cea mai mare, de aproape 1600 de litri, obţinând o producţie totală de peste 7,8 milioane de tone şi un randament pe animal de aproape 5,3 mii tone.

Țara noastră are o producţie de lapte de aproape 4,2 milioane de tone/an, cu un randament pe animal mult mai mic decât în cazul celorlalte ţări importante din UE. Numai 3,62 mii tone de lapte, producţia pe locuitor fiind de 215 litri.

China, Ucraina și Republica Moldova ne îndulcesc cu miere.

Alături de acestea, mai importăm miere de la polonezi, olandezi și bulgari.

România a urcat în ultimul deceniu în topul celor mai importanți producători de miere de albine din Uniunea Europeană. Apicultorii români sunt în top alături de colegi din Spania și Ungaria. Cu toate acestea, o mare parte din miere este exportată vrac, pentru că în țară nu sunt destule unități de prelucrare. Mai departe, mierea românească este amestecată cu cea chinezească, după care uneori se întoarce, în borcane frumos colorate, pe rafturile magazinelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Mai multe articole