România a câştigat în faţa Bulgariei recunoaşterea europeană cu Indicaţie Geografică Protejată (IGP) pentru „Plăcinta Dobrogeană”. Disputa a ținut aproape doi ani.
Bulgaria va primi, totuși, dreptul de a folosi denumirea, dar numai la nivel local, în regiunea de la sudul judeţului Constanţa şi fără recunoaştere IGP, cu caractere chirilice sau latine „Dobrudzhanka banitsa”, pentru o perioadă de 10 ani, deşi iniţial ceruse 15 ani. De asemenea, vecinii bulgari nu vor putea exporta produsul cu denumirea tradusă în limba română de „Plăcintă Dobrogeană”.
Ce este plăcinta drobrogeană?
Plăcinta dobrogeană este un produs de patiserie obţinut din foi umplute cu brânză telemea sărată, amestecată cu ouă și caş. Foile produsului se obţin prin întinderea şi tragerea aluatului. Foile cu umplutură sunt rulate, încreţite şi aşezate în formă de spirală în tăvi rotunde.
Greutatea produsului este între 500 şi 2.000 de grame. Gustul este sărat, dat de amestecul de brânză telemea, caş, ouă şi iaurt, coapte împreună cu foile din aluat nedospit.
„Plăcinta Dobrogeană” are o consistenţă moale, fragedă, datorită amestecului de ou şi iaurt turnat deasupra. E diferită de alte produse de acelaşi tip, care au o consistenţă crocantă cu suprafaţa uşor casantă. O altă deosebire faţă de alte produse de acelaşi tip este folosirea aluatului necongelat al foilor, aluat proaspăt pregătit pentru fiecare şarjă de produs finit.
Din cele 1.760 de produse alimentare din statele membre, înregistrate în sistemele de calitate europene, doar zece sunt produse alimentare româneşti.