Zece sculptori în lemn au participat la o lecție despre procesul complet și complex de realizare a șindrilei, profesor fiind meșterul șindrilar Tibor Aross din Ghelința. Cei zece sunt din domeniu, lucrători cu lemnul, dar au vrut să știe mai multe și despre șindrilă. Ei au venit din mai multe județe, nu doar din Covasna, ci și Harghita sau Satu Mare.

Această activitate cu totul specială a avut loc cu sprijinul Federației Asociațiilor Meșterilor din Transilvania (Erdélyi Kézműves Egyesületek Szövetsége) și a fost posibilă datorită unei finanțări acordate de Fondul „Csoóri Sándor” din Ungaria.

Tibor a parcurs pentru elevii săi toate etapele, pornind cu selectarea arborelui potrivit și tăierea lui până la despicarea șindrilei.
La final, le-a arătat și metoda tradițională de șlefuire, manuală.
„Am putut învăța de la el respectul pentru lemn, subtilitatea mișcărilor mâinilor și multe din detaliile unei frumoase meserii.

A fost o atmosferă de bună dispoziție. Am experimentat și plăcerea de a construi o comunitate, ceea ce este foarte necesar în zilele noastre și la fel de importantă ca menținerea vie a unor meșteșuguri uitate”, a spus unul dintre cursanți.

Ultimul șindrilar din Secuime
Am mai scris despre Tibor Aross și munca lui grea cu lemnul. De altfel, îl vedem la fiecare ediție a Festivalului „Forgács”, organizat an de an de orașul Covasna.

„Am început să lucrez de la 16 ani, cu unchii mei. Ei au făcut șindrilă pentru toate casele din Ghelința, pe vremuri, prin anii 50. Mi-a plăcut. Să lucrezi cu lemnul nu presupune școală, ci dragoste. Trebuie să iubești ceea ce faci. Și eu am iubit mereu munca asta cu lemnul”, a spus Tibor pentru covasna45.ro.
Povestea lui, AICI.