spot_img
spot_img
spot_img

Maghiarii celebrează astăzi ziua Sfântului Rege Ștefan I, întemeietorul Ungariei

La Sfântu Gheorghe va avea loc o ceremonie religioasă festivă.

Articole similare

„Fără o viziune creştină, Europa este un concept geografic lipsit de sens”, a spus, cu ocazia Zilei Naționale a Ungariei, președintele Parlamentului de la Budapesta, László Kövér.

Maghiarii celebrează astăzi ziua Sfântului Rege Ștefan I, întemeietorul Regatului Ungariei, canonizat în anul 1083.

În urma deciziei Parlamentului din 1991, Ungaria are trei sărbători naționale. Ziua Națională este sărbătorită pe 20 august. Este o zi importantă pe care o marchează și maghiarii din Transilvania.

Pe 15 martie, aniversează Revoluția din 1848-1849, dată la care s-a consfințit și apariția parlamentului modern a Ungariei. Pe 20 august este sărbătoarea Sfântului Rege Ștefan I, întemeietorul Regatului Ungariei, iar pe 23 octombrie se comemorează Revoluția din 1956 și începuturile luptei pentru libertate. Dintre cele trei sărbători de importanță mare, 20 august este considerată Ziua Națională pentru că este data la care se amintește despre noua națiune maghiară.

În mai multe localități din județ se aprind focuri de veghe

Potrivit unul comunicat transmis de organizația UDMR Covasna, în mai multe localități din județ se vor aprinde în această seară așa-numitele „focuri de veghe. (Lista completă, AICI). În plus, la Sfântu Gheorghe va avea loc o ceremonie religioasă festivă de la ora 19.00, la Parohia Sf. József. De asemenea, la Monumentul Mileniului de la Baraolt se va marca, începând cu ora 18.00, sărbătoarea Sf. Ștefan și va avea loc sfințirea pâinii.

 „Suntem o singură națiune, asta indică focurile aprinse în cel mai sud-estic teritoriu al Bazinului Carpatic. Suntem acasă în Ținutul Secuiesc de o mie de ani, unde ne dorim un viitor bun și prosper pentru încă o mie de ani.

Împreună, să ne amintim de Regele nostru fondator, Sfântul Ștefan, să-i păstrăm memoria și învățăturile, deoarece liniile sale directoare sunt valabile chiar și în lumea în schimbare de astăzi și pot asigura supraviețuirea națiunii maghiare în următoarele mii de ani”, a spus Sándor Tamás, președinte al UDMR Covasna.

Președintele Parlamentului maghiar: „Faptul că mai existăm și azi e o realizare”

Într-un interviu publicat în numărul de vineri al revistei maghiare „Szabad Föld” și preluat de hirado.hu, președintele Parlamentului Ungariei a vorbit despre însemnătatea acestei zile în contextul politic actual.

„În 20 august, de Ziua Naţională a Ungariei, ar trebui să sărbătorim cu mândrie și demnitate”, a spus oficialul ungar, subliniind că „faptul că mai existăm şi astăzi – într-o Europă formată din popoare slave, germane şi latine, într-un mediu lingvistic şi cultural în care nu avem semeni, este în sine o realizare uriaşă”.

László Kövér a vorbit și despre suveranitate, preluând retorica premierului Orbán Viktor.

Se poate vedea că în Europa se încearcă, şi astăzi, înglobarea tuturor statelor suverane într-un fel de Statele Unite ale Europei, într-un imperiu în care diferitele popoare nu ar mai avea voie să aibă un cuvânt de spus cu privire la propriul destin.

În zilele noastre, suveranitatea – care înseamnă autodeterminare şi independenţă de stat – este ameninţată. Suveranitatea poate funcţiona fără democraţie, dar democraţia nu poate exista fără suveranitatea statului. La Bruxelles, în poziţii de decizie se află nişte marionete cărora li se spune de peste ocean ce şi cum ar fi mai bine în Europa”, a mai spus László Kövér.

Sursa foto: Hungary Today

„Ceea ce suntem este mai important pentru noi decât ceea ce nu suntem. Noi suntem mândri de cultura pe care am creat-o, construit-o şi protejat-o timp de o mie de ani. De regii, sfinţii, inventatorii, politicienii, artiştii şi sportivii care ne-au făcut celebri”, a adăugat oficialul.

Preşedintele Parlamentului Ungariei a amintit că Sfântul Ştefan a creat un sistem de organizaţie de stat cu un sistem administrativ care funcţionează continuu încă de atunci, şi care a cuprins şi realizarea organizaţiei ecleziastice. De atunci, creştinismul a definit cultura maghiară şi toate culturile europene. „Fără o viziune creştină asupra lumii şi omului (…), Europa este un concept geografic golit de sens”, a punctat László Kövér.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole