spot_img
spot_img
spot_img

Majoritatea salariaților CNAS, CASMB şi OPSNAJ intră în protest generalizat

Vor fi sistate plăţile către spitale şi furnizorii de servicii.

Articole similare

Angajaţii Caselor de Asigurări de Sănătate au declanșat un protest generalizat. Astăzi, ei vor fi la sediul Ministerului Sănătăţii şi la cel al Guvernului. Ei sunt nemulţumiţi de lipsa dialogului social. Pe lista de nemulțumiri apare și faptul că salariile nu au mai crescut din 2018.

Blocul Naţional Sindical (BNS) a anunţat că astăzi va avea loc o acţiune de pichetare a Ministerului Sănătăţii şi a Guvernului. Protestul este organizat de Federaţia Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate.

La protest urmează să participe şi angajaţi din ţară.

Totodată, BNS a anunţat că angajaţii CNAS, membri ai Federaţiei Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate, aflaţi în protest generalizat la nivel naţional pe perioadă nedeterminată, sistează plăţile către spitale şi furnizorii de servicii.

Sindicaliştii au avertizat că activitatea de relaţii cu publicul va fi grav perturbată. Inclusiv procesarea tuturor documentelor venite de la furnizorii de servicii, de la companii (concedii medicale) şi, nu în ultimul rând, a programelor naţionale de sănătate. Majoritatea salariaţilor din CNAS, CASMB,CJAS-uri şi OPSNAJ intră în protest generalizat pe perioadă nedeterminată.

Angajaţii CNAS au început, în 2 noiembrie, un protest pe o perioadă nederminată. Ei reclamă faptul că salariile lor nu au mai crescut din 2018.

Salarizarea, mărul discordiei

„Aceasta, în ciuda faptului că, în perioada pandemiei de COVID-19, instituţia a funcţionat la capacitate maximă cu toţi salariaţii săi pentru a putea să asigure finanţările necesare tuturor furnizorilor de servicii de sănătate implicaţi.

Deşi proiectul de lege trimis în Parlament viza în mod direct salarizarea lucrătorilor din CNAS, anumiţi miniştri şi parlamentari au intervenit prin amendamente pentru alte tipuri de categorii de salariaţi din sectorul de sănătate publică (nu puţini la număr), ce nu erau vizaţi de proiectul legii”, au afirmat reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate.
Sindicaliştii au explicat că proiectul de lege ajuns pe agenda plenului Camerei Deputaţilor în iunie a fost retras de la vot. Motivul a fost impactul financiar foarte mare cauzat de noile amendamente.

Riscuri pentru spitale și farmacii

Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate au adăugat că acest fenomen aduce grave atingeri funcţionării CNAS, CASMB, OPSNAJ şi CAS judeţene privind relaţia cu cei peste 40.000 de furnizori de servicii de sănătate. Se pune în pericol decontarea cheltuielilor prestatorilor de servicii. Va fi afectată asigurarea cu medicamente şi materiale sanitare din Programele Naţionale de Sănătate pentru pacienţii cu boli cronice. Va creșteperioada de procesare şi decontare a concediilor medicale. Va scădea capacitatea de interacţiune cu populaţia.

Ei au adăugat că nu au cerut rectificări bugetare. Au precizat că resursele financiare necesare salariilor angajaţilor sunt insignifiante. Acestea se regăsesc deja în bugetul CNAS datorită economiilor făcute la fondul de salarii pe parcursul acestui an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole