După zeci de ani de stat „în umbră”, se anunță vremuri mai bune pentru Malnaș-Băi. Printr-un proiect finanțat de Compania Națională de Investiții, aici va fi inaugurat, în 2028, un Centru național de formare profesională în domeniul balneoturismului și turismului wellness.

Acesta va lua locul complexului „Oltul”, care e nefolosit de foarte mulți ani, și va aduce aici viitorii profesioniști ai industriei de îngrijire și frumusețe.
Au început deja lucrările la viitorul Centru. La final, va avea o sală de conferințe pentru 85 de persoane, 71 de locuri de cazare și o cantină ce va deservi 150 de persoane.

Proiectul „Reabilitare Ansamblu, extindere si bransamente la utilitati la sediul Centrului de formare profesionala in domeniul balneoturismului” apare deja ca fiind în derulare pe site-ul CNI, cu un cost de 26.138.767,00 lei, adică peste 5,4 milioane de euro.

„Ne bucurăm, sperăm să crească turismul”
Primarul comunei Malnaș, Angéla Szotyori, a declarat pentru covasna45.ro că se bucură de această investiție, pentru că înseamnă dezvoltare, după o perioadă lungă în care frumoasa comună a stagnat.
„Noi, cu 1.000 de locuitori, suntem o comună micuță, fără posibilități mari… Sprijinul pe care îl primim de la Consiliul Județean Covasna este neprețuit, altfel nu am fi reușit.

Ne bucurăm că vom avea acest centru și în paralel ne ocupăm și noi de tot ceea ce putem face prin puterile noastre sau prin proiecte finanțate prin Anghel Saligny.

Am modernizat unul dintre izvoare, în spatele parcului de la hotelul Oltul, avem finanțare pentru asfaltări de străzi atât în Malnaș-Băi, cât și pe Valea Zălanului și, pe măsură ce vor avansa lucrările la centru, vom face și noi partea noastră astfel încât la final să redevenim o atracție turistică așa cum merită aceste locuri superbe”, explică primarul.

O zonă bogată în izvoare minerale
Malnaş-Băi este situată pe malul drept al râului Olt, într-o frumoasã depresiune de la poalele Munţilor Bodoc și Baraolt, la o altitudine de 505 metri si la 22 de kilometri de Sfântu Gheorghe. Zona este foarte bogată în izvoare minerale și alți factori cu valori curative. Mare parte din clădiri, inclusiv complexul Oltul, au fost cumpărate în 2003 de afaceristul brașovean Ioan Neculaie care nu a investit nimic aici. În 2011, Consiliul Județean Covasna și Primăria Malaș au reușit să le răscumpere și încep acum, încet-încet, să le readucă la viață.

Malnaș-Băi are o istorie lungă și bogată, fiind, pe vremuri, o perlă a turismului balneo.
În 1873 a fost creată aici o asociaţie pentru utilizarea raţională a bogăţiilor comunei: izvoarele de apă minerală, şi gazele cu proprietăţi terapeutice. În 1891 au fost construite primele băi cu apă caldă, în 1896 o fabrică de carbogazoase. Începând cu 1904 a funcţionat şi un punct de îmbuteliere a apei minerale, după cum se arată pe site-ul primăriei.

În perioada interbelică, dar şi între anii 1950-1989, băile, unitatea de îmbuteliere a apei minerale şi a acidului carbogazos au reprezentat surse de venit pentru localnici. A funcţionat aici şi un sanatoriu, care folosea apele izvoarelor Ilona, Mioara, Central, Victoria şi a Fântânei Centrale. Din nefericire, după 1989, băile au ajuns în paragină.

Acum, însă, există motive de optimism. România are multe centre balneo, prin urmare e nevoie continuă de specialiști. Centrul de formare de la Malnaș-Băi este cum nu se poate mai potrivit, din acest motiv. „Credem că aceste investiții vor da un nou impuls dezvoltării turismului în Malnaș-Băi și că așezarea va prospera pe termen lung”, spune și președintele CJ Covasna, Tamás Sándor.