Maura Elena Olaru, economist care a lucrat în Primăria Barcani, este candidatul PSD la funcția de primar. Două principii stau la baza programului său pentru comună: unitate și dezvoltare. Pentru că, în acest moment, în Barcani nu sunt nici una, nici cealaltă. Tot ce s-a inaugurat în ultimii ani a fost gândit, inițiat și creat de la zero de fosta administrație PSD, nu de actualul edil al comunei.
Pe de altă parte, oamenii sunt dezbinați și greu poți construi ceva atâta timp cât lipsesc armonia, încrederea și speranța… Maura speră să readucă toate acestea în viața de zi cu zi a oamenilor din comună și să deschidă un nou capitol pentru Barcani.
„Am lucrat în primăria Barcani, am avut în grijă proiectele de finanțare accesate, dar am văzut și modul în care administrația s-a îndepărtat de cetățeni. E timpul să organizăm corect funcționarea primăriei, să nu plătim rate și dobânzi la niște împrumuturi prost gestionate”, spune ea.
„Onestitatea și deschiderea către cetățeni sunt instrumente obligatorii ale unui primar, iar una dintre grijile sale este să lucreze astfel încât oamenii să fie mulțumiți, nu să se urască între ei”.
Comuna Barcani este situată la sud de Zagon, pe drumul național 13 E, la o distanță de 55 de kilometri de Sfântu Gheorghe, la 50 de kilometri de Brașov și la 115 kilometri de Buzău. E situată la o altitudine de peste 700 de metri și, pe lângă Barcani, de comună mai apartin satele Lădăuți și Sărămaș. Împreună cu comunele Vama Buzăului (care aparține de județul Brașov) și Sita Buzăului, dar și cu orașul Întorsura Buzăului, Barcani face parte din Depresiunea Buzaielor.
Barcani este azi o comună locuită în procent covârșitor de români, religia majoritară fiind cea ortodoxă. Sunt puțin peste 3.800 de locuitori.
Comuna are un aspect rustic, principalele ocupații ale localnicilor fiind creșterea animalelor (ovine, bovine, cai), cultivarea terenurilor, prelucrarea lemnului.
Este momentul să ne uităm cum s-au dezvoltat alte localități, spune Maura.
„Administrația locală trebuie să muncească pentru a face viața oamenilor mai bună. E momentul să deschidem primăria către cetățeni. E timpul să aducem investiții, să scriem proiecte europene și guvernamentale, așa cum o fac toate localitățile care vor cu adevărat să se dezvolte”.
Proiectele fostei administrații PSD
Cea mai mare parte a proiectelor realizate în Barcani au fost inițiate și dezvoltate de administrația PSD, explică ea. Actualul primar nu a făcut decât să inaugureze munca celor de dinaintea sa.
„Cred că e corect să ne amintim că toate proiectele realizate în ultimul timp au fost generate și lucrate de echipa PSD a primăriei Barcani, nu de cel care taie panglici. Printre ele – modernizarea drumului comunal Barcani-Lădăuți, rețeaua publică de apă și apă uzată din Sărămaș (cu branșamente), sala de sport din Barcani, extinderea și modernizarea Școlii gimnaziale și a grădiniței, îmbunătățirea rețelei de drumuri de interes local din comună sau alimentarea cu apă și canalizarea din Lădăuți. Să nu uităm și de complexul turistic Lughet”.
Obiective clare. Și necesare
„Sunt pregătită și hotărâtă să fac ordine în primărie și să punem instituția în slujba cetățenilor. Vreau să facem împreună foarte multe lucruri de care noi, oamenii din Barcani, avem nevoie”, punctează Maura, care a pregătit un program cât se poate de concret, în cazul în care primește votul cetățenilor, pe 9 iunie.
Iată principalele sale obiective:
- Asfaltarea fiecărei străduțe cu rigole și acces la proprietate, inclusiv DN13E
- Extinderea rețelei de apă potabilă și canalizare menajeră în zonele Nochioruș, Nadeș, Constada și Teosica
- Apă, canalizare și asfalt în zonele Friguraș și pârâul Jacului, precum și în satul Lădăuți, zona Ghergheloaia
- Cadastru și intabulare în Barcani
- Digitalizarea serviciilor primăriei
- Asigurarea transparenței în funcționarea primăriei
- Centru medical de permanență
- Cabinet stomatologic școlar
- Asistență socială pentru părinții și copiii vulnerabili
- Capele în fiecare sat
- Transport public și bazat pe vehicule nepoluante
- Reabilitarea căminelor culturale din Barcani, Lădăuți și Sărămaș
- Centru de Agrement și Divertisment cu bazin de înot, patinoar, pârtie de schi
- Campare și de agrement în zona Lugheț
- Parcuri, spații de joacă pentru copii, terenuri de sport, piste de biciclete
- Teren sintetic de fotbal în Lădăuți
- Organizarea sărbătorii de Zilele comunei Barcani
- Amenajarea târgului pe terenul comunei”.
Gospodari de Barcani
Maura Elena Olaru este căsătorită și are doi copii. Soțul ei, tehnician silvic, este un om respectat și apreciat în comunitate. Dan Olaru muncește de dimineața până seara și ține o gospodărie în toată regula. De fapt, familia lor se definește prin muncă și principii de viață sănătoase.
Lista de consilieri cu care Maura Elena Olaru vine la alegerile din 9 iunie este formată din oameni implicați, antreprenori, mici fermieri sau oameni care au în grijă „aurul verde” – silvicultori. Nu lipsesc nici tinerii.
„Cred că putem, pe 9 iunie, să ne mobilizăm și să pornim pe un drum al dezvoltării. Nu mai putem, în 2024, să stăm pe loc și să tăiem panglici la ce au construit alții. Avem nevoie de stabilitate în Primărie, nu putem angaja și concedia oameni după bunul plac. Avem nevoie să înțelegem că administrația locală înseamnă principii clare de funcționare, înseamnă strategie și oameni competenți. E timpul să muncim real, cu obiective clare, cu transparență și determinare. Am încredere că putem. Îi aștept la vot pe cei care vor să fim uniți și să dezvoltăm comuna și îi îndemn să pună ștampila pe nr. 1 pe buletinul de vot pentru primar!”
Comandat de PSD, realizat de SC Art Consulting SRL, Cod AEP 21240002.
Doamnă dragă dacă tot ridicați în slăvi vechea conducere de ce nu s-au facut aceste proiecte când ați fost voi la conducere ca să puteți tăia voi panglici. Omul acesta a făcut într-un mandat cat nu a fost în stare să facă fostul edil în 30 de ani. Nu mai promiteți dumneavoastră asfaltării, dacă nu se schimba primarul localnici erau nevoiți in scurt timp să-și achiziționeze tancuri pentru a reuși să circule pe drumurile care au fost în comuna, în special de la Barcani la Ladauti. În privința concedierilor din primărie, bravo lui, nu au ce căuta acolo oamenii incapabili să conducă și să ajute o comună. Sunt foarte multe de spus la adresa vechii conduceri dar le știți si dumneavoastră dar și localnici nu are rost să continui eu. Sper din tot sufletul că oameni din Comuna Barcani nu o să creadă din nou aceleași vorbe care le-au fost spuse timp de 30 de ani de vechea conducere, care de altfel au fost doar vorbe și foarte puține fapte.
Am observat câteva comentarii în mediul online prin care se încearcă legitimarea actualului primar din Barcani prin așa-zisa implicare a domniei-sale în proiectele mari de infrastructură din comuna noastră. Vă informez cu respect că marile proiecte care s-au derulat inclusiv în perioada mandatului său se datorează fostei conduceri a primăriei. Echipa aceea a lucrat, a aplicat pentru finanțare, a realizat o parte din proiecte și a demarat altele. Faptul că actualul primar taie panglici fără să îi invite alături de el pe cei care au făcut proiectele e o chestiune care ține de caracter.
Cei care comentează cu siguranță nu sunt din Barcani sau, dacă sunt, nu știu cât durează să implementezi un astfel de proiect cu finanțare europeană sau guvernamentală. Eu am muncit din greu la toate aceste proiecte, de la accesare până la execuție. Cunosc toți pașii care trebuie parcurși pentru implementarea unui obiectiv de investiții.
Vă reamintesc câteva dintre proiectele care se văd în Barcani: înființarea serviciului de transport public; reabilitarea primăriei; iluminatul public; alimentarea cu apă; canalizarea; asfaltarea străzilor; construirea complexului Lughet; construcția grădiniței; achiziția buldoexcavatorului, a unui tractor și a unei autobasculante Iveco; achiziția din fonduri europene a unui microbuz; construcția unui loc de joacă; dotarea căminului cultural . O grămadă de realizări ale echipei PSD, nu ale actualului primar!
Actualul primar nu s-a instalat în fotoliu în deșert; a avut la îndemână o grămadă de resurse, iar proiectele importante erau fie realizate, fie în derulare. Domnia-sa nu a adus niciun strop de bunăstare comunității. Dimpotrivă, neavând cunoștințe de management în administrație, a adus bugetul comunei în situație de avarie. A plusat și, în loc să găsească finanțare guvernamentală, a accesat un credit bancar pe 15 ani pentru cofinanțarea unui proiect cu finanțare europeană – alimentare cu apă și canalizare menajeră în satul Sărămaș. Ratele acestui credit sunt foarte greu de plătit de comunitatea noastră.
Cei care încearcă să mă critice spun că actualul primar a avut dreptate să concedieze oameni din primărie. Ceea ce nu știu criticii mei și ai echipei mele este că oamenii concediați de actualul primar și-au recâștigat salariile în instanță. Adică, actualul primar nu a avut dreptate! Valoarea salariilor compensatorii câștigate în instanță este de aproape 100.000 lei. Bani pe care nu îi va plăti domnia-sa, ci se vor plăti din bugetul comunei, adică din banii tuturor locuitorilor comunei Barcani.
Oameni buni, bătălia electorală poate duce la derapaje, dar adevărul va ieși la suprafață întotdeauna. Vă aștept, alături de echipa mea, pe 9 iunie să votați pentru UNITATE și DEZVOLTARE!
Daaa, aveți mare dreptate, adevărul abia acum începe sa apară….. că în data de 16.09.2019 pe timpul vechii conduceri se făceau „cursuri de pregătire profesională” la Băile Felix sau la Sovata sau la Tulcea, cred și eu, cu 11.320 de lei…. ce nu s-ar fi putut face… și asta este doar 0.00001% din ce se știe, cred ca voi știți mai multe😉😊
Mă așteptam ca apărătorii actualului primar din Barcani să explice mai degrabă cum de îl mai susțin după ce a făcut tranziția de la statutul de independent la cel de afiliat politic. Să arate proiectele gândite, demarate și duse la bun sfârșit de acesta, nu să caute nod în papură cu pregătirea profesională a angajaților din primărie. Dar dacă nu au ce să arate, e mai greu…
În ceea ce privește pregătirea profesională, le reamintesc tuturor faptul că aceasta este obligatorie prin lege, că organizatorii sunt organisme autorizate, iar la momentul în care au fost contractate cursurile de pregătire, primăria Barcani nu era înglodată în datorii. Din păcate, când nu ai cu ce să te lauzi pentru că nu ai făcut nimic, ataci adversarul politic. Cum spuneam și în comentariul de ieri, e o chestiune de caracter.
Aveți dreptate, nu eram în datorii, pentru ca voi mergeți în concedii, aveați mese festive din banii primăriei, adică din banii noștri (ai cetatenilor)!! Și știți foarte bine asta! Și în rest nu se făcea nimic(pentru comuna și cetateni), pentru voi se făceau destule! Sorin Floroian a lucrat, la cel puțin o casă din Barcani, plătit tot din banii primăriei! Daaa, știu ca mai sunt case de renovat și de terminat (ca de atunci, de 3 ani jumate nu au mai mișcat nimic la casă), dar noo! Când încep sa apară cât una-alta(dovezi ce se făcea cu banii cetățenilor), mie una mi-ar fi fost rușine sa mai ies și din casă!🤯🙈 Dar cum la unii nu exista limita, bun simt și resemnare, aici se ajunge! Poate ca pe unii ii fraieriti (cei care nu vor sa accepte adevarul), sa fie de partea dumneavoastră, dar majoritatea au văzut cum stă treaba și votează cu cap, nu „fără cap” sau ca primesc una-alta gratis! Aveți „prieteni” care nu sunt de acord cu voi și cu grupul PSD și cu asta am spus tot!
Nu știu despre ce vorbiți, eu nu am participat la mese festive și nici nu răspund bârfelor sau acuzațiilor fără fundament. Nu știu nici la ce fel de lucrări la case vă referiți, mie nu mi-a lucrat nimeni la casă. Ar fi bine să puteți proba aceste acuzații în fața unui tribunal.
Pe de altă parte, observ că aveți mult „curaj” și nu vă prezentați cu adevărata dvs identitate. Oare de ce? Vă este rușine? Știți că lansați acuzații fără acoperire? Credeți că nu se poate afla identitatea dvs și a celor care denigrează?
Până vă faceți curaj și semnați cu numele și prenumele dvs minciunile pe care le răspândiți, vă reamintesc că eu sunt Maura Elena Olaru, sunt o persoană corectă și candidez pentru funcția de primar în Barcani și pentru a readuce unitatea în comună. Sunt convinsă că lumea s-a săturat de jigniri, minciuni și mizerii – instrumentele de lucru ale unui primar care nu a făcut nimic pentru comuna noastră.
Doamnă eu nu știu cum de aveți atâta curaj să faceți asemenea afirmați:
1 Daca chiar vreți să vă creadă lumea ca actualul primar taie panglici pe munca dvs ieșiți cu dovezi doamnă arătați la lumea acte, numere de înregistrare la dosare, hârtii care dovedesc ca vouă vi se datorează totul (poate așa aveți o șansă , cea ce nu cred ).
2 Pentru curiozitate dvs m-am născut și am crescut în comuna, nu-mi dau cu părerea la adresa vechii conduceri fără să știu cum a fost la conducerea lor.
3 În legătură cu bugetul ,,avariat’’ și creditul la bănci , eu una cel puțin nu am nici o problemă deoarece se vede clar ca banii aceia au fost folosiți pentru comuna , pentru binele oamenilor nu cum se proceda acum câțiva ani când totul se folosea pentru binele cui vroia primarul sau pentru mașini luxoase să se plimbe primarul cu șofer personal.
4 Chiar dacă domnul primar s-a afiliat politic iar nu este nici o problemă, ne-a arată câte poate face independent acum cu susținere politică cu siguranță va face și mai multe. Dvs dacă sunteți așa încrezătoare în forțele proprii de ce nu ați candidat independent, dacă sunteți așa convinsă ca veți reuși de ce merge vechiul edil la casele oamenilor să le spună să vă voteze (oare pentru ca sunteți fina lui )??
5 Domnul primar ne-a arătat ca are pregătire profesională prin lucrările care le-a făcut și prin sprijinul oferit oamenilor, nici o sută de facultăți nu-i poate face pe alți să ajungă la nivelul lui deoarece bunul simț nu se predă la școli.
6 Da aveți dreptate (și aici rescriu ce ați scris dvs, doar ca ați greșit persoanele, pot să zic ca ați dat definiția vechii conduceri):
,, …LUMEA S-A SATURAT DE JIGNIRI, MINCIUNI ȘI MIZERIE- INSTRUMENTELE DE LUCRU ALE UNUI PRIMAR CARE NU A FĂCUT NIMIC PENTRU COMUNA NOASTRĂ.’’
Ps: acesta este numele meu real.