spot_img
spot_img
spot_img

Miklós Zoltán, candidat UDMR la Camera Deputaților: „Urmează o perioadă cu provocări, e nevoie de mobilizare exemplară!” (P)

Miklós Zoltán candidează din partea UDMR Covasna pentru un nou mandat de deputat.

Articole similare

Tocmai a avut loc primul tur al alegerilor prezindențiale, unde am văzut cu toții rezultatele. Urmează o perioadă interesantă.

Miklós Zoltán: Așa este. Vom vedea duminică, după votul pentru Parlament, ce majoritate se poate constitui. Sperăm ca forțele democratice să fie reprezentate, lucrăm pentru acest lucru și e nevoie de o mobilizare exemplară. Vedem cu toții că forțele extremiste câștigă teren. Vom vedea unde duce această direcție…

Ați devenit deputat după o lungă activitate în domeniul financiar. Și prioritățile dvs în activitatea parlamentară au fost dezvoltarea economică a comunităților, dar și păstrarea tradițiilor și susținerea familiilor. Ce priorități aveți pentru următorul mandat?

Miklós Zoltán: Am o experiență de peste 20 de ani în domeniul financiar, am lucrat în sistemul bancar, dar și la finanțe și la Parcul industrial din Sfântu Gheorghe. În paralel, am fost consilier local. Am lucrat mereu pentru a sprijini mediul antreprenorial, familiile. Și asta voi face și în viitor. Avem provocări majore, situația economică a țării nu este foarte bună, bugetul e în aer dacă ne uităm la deficite… Deci nu va fi ușor. Voi continua să mă implic în crearea de politici publice care să vină în sprijinul familiilor.

Și aș da un exemplu aici – am inițiat un proiect de lege pentru sprijinirea familiilor cu copii, un program naţional de subvenţionare a dobânzilor pentru creditele ipotecare. Apoi, avem o problemă majoră cu scăderea natalităţii. Oamenii continuă să plece, iar ţara se goleşte. Tocmai de aceea, este esenţial să sprijinim familiile, mai ales pe cele tinere, pentru a încuraja naşterea primului şi al doilea copil. Ne propunem şi alte iniţiative, precum reducerea impozitului pentru mamele care se întorc la muncă part-time. Dacă nu încetinim acest declin demografic, până în 2050, vom avea doar 13-14 milioane de locuitori. În acest ritm, investiţiile în drumuri, spitale sau şcoli nu vor avea sens, pentru că vom locui într-o ţară goală.

Ați avut o luare de poziție foarte dură în plenul Parlamentului referitoare la propunerea USR de reorganizarea administrativă a României.

Miklós Zoltán: Da, pentru că ceea ce propun ei nici nu se poate discuta măcar. Nu poți să creezi un mega-județ în care să ai un AJOFM, un ANAF, o APIA care să fie la sute de kilometri și să pui oamenii pe drumuri. Modernizarea statului trebuie să înceapă prin simplificare şi descentralizare. Cetăţenii nu ar trebui să devină „poştaşi” între instituţii. Noi trebuie să creăm un transfer de competenţe de la Bucureşti către primării. Trebuie eliminate instituţiile care generează mai multe probleme decât soluţii.

Descentralizarea este crucială pentru a rezolva problemele acolo unde apar.

Ca să răspund, da, am avut o luare de cuvânt în care am spus hotărât că reorganizarea administrativă a României prin comasarea judeţelor şi dispariţia majorităţii comunelor este o linie roşie care, din punctul nostru de vedere, al UDMR, nu poate fi trecută.

Ați lucrat atâția ani în sistemul bancar, foarte clar reglementat, cu program fix.. . De ce v-ați dus spre politică?

Miklós Zoltán: Pe lângă munca propriu-zisă, am fost și consilier local în Sfântu Gheorghe timp de 11 ani. Am vrut mereu să existe un echilibru între ceea ce numiți dvs sistem reglementat și implicare în comunitate. 11 ani e o perioadă lungă, care te transformă. Am simțit la un moment dat că trebuie să fac o schimbare, pentru că balanța se înclina deja spre comunitate. Așa am ieșit din sistemul bancar și m-am dus la Parcul industrial. Unde aveam acest echilibru între sistemul „reglementat”, ca să continui să vă citez, și munca pentru comunitate, fiind în ceea ce numim economia reală. A fost o cale de mijloc. Apoi au venit alegerile, am candidat și am devenit deputat. Închei acum primul mandat și, cu votul oamenilor, poate voi obține încă unul. Am fost în Comisia de buget finanțe, acolo unde se decid politicile fiscal-bugetare, o comisie foarte tehnică.

Dar poziția de parlamentar permite – și cumva te obligă – să faci lucruri bune pentru oamenii din comunitatea ta.

Cei 11 ani de consilier local și cei patru de deputat m-au făcut, ca să spun așa, sensibil la problemele oamenilor.

Îmi place să stau de vorbă cu ei, să ajut cât pot. Și să fiu, în același timp, implicat în economia reală. Sper să pot continua și de accea mizez pe sprijinul comunității, să vină la vot duminică. Este foarte important acest vot, poate mai important ca niciodată!

Comandat de UDMR, editat de  SC Art Consulting SRL, cod MFC 13240004.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole