spot_img
spot_img
spot_img

Ministrul Muncii: de la 1 septembrie 2024, pensiile vor crește cu 40%

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a făcut anunțul în şedinţa de luni a Comisiei pentru muncă din Camera Deputaţilor.

Articole similare

Simona Bucura-Oprescu a anunţat că noua legislație privind pensiile va fi aprobată de guvern la 9 noiembrie. Apoi, până la 20 noiembrie, va fi adoptată de parlament.

„Pentru aplicarea începând cu 1 septembrie 2024, este nevoie de o anvelopă bugetară de 13,84 miliarde lei. Adică, 55,36 miliarde lei pentru cele patru luni, din septembrie până în decembrie”, a declarat ministrul la Antena 3.

„Proiectul legii pensiilor este în transparenţă până pe data de 9 noiembrie. Ambiţia noastră este ca pe 9 noiembrie să fie adoptat în Guvern. După care (…) să avem un parcurs parlamentar accelerat. Până pe data de 20 noiembrie să finalizăm calendarul parlamentar pentru reforma sistemului public de pensii, o lege importantă pentru români.

Poate vor fi pensii care vor creşte cu 1%, poate vor fi pensii care vor creşte cu 80%, dar calculele noastre arată că vom avea o creştere medie a pensiilor de 40%”, a mai spus Simona Bucura-Oprescu.

Schimbarea legii privind pensiile încurajează contributivitatea şi munca.

Noua lege privind pensiile va începe să fie aplicată de la 1 ianuarie 2024. Valoarea punctului de pensie va fi de 2.032 de lei. Legea nu poate fi aplicată mai devreme deoarece nu s-a încheiat digitizarea dosarelor de pensie.

„Ne aflăm într-o etapă avansată de digitizare a dosarelor de pensii, peste patru milioane de dosare sunt deja digitizate. După adoptarea legii de către Parlament, avem nevoie de o perioadă în care să fie elaborate şi aprobate normele de aplicare a legii. După normele de aplicare avem nevoie de o perioadă atât de achiziţie, de procedură, cât şi de software a sistemului care să permită aplicarea noii legi.

După care avem nevoie de o perioadă în care colegii de la casele teritoriale de pensii să aplice efectiv noua lege şi, pe baza datelor din sistem, să recalculeze toate pensiile românilor, să le transmită acestora deciziile, după care de la 1 septembrie fiecare român să îşi primească noul cupon de pensie”

Simona Bucura-Oprescu spune că legea vine cu o formulă de calcul bazată pe puncte de stabilitate. Astfel, un stagiul de cotizare de peste 25 de ani va fi ajustat cu puncte suplimentare pentru vechime.

„Această formulă care încurajează munca cu punctele de stabilitate va duce la adecvarea pensiilor mici şi va duce la creşterea pensiilor, pe calculele noastre, în medie cu 40%”, a mai declarat aceasta.

3 COMENTARII

  1. Abia astept sa vad legea asta la vot in Parlament!
    Va avea cineva curajul sa voteze impotriva? Nu cred, dar daca o face cineva, are votul meu.
    Parca vad ca opozitia va plusa: de ce 40% cind se poate 60 sau 80…
    Sau sa dubleze pensile!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole