spot_img
spot_img
spot_img

Modele de patrimoniu: Expoziție dedicată Ținutului Secuiesc, la Budapesta

Articole similare

Obiecte din 10 muzee din Transilvania compun o expoziție cu totul specială, la Muzeul Etnografic din Budapesta. Expoziția „Modele de patrimoniu” a fost deschisă în urmă cu două zile, la vernisaj fiind prezent inclusiv președintele Ungariei, Tamás Sulyok. Din România au fost prezenți mai mulți oficiali, printre care Mihály Vargha, directorul Muzeului Național Secuiesc, etnograful István Kinda, primarul din Miercurea Ciuc sau președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, un promotor al tradițiilor din Ținutul Secuiesc.

„O oglindă”

Privim comunitățile secuiești cu admirație, pentru că ele dau un exemplu de unitate și păstrare a valorilor”, a declarat președintele Ungariei, Tamás Sulyok. „Muzeele au pus cap la cap piesele acestui mozaic al vieții comunităților secuiești, din care se construiesc cultura și sistemul nostru comun de valori. Valorile păstrate și prezentate în colecțiile de comori culturale fac parte din trecutul fiecărui maghiar, iar tradiția populară moștenită formează o oglindă în care este bine să ne uităm din când în când”, a mai spus șeful statului.

Expoziția „Modele de Patrimoniu” prezintă trecutul și prezentul Ținutului Secuiesc într-un mod care abordează viitorul. Este pentru prima dată când piese din colecțiile mai multor muzee din Transilvania sunt puse laolaltă.

Este ceva magnific și suntem mândri că muzeul nostru a contribuit cu o colecție impresionantă. Practic, 60% din expoziție provine de la noi. Așteptăm cu nerăbdare ca după Budapesta să aducem expoziția și la Sfântu Gheorghe și Miercurea Ciuc, pentru că vorbim despre o expoziție cu caracter itinerant. Este ceva ce merită văzut, iar conceptul scenografic este deosebit. Nu este o expoziție ca oricare alta, ci e unică”, a declarat pentru covasna45.ro directorul Muzeului Național Secuiesc.

„Cine sunt secuii? Ce știm despre Ținutul Secuiesc? Ce idei avem despre secui? Care este realitatea? Cum se văd oamenii din Secuime?” – iată câteva întrebări la care Expoziția temporară a Muzeului Etnografic  – Modele de patrimoniu, încearcă să răspundă. Expoziția e realizată în cadrul Festivalului Cultural Internațional Liszt, între 15 octombrie 2024 și 31 august 2025, și aduce în fața publicului peste 300 de obiecte conservate de muzeele din Ținutul Secuiesc, piese care nu au fost încă expuse în Ungaria. Expoziția este organizat de cinci curatori din Ținutul Secuiesc și creează o experiență muzeală neobișnuită pentru vizitatori”, se arată pe site-ul muzeului din Budapesta.

Expoziția este spectaculoasă și se întinde pe o suprafață de 700 de metri pătrați. Sunt prezente comunitățile din Secuime, de la Zăbala la Gheorgheni, de la Sfântu Gheorghe la Cristuru Secuiesc. Sunt abordate 7 teme majore, 77 de povești, 14 documentare și 100 de fotografii prin intermediul cărora se poate pătrunde în trecutul și prezentul Ținutului Secuiesc.

Câteva exemple

Vizitatorii pot vedea un tractor Fordson, un container de depozitare a cerealelor din secolul al XVIII-lea sculptat dintr-un singur trunchi de arbore, o poartă secuiască în construcție, grinzi principale de 6 până la 8 metri, un cărucior de vin, o podea vopsită de 3,1 metri lungime, patru piese diferite de mobilier pictat realizate între 1770 și 1880 sau clopotul Bisericii Reformate din Surcea.

Muzee participante

Muzeele din Ținutul Secuiesc participante la proiectul expozițional:

  • Muzeul Național Secuiesc, Sfântu Gheorghe
  • Muzeul „Pál Haszmann”, Cernatul de Jos
  • Muzeul Breslelor din Târgu Secuiesc
  • Muzeul de Etnografie din Zăbala
  • Muzeul Secuiesc din Miercurea Ciuc
  • Muzeul „Haáz Rezső” Odorheiu Secuiesc
  • Muzeul Etnografic „Havadtő”, Viforoasa
  • Muzeul Județean Târgu Mureș
  • Muzeul „István Molnár”, Cristuru Secuiesc
  • Muzeul „Márton Tarisznyás”, Gheorgheni.

Echipa expoziției

Principalul curator al expoziției: dr. István Kinda (Muzeul Național Secuiesc).

Dr. Istvan Kinda

Curatori: Zsolt Gyarmati, dr. Zoltán Miklós, dr. Levente Szőcs.

Conceptul expoziției: Zsolt Gyarmati, dr. István Kinda, dr. Zoltán Miklós, dr. Pozsony Ferenc, dr. Tamás Sárándi, dr. Levente Szőcs, dr. András Vojda. Manager de proiect: Zsuzsanna Tasnádi. Designer de scenă: Beatrix Kiss. Design grafic: Rezső Hódi.

Sursa: neprajz.hu

Foto: Tamas Sandor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole