Cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene au confirmat deschiderea marţi, 25 iunie, a negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova, a anunţat zi preşedinţia belgiană a Consiliului UE, notează Agerpres.
Miniştrii de finanţe ai UE, reuniţi la Luxemburg, au adoptat oficial cadrul pentru negocierile de aderare cu aceste două ţări candidate, confirmând un acord de principiu aprobat de ambasadorii lor săptămâna trecută.
Acest acord deschide calea pentru începerea oficială a negocierilor marţi, 25 iunie, la Luxemburg, a precizat aceeaşi sursă.
Executivul european îndemnase Kievul să ia măsuri pentru combaterea corupţiei şi a influenţei oligarhilor. De asemenea, Comisia ceruse o mai bună luare în considerare a minorităţilor, măsură solicitată cu insistenţă de Budapesta, din cauza prezenţei unei comunităţi maghiare în Ucraina.
Maia Sandu: „Este singura cale”
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat astăzi că a semnat decretul privind inițierea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE și a desemnat negociatorul-șef.
„Azi am semnat Decretul privind inițierea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. De asemenea, la ședința Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană, am discutat despre poziția generală de negocieri a țării noastre, ce urmează a fi aprobată de Guvern, și am desemnat-o pe Cristina Gherasimov, Viceprim-ministră pentru Integrare Europeană, în calitate de negociator-șef din partea Republicii Moldova.
Republica Moldova a îndeplinit toate recomandările Comisiei Europene. Astfel, la doi ani de la obținerea statutului de țară candidată, va avea loc prima Conferință Interguvernamentală Moldova – UE, la 25 iunie, care fixează începerea negocierilor de aderare. În spatele acestor eforturi de modernizare a țării stau mii de oameni din instituțiile statului și munca fiecăruia dintre ei are un impact crucial asupra obiectivului nostru de țară – să pregătim Republica Moldova pentru aderare până în 2030. Moldova – membră a Uniunii Europene – este singura cale de dezvoltare prin care vom asigura pacea, bunăstarea și o viață mai bună pentru toți cetățenii noștri. La referendumul din toamnă, poporul Republicii Moldova va decide dacă anume aceasta este direcția de dezvoltare a țării și moștenirea pe care o lăsăm generațiilor următoare.
Îi mulțumesc Guvernului pentru munca depusă și îi urez succes delegației noastre care va reprezenta Republica Moldova la Luxemburg, la lansarea oficială a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană”, a transmis Maia Sandu.
Referendum în octombrie
În luna mai, Parlmentul Moldovei a aprobat organizarea unui Referendum privind aderarea la Uniunea Europeană. Demersul a fost inițiat de Maia Sandu și votul se va desfășura pe 20 octombrie, în ziua alegerilor prezidențiale.
Întrebarea adresată cetățenilor va fi: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”
Proiectul de modificare a Constituției Republicii Moldova prevede completarea Constituției cu două alineate noi, prin care se reconfirmă identitatea europeană a poporului Republicii Moldova și a ireversibilității parcursului european al țării. De asemenea, integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană va fi declarată drept obiectiv strategic al țării.