spot_img
spot_img
spot_img

Nu este loc pentru România în Schengen!

Austria se opune în continuare acestui demers.

Articole similare

Deși Bulgaria și România ar trebui să adere la spațiul Schengen, potrivit unei majorități din Parlamentul European, Austria se opune în continuare acestei idei cu un argument bine cunoscut, notează ziarul Die Tageszeitung.

Viena se opune în continuare.

Cancelaria Federală de la Viena spune că Austria își menține dreptul de veto în ceea ce privește aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen și a subliniat că nu este o chestiune de politică de partid, ci una de politică de securitate, potrivit Die Tageszeitung, care a întrebat dacă există vreo schimbare în atitudine după ce Parlamentul European (PE) a solicitat Consiliului să aprobe aderarea celor două țări până la sfârșitul anului 2023.

Într-o rezoluție adoptată în urmă cu două săptămâni, legislativul european subliniază că ambele țări au îndeplinit deja cerințele necesare pentru a fi admise în spațiul Schengen.

Pentru Viena, însă, aparent, protecția frontierelor nu funcționează, altfel nu s-ar putea explica de ce 70% dintre migranții reținuți în Austria nu fuseseră înregistrați anterior în nicio țară din UE.

Publicația germană trece în revistă evenimentele care au avut loc după ce Austria a blocat, la 8 decembrie 2022, accesul României în Schengen, urmărind interese electorale ce ţin de politica internă.

Apeluri la boicotarea companiilor austriece, convocarea ambasadorului la București, critici din partea a jumătate din Europa au urmat votului dat de guvernul austriac care nu se aștepta la astfel de reacții.

Recenta rezoluție din Parlamentul European a arătat, de asemenea, cât de singur este guvernul federal de la Viena în această privință, remarcă Die Tageszeitung.

Aceasta a fost una dintre „cele mai tangibile realizări ale integrării europene”, după cum se arată în textul rezoluției. Este inacceptabil ca cetățenii să fie discriminați la graniță cu timpi de așteptare uneori de zile întregi, pierderi economice și gaze de eșapament inutile.

Cotidianul german observă că argumentul folosit de Viena, combaterea migrației ilegale, nu face parte din criteriile clar definite pentru aderarea la Schengen.

Regrete importante, dar fără finalitate

Eurodeputații au precizat pe 12 iulie că regretă decizia Consiliului din 8 decembrie 2022 de a respinge cele două state „fără să fi fost prezentată nicio justificare de natură juridică legată de criteriile de aderare”.

Chiar și președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, a regretat decizia guvernului independent de el din decembrie.

Austria se afla într-o „situație dificilă” din cauza numărului mare de solicitanți de azil, dar „legătura acestei probleme cu aderarea României și Bulgariei la Schengen, trebuie să mărturisesc, din păcate, că nu o văd”, a spus Van der Bellen.

Foto: Karl Nehammer, cancelarul Austriei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Mai multe articole