Premierul Marcel Ciolacu anunță majorarea salariului minim, de la 1 iulie. Numărul contractelor de muncă plătite cu salariul minim pe economie a scăzut în 2024 cu aproximativ 17% față de anul trecut. De anul viitor, în România se va introduce salariul minim european, de care vor beneficia în special angajații cu mai mult de 24 de luni la actualul loc de muncă, pentru că angajatorii nu vor mai avea voie să le dea salariul minim.
În ultimii doi ani Guvernul a introdus o măsură care contribuie la creșterea veniturilor. Mai exact, creșterea voluntară a salariului minim cu 200 de lei non impozabili, bani care s-au dus direct în buzunarele românilor., arată stirpesurse.ro Astfel, companiile au putut majora veniturile angajaților cu salariu minim, fără a plăti impozite pentru cei 200 de lei.
De la 1 ianuarie, angajații care au o vechime de cel puțin doi ani au avut parte de majorări salariale. Prin modificarea adusă Codului Muncii, angajatorilor nu le mai este permis să plătească cu salariul minim angajații cu experiență.
Astfel că datele statistice publicate în luna ianuarie 2024 arată că sunt înregistrate 1,55 milioane de contracte de muncă plătite cu minimum pe economie, în scădere cu 17% față de 2023. Practic, doi din zece angajați din România sunt remunerați cu minimul pe economie, adică cu 3.300 de lei. Mai mult, potrivit datelor de la INS, se poate observa o creștere constantă a salariului mediu net care a atins în luna decembrie un nou prag: 5.000 lei.
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că de la 1 iulie, salariul minim va crește cu 400 de lei, adică de la 3.300 lei la 3.700 lei.
Mai mult, Guvernul condus de Marcel Ciolacu vrea ca de la 1 ianuarie 2025 să se introducă și în țara noastră salariul minim european.
Pentru a face acest pas, salariul minim trebuie să fie echivalentul a 50% din salariul mediu în plată. Propunerea premierului Marcel Ciolacu de creștere a salariului minim cu 400 de lei are drept scop creșterea venitului minim pentru a atinge pragul de 49% din salariul mediu net.
„Creșterea salariului minim la 3.700 de lei, anunțată de premierul Marcel Ciolacu pentru data de 1 iulie 2024, va ridica veniturile salariale la nivelul corespunzător pentru introducerea mecanismului de majorare automată a salariilor, conform prevederilor din Directiva europeană. PSD consideră că orice efect pozitiv din economie trebuie să se reflecte și în veniturile salariale ale cetățenilor”, transmite PSD.
Analist economic: Suntem într-o spirală: creșteri de salarii – creșteri de prețuri
Analistul economic Adrian Negrescu spune, citat de stiripesurse.ro, că mărirea „din pix” a salariilor nu va aduce un trai mai bun pentru români iar aceste creșteri de salarii se vor reflecta în creșteri de prețuri în condițiile în care nu sunt luate măsuri pentru a încetini inflația:
„Eu aș spune că edoar o scamatorie financiară, pentru că, într- adevăr, chiar dacă crești din pix salariul minim în România, asta nu înseamnă că oamenii vor trăi mai bine, pentru că, în condițiile în care prețurile cresc, cea mai mare creștere de prețuri din Uniunea Europeană, la noi în țară, toate aceste creșteri salariale se vor reflecta din păcate, în inflație. Mai mult decât atât, gândiți- vă că firmele care vor fi obligate să crească salariul minim vor trebui să-și scoată de undeva costurile asumate. Și această creștere de costuri se va traduce, din păcate, în prețuri mai mari pentru produsele și serviciile pe care le comercializează. Deci, practic suntem într-o spirală creșteri de salarii- creșteri de prețuri din care vom ieși cu foarte mare dificultate, în condițiile în care noi nu luăm măsuri pentru a stăvili inflația, marea boală de care suferă economia în momentul de față.”
Inflație dublă față de țările UE
„Dacă am fi avut o inflație de 3%, de 4%, cum în toate celelalte țări din Uniunea Europeană și nu 7% cât este în momentul de față România, poate se justifica această creștere a salariului minim din perspectiva câștigului real pe care oamenii l-ar primi urmare a acestei decizii. Dar când ai inflație de 7%, dublă față de cea din Uniunea Europeană, toate aceste creșteri salariale vor fi apă de ploaie, se vor topi practic în marea de creșteri de prețuri din magazine. Adică ceea ce pe mere vom da pe pere, ca să zic așa, din punct de vedere financiar”, mai explică analistul.